Doktor nasihat JANGAN ikut petua letak bawang putih di tapak kaki bayi! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, May 21, 2020

Doktor nasihat JANGAN ikut petua letak bawang putih di tapak kaki bayi!

Doktor nasihat JANGAN ikut petua letak bawang putih di tapak kaki bayi! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Actually saya tak pernah tahu pasal benda alah ni - petua letak bawang putih di tapak kaki bayi yang mengalami demam panas. I don't know who created this. Yang saya biasa dengar.. panaskan air, letak garlic dalam air tersebut then wap panas (steam) tu beri baby yang sedang selsema hidu. Ianya bertujuan untuk melegakan hidung yang tersumbat. Okay tip steam bawang putih tu pernah lah saya dengar dan pernah nampak orang buat. Makan bawang putih untuk merawat demam, selsema dan batuk pun pernah dengar. Memang terbukti keberkesanannya. Tapi itu untuk ORANG DEWASA lah. And this.... tips stokin bawang putih untuk BAYI ? For a baby? Never heard of this.

Macam mana saya boleh tahu about this?

Saya terjumpa satu tweet doktor Nimelesh tentang amalan sesetengah ibu bapa yang mengikut cara rawatan 'tradisional' ini.

Doktor nasihat JANGAN ikut petua letak bawang putih di tapak kaki bayi!

Ditulis oleh: Dr. Nimelesh

"Doktor.. Kenapa kulit bayi I macam ni?"
doktor nasihat waspada petua bawang putih bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih untuk bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih untuk bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih untuk bayi
Ada ibu bapa yang mengamalkan petua stockin bawang putih apabila anak mereka demam.

Be Careful!

Bawang putih ada kompound yang bernama diallyl disulfide yang boleh menyebabkan iritasi kulit sampai melecet atau melecur. (chemical burn)

Kalau demam, please bawa ke klinik. Especially kanak kanak 2 tahun ke bawah.

Kalau baby sebulan ke bawah - demam, perlu admit terus.

Kalau kanak kanak demam 2-3 hari pun, jangan tunggu. Terus ke klinik check
doktor nasihat waspada petua bawang putih bayi
doktor nasihat waspada petua bawang putih di kaki bayi
p/s: ada yang tanya kalau bawang merah pula bagaimana? Hmm i think bawang putih ke merah ke maybe sama je. better ikut suggestion doktor yang berpengalaman. just bawa bayi yang demam panas teruk ke klinik/hospital.

Okay itu saja.. Moga bermanfaat!

1 comment:

  1. ishhh scary nyaa. pernah dengar pasal ni sbb ramai ada share kat fb. glad you share this info. thankyou kc!

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p