Pengalaman Sebenar ASBF (2020) | Kebaikan dan Keburukan ASB Loan | Untung atau Rugi? - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Friday, May 22, 2020

Pengalaman Sebenar ASBF (2020) | Kebaikan dan Keburukan ASB Loan | Untung atau Rugi?

Pengalaman Sebenar ASBF (2020) | Kebaikan dan Keburukan ASB Loan | Untung atau Rugi? | Cara Kira Keuntungan/ Kerugian | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pernah sekali, tahun lepas, saya ada buat entri 'Plan nak buka akaun ASB, ASBF dan Tabung Haji (TH)!' di blog ni. And Alhamdulillah saya dah pun buat ASB dan Tabung Haji. For ASBF pula.. haritu memang cadang nak buat sekali along with ASB biasa tapi abi kata tak payah lah dulu. Buat kemudian nanti bila-bila. Tunggu masa yang lebih sesuai dan bila kewangan lebih stabil. Saya pun follow suggestion abi tu because bila fikir fikir balik mampu ke aku? Dengan PTPTN, EPF KWSP, ASB, TH.. nanti tak tertanggung pula commitment walhal saya bukan lah ada gaji tetap pun every month (saya kerja sendiri). End up, till now, saya tak buat buat pun lagi ASBF (ASB Financing - ASB Loan) hehehe.

And I am really really really grateful for that. Syukur sebab Allah gerakkan hati untuk tak buat at that time. Why?

First, sebab sekarang ni ramai yang terjejas; including me. Kurang job, income surut.

Second.. the most important one.. bila saya kaji and learn about asbf ni.. Ianya memerlukan disiplin dan commitment yang tinggi, duit/ kewangan yang sangat stabil. Dan ianya perlulah selari dengan kemampuan, kehendak dan keperluan kita sendiri.

Saya bukan nak blame ASBF atau boikot ke apa ke tau. Nope. Saya cuma nak kongsikan sahaja the real situation, the real case about this whole thing. Nak spread awareness, nak share ilmu dari mereka yang lebih berpengalaman so that orang lain yang ada plan tu fikir 100 kali terlebih dahulu sebelum buat loan asb dan supaya tak menyesal di kemudian hari.

Nanti bila dah terhantuk baru terngadah, bila nasi dah jadi bubur..? Rugi rugi. Duit burn macam tu je. Kita plan nak saving end up jadi pembaziran pula.


"First rule of investment is never invest with borrowed money.
Otherwise it's gambling, not investing."
- Unknown

Pengalaman Sebenar ASBF (2020) | Kebaikan dan Keburukan ASB Loan | Untung atau Rugi?


Kita biasa dengar yang indah-indah je kan pasal asbf ni.. antaranya boleh buat duit lebih banyak berbanding ASB biasa, boleh jana income untuk kahwin dengan cepat dalam jangka masa yang singkat, dan sebagainya.

Seperti baru-baru ni viral satu tweet di twitter yang memberi cerita dan 'perumpamaan' indah bagi si lelaki dan perempuan yang merancang nak kumpul duit dengan cepat; terutamanya untuk kahwin. Dan ramai pula tu yang tergoda kat replies dan mula menunjukkan minat untuk invest.

I mean.. tak salah untuk kita ber-ASBF tapi... plan yang orang tersebut bentangkan macam mudahhhh je. Macam lek lek je. Macam senang je. Macam smooth dan tidak ada pincangnya langsung. Sehingga orang yang tiada ilmu kewangan/finance ter'makan' umpan itu bulat-bulat tanpa consider benda lain.

Walhal..

Ada baik buruknya. Ada risikonya. Ada susahnya. Ada worst case yang boleh berlaku lebih lebih lagi time ekonomi Negara jatuh akibat covid-19. Tapiiii.. dia tak habaq pun pasai tu. Pasaipa lagu tu?! Haa emosi den ni hahaha.

Okay saya tak boleh nak komen lebih lebih sebab saya bukannya pun ada asbf. I just have ASB biasa. So, i will show you the real experience from people yang dah pun merasai 'sakit' dan kerugian bila ada ASBF ni.

But first.. let me show you the thread yang saya sebut tadi; tentang cara kumpul duit kahwin dalam masa yang singkat tu.


RAHSIA KUMPUL DUIT KAHWIN RM29K DALAM MASA 2 TAHUN
Ditulis oleh: Mubassir
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
Bertunang hujung tahun ni.
Keluarga bakal tunang dah survey survey katerer, mak andam.
Tapi aku mampu saving sebulan RM400 je ni. 
2 tahun baru ada RM9.6k je.

Jangan pening-pening. Jom saya tunjukkan jalan pintas ke Gerbang Perkahwinan

Plan ni sesuai untuk anak muda yang plan untuk kahwin lagi 2 tahun. Ni bukan Personal Loan ye. Along, Angah or Alang pon bukan ye.

Tu menjerat diri je nanti..
Nanti sampai anak 3 pon tak habis hutang2 tu..

Nak tido kat rumah pon tak lena nanti.Smiling face with open mouth and cold sweat.

Masa ni kita perlukan kerjasama antara Si Uda & Si Dara ye. Kata nak hidup bersama, Lautan api pon sama direnangi kan.

Nanti dah tuai hasilnya, baru la anda rasai kemanisannya.

Teruskan membaca.. Saya cerita step-step nya ye..

JALAN KE MAHLIGAI IMPIAN

1- Si Uda & Si Dara apply Asb Financing RM100k
2- Rate promo 3.80%
3 - Bulanan RM406
4 - Tempoh pembiayaan 40 tahun
5 - Islamik
6 - Tiada kontrak

Jangan risau dengan 40 tahun tu. Bila tarikh pembiayaan panjang, bulanan jadi murah.

MANISNYA KURMA ITU SELEPAS 2 TAHUN.

Dividen Terkumpul 
= RM12,360

Surrender Value 
=RM100,000 - RM97,786
= RM2,214

Total seorang 
= RM12,360 + RM2,214
= RM14,574

Total bersama pasangan
= RM14,574 x 2
= RM29,000

WoW.. AWESOME.....

Kata telah dikota, Janji telah dipateri. 24 Purnama telah berlalu. Maka bersandingla Merpati Dua Sejoli di Pelamin.

Jika menyimpan sudah dijadikan Habit, anda tidak akan rasa untuk stop Asb Financing ini. Lagi nak tambah sijil untuk penuhkan kuota.

Buat Majlis yang Simple tetapi menjadi Kenangan Terindah untuk dinikmati nanti.

Duit lebihan di gunakan untuk kehidupan selepas perkahwinan. 

Banyak lagi planning untuk keharmonian Perkahwinan itu selepas ini.

Bertindak segera. Bagitau Pakwe & Makwe anda. Dah tau cara, tidak pening-pening lagi nak cari duit kahwin.
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan

PENGALAMAN SEBENAR PEMEGANG ASBF (2020) + KEBAIKAN DAN KEBURUKAN ASB LOAN + CARA UNTUNG

Ditulis oleh: Emir Hendry

Wanna me spit the truth? Aku buat asbf 200K and yearly 13/ 14K macam tu. rolling pakai dividen like people said. Anndddd dividen tak cukup 6.8%, kau kena tambah duit sendiri. Aku buat 2018. 2019 aku kena tambah dalam 1K+ macam tu. then 2020, drop lagi. Kena tambah dalam 2-3K.

Ni aku tak keluarkan langsung ye dividen.

Dua tahun berturut dividen keep dropping. Kau rasa next year akan melonjak naik ke lepas 2020 kena corona ? And bila kau buat asbf 50K, 100K, 200K. Kau nak buat loan apa apa akan susah even kau bayar asbf 1 shot dalam tempoh setahun.

Orang kata asbf lagi berbaloi dari asb biasa. Tips nak beli kereta la, nak kahwin la. Thats how people manipulate you. Akan membebankan. Simpan je dekat asb biasa. Slowly but surely.

Asbf kau wajib bayar bulan bulan. Asb kau boleh masukkan bila bila masa je.

Regarding surrender value tu. Kau takkan dapat banyak in short term. 5 years ke atas baru nampak hasil. Tapi kalau dividen dah keep dropping. Kita yang suffer nanti. Jadi anak muda jangan tertipu dengan asbf buat masa ni.

Unless kau nak keep bayar every month dan tak sentuh langsung dividen for 5 years. Kalau kau rolling atas dividen. Kau rugi.

Spread the awareness. Thats the reality. Kononnya aku dulu nak buat duit kahwin la, nak beli rumah la. Hahahahaha. Banker suruh la buat sebab dia pun dapat komisyen. Lagi besar amount, lagi tinggi komisyen dia.

Nah clear picture.

1. Rolling pakai dividen - tak berbaloi / rugi
2. Bayar monthly, guna dividen - rugi
3. Bayar monthly, tak pakai dividen (keep bayar & simpan) - untung

Persoalannya, you sanggup simpan selama 5 tahun tanpa rasa duit tu?
And if apa apa jadi dekat you within, duit dapat dekat pewaris.

Those are saying i tak ukur baju badan sendiri, Fyi i didn't pay my asbf using my salary okay. My late father left some money for me.

Ikut korang la mana mana. Not my money. I shared this because i don't want you all make same mistakes like me. I know semua susah and struggle cari duit nak kahwin, nak beli rumah, and so on.

ASB better compare to ASBF.
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
Wahhh marah teruk. #BankerJagaBanker. Kita ? Jaga la diri sendiri.

Everybody can give POV. But Adab mana adab ? Terus curse orang. Why ? Because i open people eyes ? I'm talking about my experience. Attack me with bad words but surely i can give you a hell night.

Explanation based on fact ye, bukan sekadar projection ye.
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Good thread. This is a real case study.

ASB investment has higher return in the long run than ASB Financing. Always. Wrote about this awhile back.

Segala ceruk agent ASB Financing mai nak kata aku salah.

Ish, simple fact.

Loan = not your money.
Save = your money

That, in and by itself, dah better. Tapi of course they won't admit. Because they're selling that product. That's why, I've always told other agents, never do product selling.

Do consultation.

Lay down facts, figures, both good and bad. That's consulting. Selling will only show good side.

Sekarang ni, information is at the tip of fingers. Before gulping down anything, even my POV, go do your own research. Get second third fourth opinion.

If most say the same, most probably, what was said is truth.

And don't just ask from sellers, of course.

Ask other experts. Ask those with background. Upwards of 5 years should be sufficient enough.

Go browse BNM ke Ringgit sense.

Read The Edge.

Read.

And bila those with experience tells you something, be humble and accept.

Look, I've no gain nor loss in the ASB invest vs loan issue.

I state what I know, based on my years in FI and what I learn in certification. So take it how you will. You don't take ASBF, not me that lose anything.

Why'd you think they defend kaw kaw?

Those who've followed me for a while knows this. I put out both sides of an issue. Pros and cons of both. And I'll put my take based on those two sides.

I'm an over the fencer. Always been always will be. For anything.

ASB is a good platform to invest. Just be mindful bila buat ASB Financing je.

ASB own > ASB Loan.

Never borrow to invest."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Dia agen asbf bro. Memang ler dia kasi perumpaan indah-indah. Gila apa buat loan bersama kalau belum kahwin. Hujung hujung kalau tak jadi hmmmmm."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Lain situasi ni bang. Awak rolling dividen. Tapi En. Mubassir tak usik dividen dia. Dia 'force saving' setiap bulan."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Dengan keadaan ekonomi sekarang.. adakah anda rasa boleh dapat lagi pulangan dividen tinggi? Silap haribulan lagi bawah dari interest rate. Dan kita tak pasti bila ekonomi akan pulih."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Siapa siapa yang buat ASBF dan nak rolling dividen, dia sebenarnya tak faham finance."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Setuju. this play game dah tak patut. Tapi kalau you buat asbf untuk long term, this is nice."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"I choose normal ASB. Fyi, I have asbf (both account), ASN 1, ASN 2, ASM 2 and stock. I know which one better for investment."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Jaga jaga pakar kewangan socmed akan backup habisan dorang punya asbf ni. MACAM MACAM calculation akan keluar wakakaka."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Normal saving cukup tuan puan. Kalau buat less than 3,4 years, tak banyak beza pun. Trust me. Lagi pulak zaman sekarang ni, kena spare cash in hand jugak as emergency fund. At least, asb normal saving bila terdesak, tuan puan boleh guna. Jangan biasakan berhutang untuk keuntungan!"
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Dude, jangan terkejut this year kita boleh dapat dividen ASB dalam bawah 4.25%, dividen ASB 2 baru-baru ni pun dapat 4.75%, apatah lagi ASB yang kena harungi musim covid-19 yang lagi panjang, ntah-ntah 3.5% je.. Amek ASBF terciduk lagi macam kes 2019."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Yeah man diorang don't give a f**k pun as long ada orang sign up buat asbf diorang dapat komisyen tu yang up thread bukan-bukan duit kawin lah duit kereta duit bayar hutang ptpn. Itu semua lies lies lies."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Aku sendiri jadi agen ASB ni dulu. So aku study sebab nak kena explain kt org kan. Dah habis study aku tengok memang menyeksakan amek ASBF ni. Bila member aku tanya, aku cakap je, if nak, better amek ASB biasa unless kau jenis gaji bulanan memang banyak then okay ASBF."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Sokong bro. Tahun lepas aku ambil 200k dengan harapan kumpul duit kawin tapi bila dividen jatuh ke 5.5% aku tengok memang tak berbaloi. Jumlah dividen + surrender value = jumlah monthly paid. So balik modal je. Tahun ni lagi teruk dengan issue corona. Ntah-ntah boleh takde dividen. Kalau ada pun rendah"
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"ASBF for medium investment. Aku dulu buat 3 tahun then stop. Alhamdulillah duit dividen + surrender value cukup bayar deposit untuk beli rumah.

Kalau simpan asb secara biasa memang tak sampai target aku. Not recommended terminate asbf below 3 tahun. Rugi."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"ASBF menguntungkan bank pada kadar tetap. Apa-apa terjadi bank tetap untung. Kita untung, atau kita rugi bank akan tetap untung."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"I prefer normal ASB. coz I don't have trouble to discipline myself saving money. Plus next next year going to be tough ya divident. Orang dok fikir nampak untung je. Tapi yang rugi pun ada cuma tak lah tunjuk."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"ASBF bukan untuk orang yang nak guna duit cepat. You have to let your dividen rest for 2 years macam tu. Lagi lama lagi bagus. after that baru la advisable untuk rolling. Aku guna asbf since 7 years ago macam tu. Now aku rolling guna dividen + every year ada duit untuk vacay."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Saya pun buat ASBF ni RM50k je. Alasan sebab saya ada equivalent cash RM50k. so first jear ada RM100k. Selepas 3 tahun dah penuh dah sebab potong gaji bayar asbf dan at the same time top up lagi monthly RM1000. Never do asbf lebih RM100k kecuali ada emergency cash RM100k."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"My POV, both sides have pros and cons. if normal savings, you need to consider inflation rate. If you do investment (any kind) has its own risk follow through. be it stock, crypto, forex. High risk high return and vice versa.

Thing is you really need to UNDERSTAND what you are doing."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"asbf ni tetap ada untung even dividen 5.5%. asbf ni ikut kemampuan kita. kalau kita mampu simpan RMxxx/sebulan. pilih laa sijil yang kita mampu bayar dengan bayaran bulan RMxxx.

yang tak untungnya kita ambil sijil besar tapi tak mampu nak bayar bulanan."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Late 2019, i still 50/50 for asbf 200k. i'm searching about economic recession and so on. time tu asbf kecoh return rendah. so i ask many people who invest. lastly i cancel my loan at the last minute.

Jan2020 Covid happen. Now we know who will suffer to pay the loan at the end."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Mungkin orang ramai kena ubah perspektif la. Yang sebenarnya asb investment ni untuk long term punya. Dia bukan skim cepat kaya."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"lagi satu, kalau amek asbf tapi tak plan nak simpan 20 to 30 years, JANGAN AMBIL TAKAFUL."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Ok the damage is done. How do we manage this? Any solution?

1. Force saving - keep bayar
2. Quit asbf - i jual after i dapat dividen hari tu (rugi now daripada rugi berpanjangan)."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Ni semua propaa ja lebih. Proses nak jual balik lambat pastu kena still bayar. Bull***t. Time apply cepat pula apply."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"ASBF ni sebenarnya kita bayar faedah dekat bank pokok yang kita pinjam tu je yang banyak habis. tu je. nampak memang banyak RM200k dalam ASB kita tapi tula. bank pokok yang buat untung #thetruth".
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"orang sembang asbf untung, jangan gelojoh buat asbf. padahal tak faham kat mana untungnya. jangan diperbodohkan dengan ejen jual asbf sebab setiap customer dia dapat komisyen 1 month installment & takaful (kalau ada)."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Adding to this from a borrowing perspective, this will be included in your DSR (debt service ratio) so bila makin banyak hutang you (asbf, car loan, credit card etc) the lower the amount you can borrow from bank bila nak beli rumah. Silap haribulan tak lepas pun."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
"Keep a goal in mind, discipline yourself and save monthly sendiri. Kalau you simpan duit nak beli rumah tapi you end up only being able to buy half of the property price you aimed for because you terlalu banyak hutang pun tak jadi jugak."

MORE INFO, CONSULTATION, DISCUSSION, ADVICES ON ASBF
"Pasal isu ASBF / asbf ni, ikut je macam aku. Aku ada cash dalam ASB RM50k, then aku pi Maybank buat financing lagi RM50k. Tiap-tiap bulan aku potong gaji. At the same time tiap tiap bulan juga aku tambah lagi cash investment dalam tu. Alhamdulillah dah penuh 2 akaun ASB dan ASB2."

- > Yup. 2 good things here.

1. Kau tak roll dividend for monthly repayment. Snowball effect cepat
2. Since ASBF 50k je, I'm guessing monthly tak besar. Masih boleh bayar, tak kacau DSR sangat. And since kau potong gaji, CCRIS cun. Nak buat future loans senang.

"Ya, buat asbf ni niat asal nak ada good credit score n rating je. Senang kalau nak beli rumah. Tak fikir langsung nak jadi jutawan dengan main asbf ni."

- > Yup. The product isn't good or bad.

How you use it differs. Sama macam credit card.

"Thanks for sharing your knowledge. Ill terminate my asbf tomorrow."

- > If you don't roll dividend, which most ASBF sellers advise to do, and you aren't discipline enough to save on your own, ASBF can be relevant.

But stick to this guide.

Save 20% of your income. 10% if you already have EPF. So your ASBF monthly should be that percentage.

When you take ASBF, this goes into your DSR, so future loans like mortgages and HP are affected.

"There's nothing wrong with ur asbf, miss. Don't terminate it if u not yet achieve ur financial objective.

Just change your mentality when using asbf to generate savings. Rolling dividen or not. Savings is compulsory to be made every month regardless the amount."

- > Yup. Saving is a must.

The normal ratio is 70 : 20 : 10 = spend : save : shield.

If you have EPF, then savings can bring down to 10% of income only.

"How to terminate this asbf? if you tak keberatan nak ajar"

- > If you can afford to not roll dividend for monthly payment, not that bad sampai kena terminate. Cuma kena fikir long term any other loans. Debt Service Ratio (DSR).

"so far this 2 year i just used the dividend to pay monthly.. and bila dividend % low kena tambah duit sendiri.. gaji tak besar sekarang and rasa terbeban.. also fikir nanti kalau nak beli kereta or kena buat loan lain mesti lagi susah.. that's why fikir nak terminate jee.."

- > I'm not sure whether now can restructure your loan. Try talking to your bank on best solution.

If you're disciplined enough, boleh save sendiri.

"okayy thanks sir.."
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
pengalaman asbf kebaikan dan keburukan asb loan
Phew~! Gigih tak gigih den kutip satu satu hahahah. Demi keharmonian, kesejahteraan dan keamanan sejagat hikhik.

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:



2 comments:

  1. X perlu meminjam utk melabur. Mcm abe kie menyimpan secara tetap dlm asb n asb2. Tolak gaji setiap bln secara automatik dari cimb. Foc lg.

    ReplyDelete
  2. suka sgt dtg blog ni.. selalu ade ilmu yang boleh manfaatkan..AD smpai sekarang xde lagi asb..plann mmg nak buat..tapi tu la tak jugak pi ke bank..ehh baru tau indah kabar dari rupa.. rmai ckp buat loan elok,bagus rupanya sakit bila dividen keep dropping.. alhamdulillah tambah ilmu arini

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p