June 2020 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, June 25, 2020

June 25, 2020

Jawatan Kosong Kerja SPA | Permohonan Terbuka Jawatan JPA, JPJ, JPN, Imigresen, etc.

25 Jawatan Kosong Kerja SPA | Permohonan Terbuka Jawatan JPA, JPJ, JPN, Imigresen, etc. | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Musim musim Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) 2020 (selepas PKP, PKPB) ni ramai juga orang yang kehilangan kerja kontrak, tetap / kerja swasta mahupun kerja kerajaan.. ada yang sedang mencari duit lebih, wang sampingan selain gaji yang masuk setiap bulan; untuk cover loss pendapatan kewangan since three months ago. Haritu saya ada terjumpa satu tweet - berkaitan dengan kerja kosong jawatan kosong SPA, permohonan terbuka jawatan di JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam), Jabatan Penjara Malaysia, AADK (Agensi Anti Dadah Kebangsaan), JPN (Jabatan Pendaftaran Negara), Jabatan Imigresen Malaysia, KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) dan KPDNHEP (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna).


Jawatan Kosong Kerja SPA | Permohonan Terbuka Jawatan JPA, JPJ, JPN, Imigresen, etc.


PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI JABATAN PENJARA MALAYSIA

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Jabatan Penjara Malaysia seperti berikut:

Pegawai Penjara Gred KA19
Penolong Penguasa Penjara Gred KA29
Penguasa Penjara Gred KA41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI AGENSI ANTI DADAH KEBANGSAAN (AADK)

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) seperti berikut:

Pembantu Antidadah Gred S19
Penolong Pegawai Antidadah Gred S29
Pegawai Antidadah Gred S41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI JABATAN PENDAFTARAN NEGARA (JPN)

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) seperti berikut:

Pembantu Pendaftaran Gred KP19
Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP29
Pegawai Pendaftaran Gred KP41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM (JPA)

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) seperti berikut:

Pembantu Tadbir (Perkeranian/ Operasi) Gred N19
Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W19
Pembantu Setiausaha Pejabat Gred N19
Penolong Pegawai Tadbir Gred N29
Pegawai Tadbir Gred N41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Jabatan Imigresen Malaysia seperti berikut:

Pegawai Imigresen Gred KP19
Penolong Penguasa Imigresen Gred KP29
Penguasa Imigresen Gred KP41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM)

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti berikut:

Pembantu Kesihatan Awam U19

Kelulusan: SPM

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI JABATAN PENGANGKUTAN JALAN (JPJ)

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) seperti berikut:

Pemeriksa Kereta Motor AB19
Pembantu Penguatkuasa Gred KP19
Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29
Pegawai Penguatkuasa Gred KP41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN DI KPDNHEP

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) seperti berikut:

Pembantu Penguatkuasa KP19
Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29
Pegawai Penguatkuasa Gred KA41

Kelulusan: SPM, Diploma/STPM dan Ijazah

Taraf: Tetap (permanent)
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
jawatan kosong spa permohonan terbuka jawatan kerja
Mungkin ada yang confuse, keliru, terkedu (ehh) kena apply kat mana?

Buat permohonan di website Kementerian/ Jabatan tu sendiri? atau ada borang yang disediakan di tempat tertentu?

For your information, semua permohonan jawatan kosong di bawah perlu dibuat melalui SPA (Sistem Perkhidmatan Awam). Kena log masuk/ login (atau sign up bagi sesiapa yang belum ada SPA sendiri).

If i'm not mistaken.. Jawatan jawatan di bawah memang ada kat SPA. Jika kita berkelayakan, kita akan dipanggil. Just need to tunggu dan tunggu untuk interview/ temuduga hehe.

Dan disebabkan permohonan 'TERBUKA', so there is no tarikh tutup. Dibuka sepanjang tahun 2020, 2021, 2022, 2023, 2024.. okay over sampai 2024 kan. Segala perubahan, pindaan bergantung pada SPA sendiri.

But.. First of all, kena ada SPA dulu.

Dan perlu kemaskini bila dah sampai 'expired date'. Kalau tak renew permohonan jawatan, dia akan 'mati'. Bila dah tak aktif, SPA tak 'nampak' lah kita. Haa kan sedih tu haha.

Tak tahu macam mana nak 'buat' SPA? Tak tahu cara nak 'buka' SPA sendiri? Bagaimana pula dengan cara kemaskini SPA?

Ada tips extra ke?

Adaaa. Semuanya boleh baca di sini yaa..





Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

Wednesday, June 24, 2020

June 24, 2020

ANEKA RESEPI KEK VIRAL AZLINA INA | BAKAR, KUKUS ~ Wordless Wednesday

19 RESEPI KEK VIRAL AZLINA INA MUDAH DAN SEDAP! BAKAR, KUKUS ~ Wordless Wednesday


resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina | gambar credit to: Azlina Ina
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble minyak oren gebu
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek pucci gediks viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble double coklat
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble loaf tiramisu
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble milo gedik
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - coklat moist neslo viral
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - brownies cheese mudah
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek coklat moist lemak berkrim
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek oreo
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble pandan santan moist
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek frozen blue laici
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - pandan salt caramel cheese leleh viral
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - japanese lemon cheese cake
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - marble yogurt padle pop viral
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - muffin pisang coklat moist
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek buah kismis dan kurma kukus moist
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek marble pandan kelapa salt caramel
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - kek pinky beryls cheese leleh
resepi kek viral azlina ina
resepi kek viral azlina ina - cheesekut viral melting habis!
June 24, 2020

Tips Kesihatan: 6 Petua Tradisional Rawat Kencing Manis ~ Wordless Wednesday

Tips Kesihatan: 6 Petua Tradisional Rawat Kencing Manis ~ Wordless Wednesday


tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
tips petua tradisional rawat kencing manis
BACA JUGA:





Tuesday, June 23, 2020

June 23, 2020

Cara mudah pasang langsir jenis cangkuk

Cara mudah pasang langsir jenis cangkuk | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Haa saya tahu bulan Raya Aidilfitri 2020 dah habis. Tapi Hari Raya Aidiladha hujung bulan Julai ni bakal menjelma. Kot kot ada yang time raya haritu tak berkesempatan dan agak kesempitan wang untuk beli langsir baru, dan Raya akan datang ni nak tukar langsir yang lama + langsir jenis cangkuk di rumah.. you need to know this 'tips'!

Tip on how to pasang cangkuk di langsir tu. Perlukan skill kemahiran yang tinggi, jitu dan bermutu hokeyy!

Saya kat rumah ni, kalau nak tukar langsir baru ke, mesti muka saya lah yang buka (keluarkan) dan masukkan cangkuk empat tu. Mula mula macam susah sikit. Susah nak agak jarak berapa setiap satu selang tu, nak masukkan dalam lubang tu.. tapi dah lama lama, alah bisa tegal baisa kan? Acewah.

For those yang masih newbie dalam 'bidang' masuk memasuk cangkuk langsir ni... Lets!

Cara mudah pasang langsir jenis cangkuk


"Mak aku pernah share, cara dia, lagi mudah nak pasang cangkuk ni. Senang je.

Dia suruh aku dengan adik aku buat. Dia buat kerja lain."

HAHAHAHAHA.
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
Adehhh. How many of us yang setuju 'cara' di atas ni kan? Mudah, senang, pantas, tidak memeningkan kepala dan lebih efisen! Hahahahaha.

Okay okayy serius. Janagn marahh ~

Ni yang betul punya....

Cara mudah pasang langsir jenis cangkuk


cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
"Nak pasang senang je tapi nak ukur ngam ngam dengan tingkap tu payah kang tak jadi kena buka balik hahahahaha lagi rela tolong kat dapur dari pasang langsir."

"Ye. Aku siap bagi soalan permutation and combination kat kawan aku seorang cikgu math. Let say ada 40 lubang, ada 15 cangkuk berkaki 3, pada lubang keberapa aku kena start masukkan cangkuk dan berapa jarang lubang untuk dapatkan susunan yang cantik."

..............

"Apa susah-susah, tengok aku buat. Senang, guna dua lobang je. Ish.. benda senang dah ada buat apa nak susah-susah. Hmm.."
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
...............

"Kalau nak lagi mudah, letak 3 jari antara dua line tu, lepastu kelepetkan jari pastu terus masukkan cangkuk ikut turutan.

Sebelum nak masuk tu cangkuk kena regangkan dulu supaya senang nak masuk tapi jangan sampai patah"
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
...............

"Pernah pasang langsir 3x tak jadi, hujung panjang sangat la pastu pendek pulak. Letih la jugak sebab struggle panjat benteng tingkap tuu"

"Pasang cangkuk pertama kanan, cangkuk kedua kiri, cangkuk ketiga kanan, cangkuk keempat kiri dan seterusnya. Bila sampai ditengah, mesti balance kiri & kanan."

...............

"Mak aku pakai yang ni Ya Rob kalau terlebih besar aku potong boleh jadi derhaka terus. Setiap kali nak potong bulat tu berdebar teruksss ya anak anak. Hmm"
cara mudah pasang langsir
cara mudah pasang langsir
Semoga bermanfaat!


Monday, June 22, 2020

June 22, 2020

6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram vs Halal

6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram vs Halal | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! IKAN KELIIII MY FAVOURITEEE! Sedapp perghh lauk ni tak kisah lah hanya keli goreng makan dengan nasi campur kicap ataupun keli masak sambal kicap fuh! Okay fokus Sayidah! Hahaha. Back to the topic.. selama hidup hampir 27 tahun ni, tak pernah lagi saya tilik ikan keli sebelum beli atau makan untuk memastikan ikan tersebut makan bahan haram atau halal.


Korang pernah ke?

Saya kalau dah ngadap ikan keli, memang terus ngap! Takde tengok tengok angguk angguk geleng geleng. Hahaha.

Lagi lagi menu masakan ikan keli sedap seperti bawah ni... AUMM!

Saturday, June 20, 2020

June 20, 2020

Dilema nak beli iPhone 11 atau iPhone XS? | Perbandingan Harga, Kelebihan, Kamera

Dilema nak beli iPhone 11 atau iPhone XS? | Perbandingan Harga, Kelebihan, Kamera

Ditulis oleh: Xavier Naxa
perbandingan iphone 11 atau iphone xs
perbandingan iphone 11 atau iphone xs | image: Google
perbandingan iphone 11 atau iphone xs
perbandingan iphone 11 atau iphone xs | image: Google
Saya bukanlah mahir atau pakar dalam memberikan pendapat. Namun rakan saya dalam dilema sama ada mahu membeli iPhone 11 atau iPhone XS. 

Jika dilihat harga iPhone 11 128GB sekitar RM3,599.00, manakala iPhone XS 256GB berharga RM3,099.00.

Bagi memastikan rakan saya membuat pilihan yang tepat. Perkara utama yang harus difahami adalah iPhone 11 adalah model berkelas separa mercu dan iPhone XS mercu. 

Namun iPhone 11 mempunyai kelebihan dari segi cip A13 Bionic dan dilancarkan pada tahun 2019.

Berbanding iPhone XS dilancarkan pada tahun 2018 dan dijana dengan cip A12 Bionic. 

Dari segi prestasi iPhone 11 mencatat skor sebanyak 3239 berbanding iPhone XS hanya 2702 untuk teras pelbagai.

Sudah tentulah kelebihan berpihak kepada iPhone 11.

Memandangkan saya mengenali karektor serta cara penggunaan rakan saya ini. Saya menggalakkan dia memilih iPhone XS.

Apple hakikatnya memfokuskan kepada iPhone segmen mercu dengan mengambil kira kualiti bahan binaan serta spesifikasi. 

Harga juga jauh lebih baik berbanding iPhone 11 termasuklah kapasiti storan.

Dari segi jangka hayat, saya berpandangan kedua-dua model ini mungkin setara. 

Jika iPhone 5s dan iPhone 6 boleh dikecualikan daripada kemas kini iOS 13.

iPhone 11 dan iPhone XS juga berkemungkinan akan melalui situasi  yang sama. 

iPhone XS menggunakan spesifikasi terkini termasuklah skrin OLED serta menyokong telephoto berbanding iPhone 11 menyokong kamera lebar dan ultra lebar.

Dari segi kamera mungkin terdapat percanggahan pendapat. Namun jika dilihat dari minatnya, saya menggalakkan untuk mengambil iPhone XS. 

Setiap orang mempunyai perbezaan dalam memilih jenis segmen iPhone.

Namun iPhone pada asalnya hanya memfokuskan segmen mercu. Namun mereka mula memfokuskan segmen separa mercu dan edisi khas setelah melancarkan iPhone 5C dan iPhone SE.

Disebabkan sebelum ini dia menggunakan iPhone 4s dan iPhone 5s serta iPhone 6s. Kerana itulah saya mahu dia teruskan penumpuan kepada iPhone XS. 

Namun tiada salah pun dia memilih iPhone 11.

Dari segi aksesori terutama pelindung iPhone, sudah tentulah iPhone 11 mempunyai pilihan berbanding iPhone XS yang semakin terhad untuk dibeli di AAR. 

Namun dia setuju dengan pandangan saya dan memilih iPhone XS.

Konklusinya, iPhone XS dijual dengan harga rendah bukan bermaksud ia tidak berkualiti. Ini disebabkan oleh Apple telah menghentikan pengeluaran iPhone XS menyebabkan tiada harga khusus bagi model ini.

Hal ini sama berlaku pada iPhone 8 dan iPhone 8 Plus pada ketika ini. 

Pemilihan sesebuah model iPhone bergantung kepada kriteria  pengguna itu sendiri asalkan model tersebut masih releven untuk dibeli.

Tidak semestinya model terdahulu tidak bagus kerana jangka hayat iPhone mampu mencapai 4 hingga 5 tahun. 

Namun pemilihan sesebuah iPhone juga perlu dilihat dari segi segmen, spesifikasi dan tahun pengeluaran.

Gambar ini diambil semasa perbincangan yang akhirnya menemui titik noktah setelah beberapa kali dibincangkan melalui panggilan telefon sebelum ini.

Perlu diingatkan bahawa pandangan saya ini bukanlah fakta. Ia hanyalah pendapat peribadi. 

Jika anda ingin membeli iPhone 11 bagi saya tiada salahnya. Saya mencadangkan kepada dia iPhone XS kerana saya memahami karektor serta cara dia menggunakan iPhone.

Q: Min, XR atau 11 atau 12 ? 

A: 12

Q: Min boleh jelaskan tak mercu dan separa mercu tu apa perbezaan dia?

A: Mercu- Spec paling terkini dengan bahan binaan berkelas premium . (Identiti Apple)

Separa mercu- spec bercampur terkini dan terdahulu dengan bahan binaan yang kurang premium

Q: Bahasa lain dia high-end dgn medium-end kan admin?

A: Sebenarnya saya yang membahaskan sedemikian kerana jika saya guna Mid-range rasa macam kurang sesuai. Terpulang untuk org memanggilnya apa. Kalau Min semi-flagship.

Q: Kawan saya nak tukar fon bajet dalam 4k, suka edit gambar, suka edit video, suka ambik gambar, layan socmed. Fon apa yang sesuai untuk sahabat saya ni. 

A: iPhone 11 atau iPhone XS. Pastikan storan 128GB ke atas.

Q: Boss nak tanya apple watch 6 bila keluar and apa spec yang nak digunakan? skip OLED to microLED?

A: Buat masa ini Micro-LED masih khabar angin.

Q: Jangan kata kualiti sangat min, saya pakai ip7 jett black beberapa bulan lepas beli terus ada cosmetic issue, sekarang speaker grill dah terkopak terus dah boleh nampak color silver hmmm.

A: Saya setuju. Isu kosmetik mula berlaku sejak iPhone 5S. Paling ketara iPhone 6s. Cuma istilah yang digunakan adalah untuk membezakan flagship dengan Semi-Flagship.
perbandingan iphone 11 atau iphone xs
perbandingan iphone 11 atau iphone xs | gambar: Xavier Naxa
Jika anda memakai iPhone sejak dari dulu lagi tentu anda mengetahui bahawa Apple sangat mementingkan nilai estetika pada sesebuah iPhone.

Apple menumpukan kepada spesifikasi serta bahan binaan berkualiti bagi produk mereka. Tidak hairanlah mengapa harga jualan sangat premium.

Disebabkan harga jualan yang tinggi, Apple cuba menjual iPhone dengan harga yang sedikit rendah dengan memperkenalkan:

1- iPhone bajet
iPhone 5C

2- Separa mercu 
iPhone XR
iPhone 11 

3- Edisi khas
iPhone SE (2016)
iPhone SE (2020)

Namun Apple kekal memfokuskan segmen mercu, dengan ini mereka boleh menonjolkan kehebatan inovasi pada segmen ini.

Semalam saya ada berkongsi perbualan antara rakan saya tentang pemilihan iPhone 11 atau iPhone XS.

Saya mencadangkan kepadanya iPhone XS atas faktor tersebut walaupun saya akui iPhone 11 hadir dengan cip pemprosesan yang lebih berkuasa serta mungkin ada yang berminat kepada kamera ultra lebar.

Sebab itulah saya tidak katakan bahawa iPhone 11 adalah pilihan tidak tepat kerana masing-masing ada kebaikan dan keburukan. 

Semua terpulang kepada diri sendiri untuk memilih yang mana terbaik.

Apabila ia melibatkan pandangan bermaksud saya telah menilai rakan saya dari beberapa aspek sebelum membuat keputusan. 

Kerana itulah apabila membuat perbandingan bagi dua model ini akan berlaku percanggahan pendapat yang bagi saya ia satu kelaziman.

Q: Min saya baru je guna iphone x last month. memang battery cepat turun ke.. since malam tadi battery 40%.. pagi tadi cek turun 30%. padahal tak main phone pon dan semua data internet dah off... hmm.

A: Memang bateri iPhone X setara dengan iPhone SE/ iPhone 8.

Q: Min. kalau cas phone dekat lubang kereta bawah radio tu, boleh effect battery/ phone tak?

A: Baik guna powerbank.

Q: Kalau guna powerbank untuk cas ip, bole effect dekat battery tak?

A: Asalkan powerbank asli dan elakkan dari kepanasan melampau tiada isu. Cuma jangan jadikan ia sumber kuasa utama.

Q: XR atau XS?

A: XS.

Q: Boleh suggest tak charger apa yang sesuai untuk 11.. yang 3rd party punya.

A: Tak kisah. Asalkan MFi. Semak semua dj laman Mfi sebelum beli. Antara jenama MFi Belkin, Aukey dan lain-lain.

Q: Kenapa iphone se 2020 cepat panas?

A: Kebanyakkan iPhone cepat panas.

Q: Cara nak jaga bateri please?

A: Kabel & adapter mestilah kene original/berkualiti. 
Charge jangan time tengah tido, sebab confirm overcharge. 
Beli cable yang ada autocut. 
Phone jangan terlampau panas tak kira time charging ataupon main game.
Jangan sesekali oncall time charging. Biasakan charge bateri sebelum 20% kebawah.

Q: IPhone 6/6+ bendgate tapi tak nak mengaku design flaw tu macam mana pulak?

A: Itu memang isu ketara pada iPhone 6, bukan iPhone sahaja. Banyak lagi model yang bermasalah.

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)