6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram vs Halal - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Monday, June 22, 2020

6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram vs Halal

6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram vs Halal | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! IKAN KELIIII MY FAVOURITEEE! Sedapp perghh lauk ni tak kisah lah hanya keli goreng makan dengan nasi campur kicap ataupun keli masak sambal kicap fuh! Okay fokus Sayidah! Hahaha. Back to the topic.. selama hidup hampir 27 tahun ni, tak pernah lagi saya tilik ikan keli sebelum beli atau makan untuk memastikan ikan tersebut makan bahan haram atau halal.


Korang pernah ke?

Saya kalau dah ngadap ikan keli, memang terus ngap! Takde tengok tengok angguk angguk geleng geleng. Hahaha.

Lagi lagi menu masakan ikan keli sedap seperti bawah ni... AUMM!
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
perbezaan jenis ikan keli makan bahan haram dan halal
Okay ni bukan resepi ikan keli ya hahaa.

And today, ada viral satu info kat whatsapp berkaitan dengan perbezaan ikan keli yang memakan bahan haram dan halal. Saya tak pasti kesahihannya bagaimana memandangkan saya bukan expert pun pasal ikan ikan ni sampai nak jatuhkan hukum haram ke halal kan.

Tapi.. seorang insan manusia hamba Allah ni ada share. So saya pun share sini in case ada yang memerlukan untuk kajian ke apa atau memang nak tahu.

6 Perbezaan Jenis Ikan Keli Makan Bahan Haram dan Halal


Seorang rakan memberitahu pada Teman bahawa ikan keli ada 2 jenis bagi menandakan yang halal dan yang haram.

Pada mulanya Teman sendiri tak percaya. Mana boleh ada keli halal atau haram (masa tu belum ada Logo Halal JAKIM lagi).

Namun selepas Teman sendiri selidik ikan keli yang dipelihara oleh rakan berbangsa Tionghua dikolam dekat Batu Kong (sekarang flat ATM Desa Tun Razak) nyata cerita itu benar.

Perbezaan ikan keli yang memakan bahan-bahan yang haram dan halal....

HARAM
(Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)

Ciri-ciri:
 · Kepala berbentuk 'V'
 · Bentuk badan mirip torpedo
 · Badan berwarna hitam berkilat
 · Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
 · Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
 · Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

HALAL
(Diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)

Ciri-ciri:
 · Kepala berbentuk 'U'
 · Bentuk badan tirus
 · Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
 · Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
 · Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
 · Digoreng tidak meletup

Jadi info ini mungkin berguna sewaktu anda hendak membeli ikan keli dipasar.

Sumber: Whatsapp

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

3 comments:

  1. Kekadang ja beli dekat kedai. Selalu turun ke sawah padi tangkap yang fresh hehe

    ReplyDelete
  2. Baiklah.Terima kasih perkongsian.Kena perhatikan ni.Sebab yang selalu orang beri adalah petua tak nak bagi meletup bila goreng ikan keli.

    ReplyDelete
  3. wak memang tak makan ikan keli ternak.
    Nak makan tangkap sendiri kat sungai.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p