TIPS MENGELAKKAN KOYAKKAN TERUK MASA BERSALIN - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, May 14, 2020

TIPS MENGELAKKAN KOYAKKAN TERUK MASA BERSALIN

Tips Mengelakkan Koyakkan Teruk Masa Bersalin | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Okayy.... entri ni sangat takde kena mengena dengan saya buat masa sekarang hahaha maklumlah kahwin pun belum, calon suami pun tak nampak bayang lagi uhukk. Tapi takpe, simpan jelah sini dulu. Memandangkan saya kerap juga dengar my bestfriendsss koyak time bersalin normal and then kena jahit, and they said SAKIT WOHHH RASA  NAK MATI.. so I was like wuuuuuuu seram! hahaha. Recently, I found a thread from a doctor that share tips cara nak elak berlaku koyakkan teruk semasa bersalin, aha! Panjang umur ~

Dalam banyak banyak tips tu, ada satu point yang umi saya selalu pesan kalau tengah bersalin "JANGAN ANGKAT PUNGGUNG".

TIPS MENGELAKKAN KOYAKKAN TERUK MASA BERSALIN

Ditulis oleh: Muhammad Izzat
(Doktor Kesihatan Wanita dan Kehamilan)

1. Jangan ler panik tak tentu pasal. Banyakkan membaca fakta dan ilmu yang betul mengenai kelahiran supaya bakal ibu lebih tenang dan tidak panik ketika proses kelahiran. Bertanya pada yang berilmu, BUKAN PADA PENJUAL PRODUK.

2. Amalkan senaman Kegel : Kemutkan otot pelvis / vagina seperti anda sedang menahan kencing, tahan selama 10 saat, lepaskan perlahan-lahan dan ulang 25 kali setiap satu sesi, lakukan 3 kali sehari sepanjang tempoh mengandung.
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
3. Urutan perineum pada hujung-hujung kehamilan berfaedah untuk menjadikan otot pada bahagian vagina lebih anjal dan mengurangkan risiko koyakan vagina yang teruk. Otot pada perineum yang anjal akan lebih senang mengembang dan menguncup tanpa meninggalkan koyakan yang teruk.
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
tips mengelakkan koyakkan teruk masa bersalin
4. Meneran dengan cara yang betul! Fokus ke arah perut dan anda meneran dari abdomen dan ke bawah, seperti meneran berak sembelit.

5. Jangan meneran awal jika belum tiba masanya. Meneran terlalu awal ketika kepala bayi masih lagi belum nampak pada vagina menyebabkan vagina membengkak dan mudah koyak.

6. Pastikan posisi yang betul ketika meneran. Rapatkan dagu ke dada, anda berkeadaan sama seperti udang membengkok, pegang pergelangan kaki, dan jangan sesekali mengangkat punggung ataupun punggung terhuyung hayang ke kanan ke kiri.

Macam nak tangkap bola pulak gayanya misi nak sambut kelahiran bila punggung digerakkan ke sana ke mari.

7. Dengar arahan doktor dan misi. Bila nak periksa tu bagi kerjasama, bukannya terkepit-kepit sampai jari misi atau doktor takleh kluar.

Banyakkan berzikir dan berselawat, bukannya meraung sepenuh jiwa dan raga macam tertelan microfon.

Yee, memang saya tak pernah bersalin dan tak rasa sakit bersalin. Pelbagai karenah manusia saya dah jumpa sepanjang masa saya bekerja mengendalikan kes-kes bersalin tak mengira kes berisiko rendah atau tinggi, benda sebegini perlu dimaklumkan supaya pesakit membuat persediaan fizikal dan mental.

Amacam dah bersedia?

Moga bermanfaat pada bakal bakal ibu mak mommy bonda mother mama mami di luar sana!

3 comments:

  1. waduh baca pun dah nyeri KC uii

    ReplyDelete
  2. perkara ni betul2 kena ambil srius kan. koyakkan ni beri kesan jugak pada jahitan lps bersalin nnt.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p