Panic Attack vs Anxiety Attack | apa beza? tanda, simptom? + TIPS ~ sayidahnapisahdotcom Panic Attack vs Anxiety Attack | apa beza? tanda, simptom? + TIPS ~ sayidahnapisahdotcom

TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Panic Attack vs Anxiety Attack | apa beza? tanda, simptom? + TIPS

by - May 13, 2020

Panic Attack vs Anxiety Attack | apa beza? tanda/ simptom?

Ditulis oleh: Mr MSazriman

Rasa berdebar-debar, gelisah, takut sangat secara tiba-tiba? So is it Anxiety attack or Panic Attack?

I make this thread sebab perasan ramai yang tak tahu bezakan between these two condition dan I'll share few tips for you guys.
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
Okay, first of all korang kena tahu yang anxiety attack ni bukan macam anxiety yang biasa.

Even terms anxiety attack ni pun sebenarnya bukan clinical term, dia bahasa pasar yang orang mula gunakan bila dorang rasa anxiety ni ganggu kehidupan dorang.

So ramai pesakit yang guna term ni bila  jumpa doktor & psychologist. Lepas tu professional healthcare pun mulalah bagi definisi yang lebih dalam untuk anxiety attack.

So, anxiety attack ni level mana?

Anxiety attack ni ialah keadaan yang lebih teruk dari anxiety biasa. Anxiety biasa tu macam rasa nervous bila nak presentation or bercakap dpn orang ramai. Tapi anxiety tidak seteruk panic attack.

Anxiety attack ni rasa gelisah yang tiba-tiba dan hebat ataupun rasa gelisah yang berpanjangan. Next I will explain more on the simptoms.

Sekarang simptom-simptom anxiety attack pulak, biasanya orang yang alami anxiety attack ni dia tak boleh nak rehat, tak boleh nak relax, mudah rasa letih, susah nak fokus or kadang-kadang fikiran jadi kosong, korang jadi cepat marah, otot rasa lesu,

Pastu korang susah handle kerisauan korang, dan yang paling stress korang susah nak tidur or rasa tidur tu tak cukup.

Senang cerita, anxiety attack ni ialah ketakutan/ kerisauan korang terhadap sesuatu yang akan berlaku di masa akan datang. Dan kadang-kadang benda ni akan sebabkan korang dapat panic attack.

Tapi diingatkan lagi ye, anxiety attack bukan panic attack.

Anxiety attack ni bukan semestinya tanda korang ada anxiety disorder. Apa pulak ni? Maksud dia, tak semestinya korang tak normal.

So anxiety ni ialah keadaan yang jadi bila ada faktor perangsang (stimuli) iaitu macam situasi yang buatkan korang risau dan biasanya orang yang dah alami anxiety attack ni dia akan cuba elakkan punca anxiety dia tu contohnya orang yang ada sosial anxiety akan cuba elakkan orang ramai.

Okey. Panjang lebar baru Anxiety attacks.

Now, Panic attacks pulak.

Okey ni ada official definition daripada Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. "Serangan panik adalah episod ketakutan yang tiba-tiba yang mencetuskan reaksi fizikal yang teruk apabila tidak ada bahaya atau penyebab yang nyata".

So maksud dia apa?

Panic attack ni ialah satu keadaan tu bila secara tiba-tiba ja korang rasa ada bahaya pastu korang pun risau gila-gila so korang pun automatik nangis, dan rasa perlukan pertolongan orang lain untuk diselamatkan daripada ketakutan korang yang korang pun tak pasti tu.

Biasanya orang yang lalui situasi ni dia rasa macam dia kena serangan jantung pastu dia pun gelabah pergi hospital or call 999 sebab dorang takut dan tak tahu nak buat apa. In my case, aku dah tengok dua kali orang buat camni.

First tu my ex, tetibe panic attack pastu dia takut mati dia pun pergi hospital paling dekat (hospital swasta mahal namatey) masa tu dia dah tak fikir apa dah dia gi je macam "take my money I just want to live". Mak dia call aku, aku pun mintak excuse balik awal kerja haritu.

Hujan lebat aku naik motor basah lencun pergi cari dia kat hospital sebab risau dah kenapa kan tiba tiba. Rupanya panic attack *Expressionless face*. Eh melalut sudah.

Then yang second tu, patient aku datang hospital masa tu aku dekat jabatan kecemasan. Dia kata dia macam kena serangan jantung.

Dengan tinggal selipar dia, dengan kereta tak parking betul. Datang mintak doktor check with open mouth and cold sweat. Kesian tapi funny la kalau ingat balik. Erm sorry. Simpati for those yang kena panic attack.

Simptom-simptom panic attack termasuklah rasa macam korang dah dekat pengakhiran, rasa takut dah tak terkawal, rasa nak mati, laju jadi jantung gila, berpeluh, badan menggigil or bergetar, sesak nafas, dada rasa sesak namatey, dingin, rasa muka panas gila, loya, abdominal cramp,..

...sakit dada, sakit kepala, pening, rasa nak pitam pengsan, kebas atau rasa geli geli (hehe), dan rasa macam tak real semua benda.

Orang yang beberapa kali alami panic attack ni maksud dia anda telah mengalami panic disorder. So, berjumpalah doktor dengan segera okey.

Allright, so kenapa korang kena tau bezakan panic attack dengan anxiety attack padahal lebih kurang je ponn. Nope, even lebih kurang sebaiknya korang kena elakkan guna term yang salah. Sebab bila korang jumpa anxiety specialists, tapi korang cakap korang panic disorder..

Dan korang pulak percaya korang panic disorder, korang pun explain macam korang ada panic disorder padahal korang cuma anxiety.. ataupun vice versa. So untuk elakkan korang bazir masa rawat penyakit yang korang tak ada pun.

Baiklah korang fahami dan bezakan dua benda ni okey!

Disebabkan thread ni pun dah panjang. Aku explain tips dan trick yang saaaangat berguna untuk korang yang ada anxiety attack or panic attack ni next time di thread lain okey. Ciao, selamat berpuasa. Hindari covid, dekati ibadah.

Takde benda nak promote so I wish you all yang ada lalui both situation and berlarutan dapat handle and overcome it. Semoga dipermudahkan. Nanti ada masa free aku buat thread on how to overcome both situation okey! Salam ramadhan.

Hey guys. Apa-apa pun, don't self diagnose ur symptoms okay!
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom

Pengalaman kena panic attack & anxiety attack,  depression + TIPS TANGANI

Ditulis oleh: twitter @funkyfist

Saya nak share pengalaman saya waktu kena panic and anxiety attack waktu form 4.. Waktu tu rasa depressed gila sebab culture shock pindah sekolah baru (sekolah teknik) sebab asalnya dari sekolah agama so tak pernah bergaul dengan student sekolah lain. Then macam macam jadi.

Dari anxiety attacks and panic..

Terus jadi tak keruan. Hati berdebar-debar. Waktu tu la risau, sebab rasa sesak nafas gila and jantung macam rasa kena hempap, tau tau diagnosed as depressed and anxiety disorder as well.

Dari f4 sampai f5 setiap 2 minggu ada appointment, sampaikan orang kata aku mental, gila and etc.

Hari-hari aku jadi tak normal. Aku jadi restless and hari-hari risau nak jumpa orang. Sampai satu tahap tu rasa takut gila kalau nak bercakap dengan kawan kawan or cikgu cikgu.

End up jadi lagi teruk and the moment when the first panic attack strikes me, gentle aku nangis sebab sebak and sakit dada.

Simptom simptom panic attack tu pun dah banyak, sama macam bro MSazriman kata, aku disahkan oleh doktor yang aku diagnosed Panic Disorder.

Then aku nangis, rasa sebak sebab rasa macam dah jadi failure untuk diri and family. Tambah lagi aku anak sulung, rasa burden tu lagi bertambah sakit.

So ended up kena lah jumpa doctor every 2 weeks for 2 years straight. Sakit tu wujud dengan macam-macam dugaan.

Waktu aku cuba selection badminton time form 5, aku injured and unfortunately, ACL injury. So lagi la perit. Sampai kena pakai tongkat pergi class semua. Dah la waktu f5 class jauh.

Makmal jauh, bengkel jauh, bilik bahasa jauh, kantin jauh termasuklah asrama. Ya, waktu high school la zaman kegelapan yang paling perit dalam hidup aku. Termasuklah bila mana satu sekolah mostly ejek and hina aku mental, cacat, kudung, gila. Sakit tu datang dari macam-macam arah.

Sampai rasa nak suicide tu ada. Banyak suicidal attempts yang aku cuba buat,but somehow when dah sampai climax aku ingat Allah SWT.

Aku cuba istighfar, and menangis. Aku runsing, aku cuba untuk berdiri tapi tak boleh. Aku cuma harap waktu tu aku diberi sinaran harapan untuk terus hidup.

At last when dah habis highschool, akhirnya aku makin pulih lepas 2 years of hell and recovery then aku sentiasa cuba untuk positifkan minda untuk selalu fikir benda yang baik dan bukan benda yang buruk.

Alhamdulillah aku makin pulih walaupun kadang kadang masih ada anxiety symptoms.

However, panic attack tu datang balik waktu aku kat college. Rasa resah gelisah, sebak, sesak nafas and etc. Semuanya berlaku dalam waktu 2 hari berturut turut. Sampai aku terpaksa dikejarkan ke hospital kajang. Nasib baik aku masih ada kawan and lecturer yang sedar sebelum keadaan...

.. jadi bertambah buruk. Aku sedar waktu tu aku dah tak tahan. Panic disorder tu dah macam sawan.

Aku gelisah dan menangis, ibarat macam jantung aku nak tercabut. Aku takut and risau dengan keadaan sekeliling. Doctor kata maybe pressure sekeliling and sebab final semester mungkin.

Alhamdulillah semuanya dah makin okay, ubat anti depressant pun aku amalkan and lama lama aku sentiasa amalkan selawat and teknik pernafasan yang betul.

Pastu, kena selalu minum air and jaga kitaran waktu tidur. Anxiety ni bermula sebab badan and minda kita tak cukup rehat.

As a result, jadi lah gelisah. Berpeluh tak tentu pasal, badan rasa lesu, end up boleh kena anxiety and worse case scenario, depression.

So kena jaga diri dengan sebaik mungkin, amalkan gaya hidup sihat, selalu minum air and jaga waktu tidur. Kurangkan berfikir waktu malam.

Sebab waktu malam ni semua anggota kita termasuk otak perlukan rehat. Paling penting kena selalu mindset positive and jangan overthinking.

If you're muslim, its better to selawat 100x daily as amalan tu sentiasa membuatkan kita lebih dekat dengan Allah SWT and baca ayat 3 qul.

Wallahua'lam sekadar bercerita mengenai pengalaman and moga ada hikmah di sebalik penceritaan ni.
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
panic attack anxiety attack apa beza tanda simptom
Okay itu sahaja..!

Maaf kalau ada sesiapa yang triggered selepas baca entri saya ini ya. Niat saya hanya untuk sharing dan berkongsi ilmu bagi mereka yang memerlukan.

Lagi lagi time PKP MCO ni ramai yang bercerita.. mengalami depression/ panic attack/ anxiety attack sebab lama sangat terperap dalam rumah, tak berjumpa orang. Moga entri ni berguna dan membantu menangani situasi yang dialami.

Moga bermanfaat!

Till next time, daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Assalamualaikum. Tahniah kerana anda terpilih sebagai pemenang Segmen Blog List Abam Kie. Untuk keterangan lanjut dan cara menuntut hadiah sila klik link di bawah. Terima kasih.

    http://www.zukidin.com/2020/05/keputusan-segmen-pertukaran-bloglist.html

    ReplyDelete
  2. Takut juga yee kalau kena keadaan macam ni...ermmm tapi ada masa ada gak le rasa macamtu, terus blank dan kaku kejap...tapi bila dah ada penyakit ni, mintalaaa di jauhkan, takut kena serangan jantung plak huhuhu...

    ReplyDelete
  3. it was super hard. okay tu je boleh cakap. :(

    ReplyDelete
  4. kesiannya.. mmg sukar masa kena sakit tu sebab kita tak nampak kan..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p