Lirik Lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza | lagu kanak-kanak, depression, mak-mak - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Saturday, February 8, 2020

Lirik Lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza | lagu kanak-kanak, depression, mak-mak

Lirik Lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Haa tahu tak Siti Nurhaliza ada lagu baru? Walaupun saya rasa agak terlambat untuk saya buat entri lirik lagu Terang (benderang) ni tapi nak juga! Peminat tegar katakann haha. Official music video of lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza was released on 1 November 2019, video akustik Suria on 31 December 2020, akustik Era (erakustik) was published on 2 Januari 2020.

Dan wajib tengok semua klip video tu sebab Siti comel sangat! hahaha.

Lirik Lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza | lagu kanak-kanak, depression, mak-mak


Okay kenapa saya cakap lagu ni sesuai untuk kanak-kanak + orang yang ada depression + mak-mak (a.k.a parents).. Haa kena lah tengok lirik dan lagu ni dulu. Baru boleh faham hehe.
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
Lirik Siti Nurhaliza - Terang

Jika muram duka
Yang datang melanda
Mendung bukanlah pengakhir
Segala-galanya

Senyumlah sayangku
Besarkan hatimu
Jangan biarkan secalit
Lara mengganggumu

Bangkit serta percaya
Keindahan menunggu

Bintangkan bersinar
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya
Matahari ada tetap
Terang dan ceria

Jadi janganlah kau
Diam saja wahai oh sayang
Intan payungku percayalah
Hari esok pasti indah

Selingan yang indah
Di balik gelisah
Jadi penawar nan resah
Di hati yang gundah
Bangkit serta percaya
Keindahan menunggu

Bintangkan bersinar
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya

Matahari ada tetap
Terang dan ceria

Jadi janganlah kau
Diam saja wahai oh sayang
Intan payungku percayalah
Hari esok pasti indah

Andai badai datang singgah
Dekaplah berlayanglah

Bintangkan bersinar
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya
Matahari ada tetap
Terang dan ceria

Jadi janganlah kau
Diam saja wahai oh sayang
Intan payungku percayalah
Hari esok pasti indah

Jadi janganlah kau
Diam saja wahai oh sayang
Intan payungku percayalah
Hari esok pasti indah

Esok pasti indah

Lagu: Aubrey Suwito
Lirik: Shah Shamshiri
Label: Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. & Universal Music Malaysia

Video Lagu Terang - Dato' Sri Siti Nurhaliza:


Yang video akustik tu cari sendiri ya hahaha. Tapi dijamin kualiti suara dan lenggoknya sebijik macam lagu sebenar (studio)! Betapa powernya Siti Nurhaliza heee.

1. Lagu tema for kids - sesuai untuk budak/ kanak kanak

Bak kata sorang tu: "Boleh jadi official songs untuk Hari Kanak-Kanak Malaysia.. *love"

Tengok kat muzik video pun kita dah boleh detect lagu ni sesuai untuk golongan anak kecil dan budak sekolah terutamanya. Ditambah lagi dengan mental illness dalam kalangan kids nowadays di Malaysia semakin meningkat. Makin merisaukan.
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
Lagu ni juga sesuai kalau nak buat time jamuan akhir tahun sekolah ke, majlis sekolah ke, program motivasi ke, sesi nak cheer up pelajar menghadapi peperiksaan ke, konvokesyen taska/tadika ke, time gathering students ke, nyanyi time pondok pondok ke.. Ehh haha.

2. Membuat depression fighter tersenyum, pemberi semangat

Ini bukan saya reka reka ya. Saya sendiri baca kat komen youtube.
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
komen positif lirik dan lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
komen positif lirik dan lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
komen positif lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
3. Suri rumah, mak-mak gembira dengan lagu ni

Haa ni pun bukan rekaan dongeng semata ya. Saya ada baca sorang ni dia kata dia pasang lagu ni time kemas rumah.. Joget sorang sorang. Happy gitchuw. Tak stress stress.

Para ibu pun haa suka lah. Boleh pasang lagu ni time nak distract anak anak kecil ke. Nak 'umpan' supaya fokus time makan ke. Nyanyi time nak dodoikan tidur ke. Nak bagi anak happy time dia sedih ke. Nak boost up balik semangat anak yang down dan kecewa dengan results peperiksaan ke.. Kan?

Ada lagi yang nak tambah? Sila sila hahaha.

Saya tak tergolong dengan mana mana kategori di atas tetapi saya for sure tergolong dalam kategori keempat ni yeahh!

4. Peminat Siti Nurhaliza yang comel cantik sopan humble manis baik hati suara sedap dan "Aafiyahh anak ibu" *baca dalam nada Siti hahaha.


And my most favorite part in the song ...

"andai badai datang singgah,
tetap kau berlayarlah.."
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
lirik lagu terang dato sri siti nurhaliza
Tak tahu lah kenapa tapi part tu rasa syahdu dan sebak pula. Sebab rasa macam Siti nasihat kat saya sendiri. Sobsobb.

Okay itu sahaja..

Till next time, daa~ wassalam! :)

5 comments:

  1. Dia macam nak sobs sobs dengar tau, dalam masa yang sama senyum sendiri ^^

    ReplyDelete
  2. Bintangkan bersinar tepat pada waktunya..betul sangat.

    ReplyDelete
  3. ya ampun TokTi ni aura dia memang semacam..apa je lah dia buat memang menjadi

    ReplyDelete
  4. yup.. agree.. Lagu imi ceria dan liriknya berjaya membangkitkan semangat yang mendengar..

    ReplyDelete
  5. tak pernah lgu ni..hehe


    Cuya kembali dengan lukisan baru.Kali ni,apa pula komen si ibu?Nak tahu?Jom singgahh

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/02/lukis-lukis-lagi.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p