December 2015 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Saturday, December 26, 2015

December 26, 2015

Pelan Panggilan & SMS Murah dan Tempoh Sah Prepaid Sehingga 2 Tahun Lebih dengan Sim One XOX

Internet plan, Prepaid tahan 2 tahun lebih, SMS dan call rate murah dengan One XOX

Assalamualaikum

Pelan Panggilan & SMS Murah dan Tempoh Sah Prepaid Sehingga 2 Tahun Lebih dengan Sim One XOX | Ramai orang nak jimat kan? Jangan tak tahu kita juga boleh JIMAT dengan talian telefon yang kita gunakan. Kelebihan talian OneXOX ni adalah ia sangat menjimatkan di tambah pula simkadnya murah sahaja.
simkad-onexox-murah-best-kelebihan

Masalah dan penyelesian dengan Simkad OneXOX

Antara masalah yang kita hadapi sekarang ialah:
1. Call tidak dapat tetapi kredit kena tolak.
>>> OneXOX selesaikan dengan menyediakan perkhidmatan prabayar terkini dengan lebih penjimatan tanpa caj yang teresembunyi.
2. Call sekejap pon kena caj seminit panggilan.
>>> Kadar panggilan serendah 5 sen sahaja KESEMUA RANGKAIAN telco. Tak kira la biru ke.. merah ke.. oren ke..
3. KREDIT BANYAK LAGI TETAPI DAH EXPIRED, NAK KENA TOPUP...!!!!
 >>> The best OneXOX top up boleh tahan sehingga 2 tahun 4 bulan. Top up sekali je tunggu sampai 2 tahun akan datang baru top up semula Kalau kredit tak habis-habis la. Biasanya ayah dan mak kita kat kampung la hadapi massalah ni kan? Top up bayak lagi, tapi tak boleh nak call sebab top up dah expired. So, jom la berubah ke OneXOX. Tahan lama kau.
4. Nak add family ataupun friend tetapi diorang pakai telco lain pulak.
>>> Rasanya ade ke telco yang membolehkan kita add friend ataupun family ke semua rangkaian? Tapi dengan OneXOX kita boleh add 10 nombor famili dan rakan-rakan dari semua rangkaian telco. Waowwww...!!!! 
5. Kita ter-on internet, habis kredit tanpa disengajakan.
>>> Ini satu hal kan? Dengan OneXOX jangan risau selagi anda tidak melanggan data internet, tak kisah la ter-on ke.. Sengaja on internet ke.. Tak kan ada cas 'Pay Per Use' la. Confirm...!! Lebih lebih lebih lagi data internet dia amatlah laju.
6. Call masuk voice mail je, habis kredit kena tolak banyak.
>>> OneXOX selesaikan dengan menyediakan perkhidmatan prabayar terkini dengan lebih penjimatan tanpa caj yang teresembunyi.
7. Internet slownye. Nak send gambar dalam wassap pun berjangut nak tunggu
>>> Pelan internet yang laju dan tiada 'Pay Per Use' dan di jamin tiada kehilangan kredit
Kan OneXOX boleh selsaikan masalah-masalah korang kan? By the way, sim kad OneXOX ni hanya RM10. Ianya tidak menzalimkan betul tak...? Banyak JAMINAN terbaik yang bakal korang dapatkan. Tiada pay per use data dan program-program yang menyedut kredit secara halus. Kredit anda selamat dari ditipu. Memang banyak berlaku pemotongan kredit oleh telco gergasi tanpa kerelaan pelanggan. Rela ke kita sering di tipu? Sudah-sudah la kan kena tipu?
simkad-onexox-murah-best-kelebihan
simkad-onexox-murah-best-kelebihan
simkad-onexox-murah-best-kelebihan
simkad-onexox-murah-best-kelebihan

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang sim kad MURAH tapi best ni. Boleh la contact PapaGlamz tau.  019-61413993.

Message/ whatsapp /call 24 hour 7 day uolsss.

Jom rebut peluang!

December 26, 2015

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN !

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN


RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

Produk penjagaan asas bagi kulit wajah amatlah penting untuk mengekalkan kelembapan kulit, mengelakkan kulit terhidrat dan juga menjaga kolagen dalam kulit. Semakin kita berumur, semakin kurang kolagen kulit kita.

Rozita Che Wan selaku duta Rysya Skincare ini telah mencuba produk ini terlebih dahulu sebelum beliau menerima tawaran menjadi duta.


Che Ta mengakui setelah mencuba produk penjagaan kulit Rysya ia mampu menyerlahkan seri wajahnya. Malah beliau menasihati kaum wanita yang berusia 40an sepertinya jangan asyik sibuk dengan tidak menjaga penampilan diri.

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

“Siapa kata bila dah masuk 40an dah nampak tak cantik. Persepsi macam itulah yang membuat ada wanita lari dan menyorok bawah katil sebab rasa dah tak cantik. Malah ada yang baru 30 tahun tapi gigi pun dah tak ada sebab abaikan soal penjagaan kecantikan,” seloroh Che Ta.

Terbukti dalam usia 42 tahun, Che Ta masih kelihatan cantik dengan bentuk badan yang ramping dan kulit yang bersih.

Menurutnya, beliau menggunakan satu set produk Rysya seperti cleanser, toner, serum, dan krim magik. Dimana produk berkenaan mampu mencerahkan kulit serta melambatkan proses penuaan.

Paling best tentang RYSYA SKINCARE ini ialah tiada PARABEN dan TIADA BAHAN KIMIA. Natural gituuuu!! 

Antara kandungan dan keistimewaan yang ada dalam produk RYSYA SKINCARE :



RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN



LY FACIAL CLEANSER | RM 45

1. Vitamin C
- Menghilangkan dan menyembuhkan bekas jerawat
- Dapat menghasilkan kolagen dalam jumlah yang banyak
- Kolagen inilah yang akan berfungsi sebagai agen penyembuh luka
- Mencerahkan kulit
- Antioksidan dalam Vitamin C berfungsi untuk meneutralkan serangan radikal bebas pada kulit.
- Bertindak sebagai agen anti-penuaan

  2. Licorice
- Ektraks Licorice diperoleh dari akar tanaman Gycyrrhiza Glabra atau yang lebih dikenali sebagai akar manis
- Ada banyak komponen yang terkandung dalam ekstrak Licorice, antar yang lain glabridin, glikosida, flavonoid dan tannin.
- Komponen pada Ekstrak Licorice dapat membantu mencegah pigmentasi kulit wajah
- Ia juga bertindak sebagai agen antioksidan dan anti inflamasi


RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

LY FACIAL TONER | RM 45

1.    Phyto Placenta Extract
- Kandungan dan ekstrak tumbuh-tumbuhan yang ada di dalam toner dapat menenangkan kulit.

2.    Vitamin B3
- Kandungan Vitamin B3 di dalam toner dapat menyerap ke dalam kulit untuk memutihkan dan meningkatkan ‘Vitality’ kulit.
- Ia juga dapat membantu mengawal ketidakkeseimbangan yang terjadi di dalam kulit.
- Memberi kelembapan dan membuat kulit menjadi lebih bersih dan cerah.

Toner Rysya ialah jenis spray. Tidak mudah tumpah ! Gunakan toner selepas mencuci muka. Tepuk tepuk sikit muka tu bagi toner menyerap dengan lebih efektif. Jika mengunakan kapas, hanya sapu ratakan sahaja ! Mudah !

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

RYSYA 24K GOLD SERUM | RM 140

1. Pullulan
- Ia merupakan sejenis gula semula jadi ( Glucan ) yang terbentuk dari fungus A yang mengandungi Vitamin C & B12.
- Bertindak sebagai antioksidan
- Mampu menegangkan kulit dalam jangka pendek dan panjang

2.Glycine Soja ( Soya Bean )
- Antioksidan yang hebat kerana ia kaya dengan Vitamin C
- Mempunyai anti-penuaan yang bertindak sebagai pelindung kulit
- Melindungi kulit daripada radikal bebas
- Ejen anti-radang

3. Red Algae
- Sumber yang paling kaya dengan mineral, vitamin dan asid amino
- Membersih dan menyuburkan kulit

4. 24K Gold
- Meminimumkan kekurangan kolagen dan meningkatkan keanjalan kulit
- Merawat kulit dengan meningkat dan merangsangkan peredaran di dalam kulit

Penggunaan serum penting untuk penjagaan kulit muka kita lebih produktif dan melambatkan penuaan dan menjaga kehilangan kolagen muka.

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

RYSYA 24K GOLD MIRACLE CREAM | RM 140

1.    Red Algae
- Sumber yan gkaya dengan polisakarida semula jadi
- Meningkatkan fungsi daya tahan kulit
- Mengekalkan kelembapan semulajadi kulit
- Meningkatkan keupayaan kelembapan

2.    Soy Placenta Extract
- Mengurangkan kedutan
- Menggalakkan kulit supaya lebih cerah
- Kaya dengan biostimulans yang meningkatkan pernafasan sel kulit dan pengoksigenan

3.    Virgin Coconut Oil
- Menghidratkan kulit
- Menyerap, melembap dan melembutkan kulit
- Berkesan untuk membetulkan segala isu-isu gangguan kulit seperti eczema dan lain-lain
- Memberi perlindungan dari sinaran UV yang membahayakan Kulit


TESTIMONI RYSYA SKINCARE


Testimoni dari Illy Ariffin:-

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN



Testimoni dari Yaya - yayaflanella.blogspot.com

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN
I likeee! Bau dia wangi macam syampu. Bila pakai rasa macam sapu losyen lembut je. Tapi krim ni bukan sebarang krim okay! 24K Gold Miracle Cream ini memberi keajaiban dengan merawat kulit muka dari dalam tau. Best pakai krim ni. Yaya rasa jerawat Yaya yang nak tumbuh tak jadi tumbuh. Hihi ^^v


RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

Tak pakai make up pun takpe asalkan penjagaan asas perlu ada okay! Cleanser, Toner, Serum dan juga 24K Gold Miracle Cream! Hihi ;)

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN




Penjagaan asas kulit muka ini sangat penting !
Cleanser, Toner, Serum dan juga 24K Gold Miracle Cream!
Tak perlu make up bagai pun boleh lawa ! ;)


Untuk maklumat lanjut mengenai Rysya Skincare : 


Stokis RYSYA Skincare COD KAJANG, CHERAS, BANGI
Pengeposan di seluruh Malaysia - POSTAGE FREE !!
Instagram: @rysyaskincareselangor / #rysyaskincareselangor
Whatsapp: 012-6460421


Friday, December 25, 2015

December 25, 2015

tak jawab lagi 10 soalan tag dari 3 rakan blogger

tak jawab lagi 10 soalan tag dari 3 rakan blogger

Tak sangka ada tiga ahkak blogger yang gojes kerana sudi menge-tag saya insan yang kerdil dalam dunia blogging ni untuk menjawab 10 soalan yang diutarakan oleh akak sendiri.

Jom ushar sikit 10 soalan yang mereka tanya ni. Klik di gambar.


1. Riana Little Cuties


2. Ucing Kadayan


3. Cik Pinky



Haaa akak akak yang cantik ni erm maaf sangat sebab lambat jawab dan tak jawab pun lagi sebenarnya haha. Bukan apa, saya nak final exam ni. Habis final nanti awal bulan 1, lepas habis je inshaaAllah saya akan jawab! Saya bukan apa. Saya nak appreciate la akak tag saya dengan jawab soalan-soalan akak dengan ikhlasnya dan panjang lebarnya sampai akak termuntah hijau baca hehhee. Tak main la jawab pendek-pendek. Hehe.

Maaf ye. Saya akan jawab selepas final exam ye akak cantekk :)



Wednesday, December 23, 2015

December 23, 2015

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?


APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?


Setiap tanggal 25 Disember berlangsungnya Hari Krismas bagi orang yang menganut agama Kristian. 

Kekadang ada orang persoal boleh ke orang Islam wish merry christmas kepada orang yang bukan Islam? Boleh ke pergi makan-makan di rumah orang yang menyambut Hari Krismas? Kalau kawan bukan Islam ajak kita pergi ke open house krismas, kita boleh pergi ke? Tak boleh ke kita bergembira sama-sama decorate pokok Krismas dengan kawan bukan Islam kita?

Mungkin ada yang dah tahu jawapannya dan mungkin ada yang belum mengetahuinya atau mungkin juga ada yang masih keliru berkaitan dengan persoalan hukum mengucapkan merry christmas pada orang bukan Islam. Saya pun mula-mula keliru kerana banyak pandangan dan pendapat yang telah diutarakan oleh ustaz-ustaz dan alim ulama kita di Malaysia.

Tapi saya masih ingat lagi kata seorang ustazah, jika terlalu banyak pendapat dan pandangan, kita boleh memilih mana-mana satu daripada pandangan tersebut dan mesti berpegang padanya. Jangan pula sekejap kita pilih pandangan ni, sekejap pandangan ni.  Itu tak betul tu. Kita hanya berpegang pada satu pendapat sahaja.

Contohnya seperti persoalan boleh ke potong kuku semasa Haid? Ada yang berpendapat kata boleh. Ada ustaz tu cakap tak boleh. Ada ustaz ni cakap lain pula. Jadi, saya berpegang pada ustaz yang cakap BOLEH untuk memotong kuku ketika datang haid.

Jadi di sini, saya senaraikan beberapa pandangan dan pendapat ustaz dan ulama kita berkaitan persoalan boleh ke ucap merry christmas kepada orang bukan Islam ni antaranya : 

1. Dr Zakir Naik

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?

What people don't realize that when you are wishing MERRY CHRISTMAS you are AGREEING that Jesus Christ was born on the 25th of December and you are AGREEING that he is the begotten son of God. Na'uzubillah which is SHIRK. 

Apa yang orang tidak sedar ialah bila kamu mengucapkan MERRY CHRISTMAS, kamu telah bersetuju bahawa Jesus Christ dilahirkan pada 25 Disember dan kamu telah bersetuju bahawa dia ialah anak Tuhan. Nauzubillah yang mana itu ialah SYIRIK.

2. Dr Maza

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?

"Saya berpendapat boleh mengucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada penganut agama lain sempena perayaan mereka dengan syarat ucapan tersebut tidak mengandungi ungkapan yang syirik atau kufur seperti menyebut 'anak Allah' atau tuhan selain Allah. Maka, memadai sekadar 'selamat hari raya' atau 'selamat bergembira' atau seumpamanya. Hal ini lebih dituntut jika semasa hari raya Islam mereka mengucapkannya."

3. Ustaz Azhar Idrus (UAI)

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?


Q : Bagaimana pula kita membalas ucapan daripada mereka bila mereka mengucapkan Merry Christmas terlebih dahulu kepada kita?

A: Tak apa kalau kita tak balas dengan ucapan. Senyum sahaja buat mereka gembira. Yang penting perintah-perintah agama suruh kita ucapkan masih banyak yang kita tak ucap.

Berapa ramai antara kita yang ucap selawat bila dengar Nabi disebut? Berapa ramai ucap syukur ketika nak makan dan ketika lepas makan, ketika keluar tandas, doa [agi dan petang, doa memakai baju dan doa keluar rumah dan lain-lain yang Nabi S.A.W berpesan suruh kita ucapkan.

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?


 4. Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Agama Islam Malaysia

APAKAH HUKUM ORANG ISLAM UCAP MERRY CHRISTMAS?


Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi (email dan sms dan sebagainya) kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah HARUS, dengan syarat ucapan itu TIDAK MENGIKTIRAF, MEMUJI ATAU MEMULIAKAN AGAMA BUKAN ISLAM serta TIDAK MENGGUNAKAN SEBARANG SIMBOL ATAU LAMBANG KEAGAMAAN MEREKA dalam kiriman ucapan tersebut.

Okay cukup lah rasanya empat pandangan ni untuk menjawab persoalan ini. Ada lagi satu pendapat yang dikemukakan oleh Sheikh Yusuf al-Qaradawi. Haa nak tahu tak? Ce rajin-rajinkan diri untuk search di google hehehhehe.

Kepada orang bukan Islam menyambut Hari Krismas, selamat bergembira! :)


December 23, 2015

10 Cuti Panjang Di Malaysia Tahun 2016

10 Cuti Panjang Di Malaysia Tahun 2016


10 Cuti Panjang Di Malaysia Tahun 2016

Cuti Di Malaysia Pada Tahun 2016

Jan 1,2,3 - Tahun Baru
Feb 6,7,8,9 - Tahun Baru Cina
Mei 1 - Hari Buruh
Jul 6,7,8,9,10 - Hari Raya Puasa
Sep 10,11,12 - Hari Raya Haji
Sep 16,17,18 - Hari Malaysia
Okt 1,2,3 - Awal Muharam
Okt 29,30,31 - Hari Deepavali
Dis 10,11,12 - Maulidur Rasul
Dis 24,25,26 - Hari Krismas


Whoaaa bestnya ada cuti-cuti ni. Boleh balik kampung, boleh spent time dengan family, boleh buat kerja sekolah, boleh rehatkan badan, rehatkan minda, hilangkan stress, boleh pergi melancong 

dan sebagainya. Hehehe.

Ni untuk budak-budak sekolah best la ni boleh balik sekolah. Kalau budak U, mesti penting untuk tahu cuti-cuti ni so that boleh merancang dengan lebih teliti lagi nak balik ke tidak, nak jenjalan mana-mana ke. Contoh terdekat kawan saya hahaha. 



Tuesday, December 22, 2015

December 22, 2015

who are you, really?

who are you, really?

who are you, really?


who are you, really?


who are you,
really?

you are not a name
or a height, or a weight
or a gender
you are not an age
and you are not where you
are from

you are your favorite books
and the songs stuck in your head
you are your thoughts
and what you eat for breakfast
on saturday mornings

you are a thousand things
but everyone chooses
to see the million things
you are not

you are not
where you are from 
you are
where you're going
and i'd like
to go there
too

m.k


siapa kau,
sebenarnya?

kau bukan nama
atau ketinggian atau berat badan 
atau jantina
kau bukan usia
dan kau bukan dari mana 
kau datang

kau adalah buku kegemaran kau
dan lagu-lagu yang terperangkap dalam kepala kau
kau adalah pandangan kau
dan apa yang kau makan untuk sarapan pagi
pada pagi sabtu

kau adalah seribu perkara
tetapi semua orang memilih
untuk melihat juta perkara
yang bukannya kau

kau bukan
dari mana kau datang
kau
adalah di mana kau akan pergi
dan aku mahu
pergi ke sana
juga


m.k