TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Segment Blog Review & Cheerful Bloglist By Hana

by - February 15, 2020

Segment Blog Review & Cheerful Bloglist By Hana


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Tarikh akhir: 15 Februari 2020

"..nyatakan 1 kata-kata motivasi yang korang suka.
(Kalau tak ada kata-kata semangat, letak lagu motivasi ataupun motivational experience pun boleh!).
Kalau rajin, sila ceritakan atau ulas secara ringkas kenapa korang pilih motivasi yang korang nyatakan tu"

Fyi, i love quotes, kata hikmah, kata motivasi, kata mutiara, islamic quotes dan apa apa yang sama waktu dengannya hahaha.

Most of the times, kalau saya down, one of the thing that I love to do untuk 'naikkan' semula semangat is.. searching and reading any quotes or kata hikmah.

Nak pilih satu quotes yang fav.. tak terpilih rasanya sebab semua best best hahaha.

Tapi ada satu ni.. Nak kata ianya kata-kata motivasi tak lah.. ianya more to 'short story'. Cerita ringkas tapi the impact tu memang sampai ke dalam lubuk hati dan beri positif vibe pada saya.

Apakah dia?

Saya dengar kat ceramah..

Ustaz kata.. Saidina Ali (jika tak silap saya) bimbang, risau, resah gelisah bila Allah tak beri ujian kepada beliau. Kalau lebih dari 3 hari beliau tak ditimpa ujian, beliau takut. Risau kenapa Allah tak bagi ujian ni hmm.

Tahu tak sebab apa beliau risau, takut.. ?

Sebab ujian ni tanda Allah sayang kita. Bila kita tak diberi ujian, takut takut tu tandanya Allah dah tak pandang kita, Allah tak sayang kita.

So.. bila saya dengar kisah pendek di atas, saya rasa.. bushh! zuppp! zasss! Rasa macam macam. Rasa 'sedar diri' (yelaaa Saidina Ali kot?!). Rasa tenang. Rasa syukur. Rasa positif.

Sebab manusia ni kebiasaannya.. kalau sakit sikit, mula lah mengeluh. Bila ada ujian datang, merengek tak suka. Bila ada kesusahan menimpa, mula nak bersangka buruk pada Allah..

Padahal, ujian semua tu adalah salah satu tanda Allah nak 'tarik' semula kita pada-Nya. Sebab bila kita susah, baru lah kita nak ingat pada Allah. Kan?

So.. itu lah my motivational story. Moga dapat lah input bermanfaat daripadanya inshaaAllah hehhee.

Penutup bicara:

"Don’t complicate life. What you give, you get. Even when your actions are not reciprocated, keep doing good. Why? Because the Almighty loves those who do good. Life’s too short to be doing otherwise. You’ll fail, you’ll feel lost but if you keep Him in focus, you’ll be fine!" - Mufti Menk

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

7 comments

  1. Thank you so so much sudi join segment Hana!! hehehe sebabkan akak blogger famous dan bukan calang2, maka Hana punya rasa terharu tu pun bukan bisye-bisye.. haha ;D
    .
    Btw, have a nice day ahead!! ^_^

    ReplyDelete
  2. Selamat bersegmen.
    Allah suka orang baik..hidup ini singkat..

    ReplyDelete
  3. Hana dah update announcement! :) Jemput baca ya...

    https://thepolarishana.blogspot.com/2020/02/segment-announcement.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p