February 2016 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Monday, February 29, 2016

February 29, 2016

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016 #AME2016

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016 #AME2016


Anugerah Meletop Era 2016 diadakan di CIDB Convention Centre pada 28 Februari 2016.

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Meletop Era 2016



ANUGERAH DRAMA MELETOP


1. M.A.I.D
2. Tuan Anas Mikael
3. Cik Bunga Encik Sombong
4. Isteri Separuh Masa
5. Isteriku Bukan Tukang Masak



Pemenang : M.A.I.D


ANUGERAH ARTIS LAWAK MELETOP

1. Johan
2. Jihan Muse
3. Jep Sepahtu
4. Emma Maembong
5. Mark Adam



Pemenang : Johan


SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Pemenang Anugerah Artis Lawak Meletop : Johan



ANUGERAH HOS MELETOP

1. Nabil Ahmad
2. Jihan Muse
3. Zizan Razak
4. Dato AC Mizal
5. Fara Fauzana



Pemenang : Dato AC Mizal


ANUGERAH PELAKON MELETOP

1. Ayda Jebat
2. Zara Zya
3. Emma Maembong
4. Amyra Rosli
5. Amar Baharin



Pemenang : Ayda Jebat



ANUGERAH PROGRAM MELETOP

1. Gegar Vaganza 2015
2. Super Spontan All Stars Akhir
3. Maharaja Lawak Mega 2014 Akhir
4. Konsert Akhir Akademi Fantasia 2015
5. Pencetus Ummah 2015



Pemenang : Gegar Vaganza 2015




ANUGERAH LAGU MELETOP

1. Ayda Jebat - Siapa Diriku
2. Akim & The Majistret - Potret
3. Syamel AF - Hidup Dalam Mati
4. Dato’ Siti Nurhaliza - Terbaik Bagimu
5. Hazama - Sampai Mati



Pemenang : Ayda Jebat - Siapa Diriku


ANUGERAH PENYANYI MELETOP

1. Ayda Jebat
2. Dato’ Siti Nurhaliza
3. Hazama
4. Syamel AF
5. Ezad Lazim



Pemenang : Ayda Jebat


ANUGERAH GRUP/DUO MELETOP

1. Akim & The Majistret
2. Cakra Khan feat Dato’ Siti Nurhaliza
3. Caliph Buskers
4. De FAM
5. Elizabeth Tan ft Faizal Tahir



Pemenang : Akim&Majistret

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Pemenang Anugerah Duo/Group Meletop : Akim&The Majistret



ANUGERAH PENYAMPAI RADIO MELETOP

1. Johan
2. Abby Fana
3. Haniff
4. Feeya
5. Ray



Pemenang : Johan


ANUGERAH PROGRAM RADIO MELETOP

1. JoHaRa Pagi Era
2. SATE
3. Top 40 ERA
4. Sembang Sinar
5. Ceria Pagi



Pemenang : Johara Pagi Era


SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Pemenang : Anugerah Program Radio Meletop : JoHaRa Pagi Era



ANUGERAH FILEM MELETOP

1. Polis Evo
2. Suamiku Encik Perfect 10
3. Manisnya Cinta di Cappadocia
4. Hantu Bungkus Ikat Tepi
5. Gila Baby



Pemenang : Polis Evo


ANUGERAH BINTANG FILEM MELETOP

1. Polis Evo
2. Suamiku Encik Perfect 10
3. Manisnya Cinta di Cappadocia
4. Hantu Bungkus Ikat Tepi
5. Gila Baby



Pemenang : Zizan Razak (Polis Evo)

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Pemenang Anugerah Bintang Filem Meletop : Zizan Polis Evo



ANUGERAH FESYEN MELETOP

1. Neelofa
2. Shaheizy Sam
3. Dato’ AC Mizal
4. Fattah Amin
5. Nabil Ahmad



Pemenang : Dato' AC Mizal


ANUGERAH ARTIS BAHARU MELETOP

1. Azrel Ismail
2. Mira Filzah
3. Syamel
4. Hafreez Adam
5. Zahirah Macwilson



Pemenang : Mira Filzah


ANUGERAH BINTANG ONLINE MELETOP

1. Zizan Razak
2. Emma Maembong
3. Dato’ Siti Nurhaliza
4. YB Khairy Jamaluddin
5. Shaheizy Sam



Pemenang : Dato' Siti Nurhaliza

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Pemenang Anugerah Bintang Online Meletop : Dato Ct Nurhaliza



ANUGERAH COUPLE MELETOP

1. Hanis Zalikha & Hairul Azreen
2. Johan & Ozzlyn
3. Nabil Ahmad & Zira
4. Lisa Surihani & Yusry
5. Yana Samsudin & Fadzil Zahari


Pemenang : Johan&Ozzlyn

ANUGERAH SEGMEN KHAS : Pengulas lagenda bola sepak-Zulkarnain Hassan

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Anugerah Segemn Khas : Zulkarnain Hassan


Anugerah Top Top Meletop Wanita : Ayda Jebat

Anugerah Top Top Meletop Lelaki : Johan


SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Kamal Adli & Emma Maembong di #AME2016


SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Tasha Manshahar di #AME2016


SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Hairul Azreen & Hanis Zalikha di #AME2016

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Persembahan KRU di #AME2016

SENARAI PEMENANG ANUGERAH MELETOP ERA 2016
Persembahan Mark Adam di #AME2016


Saturday, February 27, 2016

February 27, 2016

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India 

India is a vast country with beautiful landscapes, cultures and historical places to see. The terrain is diverse, and you can experience the highest mountain range in the world, the Himalayas, the most beautiful beaches in Goa and the exotic greenery and backwaters in Kerala.

Other than natural beauty, India has one of the oldest and diverse historical structures. From forts, palaces, temples, masjids, mahals you can see monuments which shows a mix of culture in the country. So you should make a trip in India to experience this diversity. You can book your trip to India from Expedia Malaysia. They have offers and deals which make travelling quite affordable.

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
Expedia Malaysia couponbelanja,com

There are some general things to take care when you are travelling to India


The sun is strong. Take proper protection

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
The sun is really strong in India
India remains warm for most part of the year and if you are traveling in summers you have to be extra careful. The sun is really strong and you have to be well prepared for it. Cover yourself well in the heat. Carry sun glasses, sunscreen, caps, scarves, anything that protects you from the direct exposure to the sun. Travel early in the mornings if you are traveling outdoors or after the sun sets. Drink a lot of water and drinks from time to time.

Wear comfortable shoes

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
There are many kinds of flip flops

You need to be comfortable in your shoes if you are traveling and visiting a lot of places. Avoid fancy shoes. A pair of flip flops is a must. It is comfortable and easy to wash. If you are visiting religious places, you might need to open your shoes and then flip flops comes to use. Sneakers are also a good choice if you have to walk a lot.

Chargers and Adapters

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
Example of chargers and adapters

In this digital age, chargers need to be carried everywhere. Whether you are charging your mobile phone or tablet or laptop, you would have the need to charge these electronic instruments from time to time. You have to take care to see that you have converters which will help you convert the voltage needed for your electronic devices.

Medicines

This is something every traveller should carry anywhere. Indian food has all those spices which you might not be used to if you are travelling for the first time. The weather is also quite different. So take the medicines that you usually have when you are not well.

Earplugs

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
Earplugs is really help you if the place is so noisy

India is noisy. It is either the traffic honks or the popular Bollywood music playing almost at all public places. It is not easy to get accustomed to this noise the first time you visit. It is better to carry your earplugs if you are not used to sound.

Insect repellants

It is tropical country and living creatures are generally more than you would see in the western countries. Have insect repellants with you specially if you travelling with kids.

Try travelling off-season away from the crowd

India is the most populous country in the world and you would find an immense number of people anywhere you travel. If you travel during the peak seasons you might not get the best hotels to stay at reasonable prices. You can book hotels at Hotels.com or Expedia.

9 Essential Things To Pack When You Are Traveling To India
Hotels.com

Wet wipes

There are many functions of wet wipe
Wet wipes are something which helps you to stay clean.You can also stay cool too by using these wipes.

India is different and there is a lot to see. You have to plan well and be prepared before you travel. I am sure you would like some things which you would not have seen anywhere in the world.

Friday, February 26, 2016

February 26, 2016

Yeay duit JPA sem akhir dah masuk!

Yeay duit JPA sem akhir dah masuk!

Semalam kawan jeritt.. "KAKCIKKK! DUIT JPA DAH MASUKK!". Saya terkebil-kebil. Likee seriousslyyy?! Ha?! Duit JPA dah masuk? Yeayy yeay yeayy alhamdulillah. Gembira terlebih sebab memang dah pokai dah ni haha. Dengan lecturer suruh beli buku nyaa, nak fotostat nota nya kan. Memang memerlukan duit sekarang ni. Dan alhamdulillah semalam dah masuk :D
Yeay duit JPA sem akhir dah masuk
Duit JPA untuk student UPM dah dikreditkan :D

Sebenarnya duit JPA tak masuk bank lagi, tapi duit JPA sudah dikreditkan ke pihak UPM. So, maybe 1 atau 2 atau 3 minggu selepas tarikh semalam, duit JPA masuk ke dalam akaun bank Islam. Tapi tahu benda tu pun cukup menggembirakan! Sebab boleh tahu bila duit JPA nak masuk bank.

Ohh ada orang yang nak tahu macam mana nak check duit JPA bila masa dia kredit kan. Kalau saya, saya tak payah check pergi ke mesin Bank Islam tengok dah ada duit ke belum. Yela malas nak menapak ke kafe semata mata nak tengok duit JPA dah masuk ke belum. So, saya check guna apa? Jengjengjengg~

Macam mana nak check duit JPA dah masuk?

Saya check dengan MySelf! Apa itu MySelf? Malaysian Student Engagement Online Feed. Kalau nak ambil maksud full di laman web MySelf sendiri, katanya

MySELF (Malaysian Student Engagement Online Feed) adalah aplikasi atas talian yang disediakan khas kepada pelajar dan pegawai tajaan JPA untuk mengemaskini dan menguruskan maklumat tajaan mereka secara layan diri dengan menggunakan kaedah 'Single Sign-On'.
Yeay duit JPA sem akhir dah masuk
Laman Web Rasmi MySelf

Apa fungsi MySelf ni?

  • Pengemaskinian Maklumat Peribadi & Perhubungan
  • Semakan Jadual Bayaran Elaun Sara Hidup (ESH)
  • Semakan Jadual Bayaran Balik Pinjaman/Gantirugi
  • Semakan Bil Tuntutan Pinjaman/Gantirugi
  • Semakan Status Senarai Hitam
  • Lapor Diri Atas Talian
  • Permohonan Penangguhan Kontrak
  • Permohonan Pertukaran Penjamin
  • Permohonan Elaun Tambahan
  • Permohonan Pelanjutan Pengajian

Sesiapa yang belum lagi mendaftar, boleh klik di SINI dan klik pada tempat yang tertulis 'Klik sini untuk mendaftar' (seperti di gambar atas). Haa lepastu daftar lah. Nanti untuk next next nak masuk, log masuk (login) je. Tak perlu daftar-daftar dah. 

Kalau yang dah daftar, tapi lupa laa pulak password aduyaii. Yang e-sila ID, memang la ingat sebab bubuh nombor IC je kat situ. Cuma password yela kadang-kadang mesti lupa. Tapi takpe jangan risau, boleh klik pada 'lupa kata laluan'. Nanti pihak MySelf akan email password baru. Haa password baru tu jangan lupa pula! Hahaha. Tetapi biasanya password baru dia bagi mesti pelik-pelik dan susah sangat nak ingat. So, ada dua cara sama ada catat password tu dekat mana-mana atau tukar password dekat MySelf kita. Kalau saya, saya catat dekat notes handphone saya hehe.

Haa soo senang je apa-apa hal, bukak je MySelf. Nak semak ke nak kemaskini ke nak lapor diri ke nak mohon ke.. segalanya ada di situ. Mudah kan sekarang ni? Tak payah susah-susah. Hanya memerlukan data internet, boleh akses ke MySelf ni. 

Okay itu sahajaaa~ senyum tak hilang lagi tengok duit JPA dah dikreditkan. Kuikuikui.


Entri lain yang berkaitan dengan JPA:

Thursday, February 25, 2016

February 25, 2016

Lirik Lagu HANCUR AKU - ESTRANGED feat FAZURA

Lirik Lagu HANCUR AKU - ESTRANGED feat FAZURA

First time dengar semalam sebab ada seorang blogger ni namanya nbla suruh dengar. Katanya sedap, boleh tahan gak lagu dia. So, saya pun memang jenis yang layan lagu kat youtube pergi la search kat youTube. Mula-mula layan lagu Pencuri Hati dulu hehe pastu baru search lagu Official Music Video Hancur Aku by Estranged feat Fazura. Lepastu terkejut gak! Kenapa saya terkejut? Jengjengjeng~ jom layan lirik lagu ni dulu!

Lirik Lagu Hancur Aku by Estranged ft. Fazura


Apa khabar teman

Ku perlu bicara
Kerna aku hilang
Tanpa kamu
Apakah ertinya
Kesemua ini
Ku merindukan kehadiranmu

Hancur. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku
Hancur. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku

Hooo.

Apa khabar teman
Ku tunggu bicara
Harap engkau cari
Diri aku

Apakah ertinya
Kesudahan ini
Sepatutnya kau rindu
Kehadiranku

Hancur. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku
Hancur. hancur aku
Bila-bila saja
Hancur, hancur aku

Bila engkau tiada(bila engkau tiada)
Rindu kau bicara
Hancur. hancur aku

Bila teringatkan mu(oh teringatkankan mu)
Hancur, hancur saja
Bila inginkan mu
Hancur aku
Hancur aku


credit lirik to : www.lirikcinta.com

Okay back to the question kenapa-saya-terkejut tadi? Saya terkejut sebab Official Music Video Lagu Hancur Aku ni belum sampai dua bulan pun lagu ni dimuat turun di YouTube, sudah pun hampir mencecah 2 juta view! Hebat la tu kan? Hebat sebab lagu ni bukan lagu OST mana-mana drama atau movie pun tapi surprisingly mampu mendapat view lebih dari 1 juta dalam masa 1 bulan lebih je. Hebat sebab lagu-lagu Melayu ni memang susah nak dapat berjuta-juta melainkan atas faktor-faktor tertentu kan. Tu pandangan saya la. Kagum la juga dengan lagu ni. Boleh tarik berjuta-juta pendengar.

Lirik Lagu HANCUR AKU - ESTRANGED feat FAZURA
hancur hancur aku bila bila saja~ hancur hancur aku.

Lagu ni bagi saya, memang best. Memang kena dengan taste saya haha. Suara Estranged memang terbaik! Ala-ala Indon suara dia, tu yang best tu. Suara Fazura pun bagi saya sedap dan kena dengan lagu ni. Harmoni je dengan suara Estranged. Dah lebih 10 kali gak saya ulang lagu ni kat YouTube. Pakai wifi UPM kan, boleh la ulang banyak kali haha. Memang layak la lagu ni dapat juta-juta view. Sebab sangat sedap lagu dia. Walaupun word 'HANCUR' duk banyak kali ulang kan, hahaha tapi best gak.


Okay selamat melayan lagu ni~ :)
February 25, 2016

Buku #Projek100Buku Buku Bergambar Kanak-Kanak Berkualiti Dan Murah

#PROJEK100BUKU | BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
#Projek100BUKU


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Buku #Projek100Buku Buku Bergambar Kanak-Kanak


     Peranan buku dalam kehidupan sangat penting. Sejak dari alam persekolahan lagi kita telah berdamping dan bersahabat dengan buku. Buku merupakan aset paling penting dalam dunia pembelajaran. Ia memberikan kita ilmu dalam pelbagai bidang. Walaupun zaman telah berubah kepada dunia moden dan teknologi, buku masih menjadi pilihan di sekolah mahupun Universiti. Buku sentiasa dekat dan terus menerus bersahabat dan memikat hati kita, dari kita kecil hinggalah dewasa.


   Pernah kah kita lihat kanak-kanak tidak berminat dengan buku? Cuba kita bawa anak-anak kecil berlalu di hadapan kedai buku, adakah mereka akan berhenti untuk melihat dan menyelak buku-buku yang dipamerkan ataupun tak tertarik lansung dengan buku. Pastinya mereka akan tertarik hati dengan buku, dan membelek-belek buku yang dipamerkan lebih-lebih lagi buku-buku yang berwarna warni atau mempunyai watak kartun yang comel. Buku sememangnya sangat dekat di hati kanak-kanak tapi untuk memupuk budaya membaca di kalangan kanak-kanak hingga dewasa memerlukan sokongan dari kedua ibubapa.

   Atas kesedaran pentingnya budaya membaca di kalangan kanak-kanak dan juga memberikan ilmu bermanfaat yang menarik untuk kanak-kanak, Karangkraf telah menganjurkan #projek100buku bagi menyediakan bahan bacaan berkualiti dengan harga yang mampu dimiliki oleh setiap keluarga.


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH

#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Khusyuknya dia 

ISTIMEWANYA BUKU #PROJEK100BUKU


* dihasilkan oleh penulis dan pelukis tempatan dengan bimbingan pelukis seni naif  dan penulis buku kanak-kanak berpengalaman, Yusof Gajah yang pernah memenangi pertandingan ilustrasi kanak-kanak di Pulau Nami,Korea dan kini berperanan sebagai juri dalam pertandingan tersebut.


* dengan bimbingan Yusof Gajah, buku buku ini di hasilkan mengikut format buku kanak-kanak di peringkat antarabangsa.


* Berkonsepkan buku bergambar yang menitikberatkan gambar/ilustrasi, yang mana walaupun kanak-kanak tak mampu membaca tapi masih boleh memahami jalan cerita hanya dengan melihat gambar.


* Sangat dekat dengan dunia kanak-kanak ,yang mana buku ini dihasilkan dari sudut pandangan seorang kanak-kanak dan menitikberatkan apa yang disukai dan gemari kanak-kanak.


* memberikan kanak-kanak ilmu tentang budaya hidup melayu ,dan kisah masyarakat di Malaysia yang kebanyakkan nya tidak diketahui oleh kanak-kanak disebabkan kurang pendedahan.


*buku bergambar ini bukan sekadar membantu kanak-kanak belajar membaca,tetapi juga berperanan menyelesaikan permasalahan yang di hadapi ibubapa dalam mendidik anak-anak dari segi kebersihan, kesihatan, pemakanan dan juga emosi.



#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH

    #PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH

MENGAPA BUKU #PROJEK100BUKU WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH

*mempunyai 100 judul buku yang menarik untuk dipilih

*mempunyai 5 kategori buku untuk memudahkan pemilihan

*ilustrasi yang comel dan berwarna warni 

*harga mampu milik, hanya RM3 sebuah

*saiz buku yang kecil dan ringan sesuai dengan kanak-kanak

*cerita pendek sebanyak 16 mukasurat yang padat dengan ilmu pengetahuan dan nilai murni

*didatangkan dengan kotak menarik untuk simpanan koleksi 100 judul buku sekiranya anda membeli 100 tajuk

#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Siri 20 Buku : Kisah Nilai Murni


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Siri 20 Buku : Kisah Motivasi


#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Siri 20 Buku : Kisah Sains&Kesihatan

#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Siri 20 Buku : Kisah Kreatif



#PROJEK100BUKU BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
Siri 20 Buku : Kisah Haiwan & Serangga

Untuk  dapatkan buku-buku #projek100buku secara online boleh dapatkan dengan melawati blog salah seorang pelukis ilustrasi #projek100buku ini di www.housewifearts.blogspot.my .Untuk maklumat lanjut tentang buku #projek100buku boleh juga ikuti laman sosial pelukis ini di FACEBOOK dan INSTAGRAM . Buku-buku #projek100buku ini boleh juga didapati di kedai-kedai buku milik Karangkraf.