September 2016 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Friday, September 30, 2016

September 30, 2016

Earnings Nuffnang dah RM417.53, bila nak cashout?

Alhamdulillah, sejak iklan Nuffnang ditempek di blog saya pada 7 Februari 2015.. ini lah hasilnya. Earnings nuffnang saya dah cecah RM417.53 (exactly sehingga saat ini) *tepuktangankuatkuat*. Alhamdulillah. Saya ingat lagi mula-mula pasang Nuffnang di blog memang krik krikkk je earnings. CPUV pun tak dapat. Agak stress pun ada sebab tengok blogger lain syiookk je dapat CPUV kan. Tapi bila keep on berusaha dan guna beberapa cara untuk meningkatkan earnings Nuffnang, alhamdulillah nak dekat RM500 dah sekarang :D

Earnings Nuffnang dah RM417.53, bila nak cashout?

Earnings Nuffnang dah RM417.53, bila nak cashout?
Earnings Nuffnang dah RM417.53, bila nak cashout?
Okay, soalan di atas dah banyak kali saya tanya kat diri sendiri hahaha. 
'Bila nak cashout?' 
'Bila nak cashout?' 
'Bila nak cashout?'. 
Setiap kali buka akaun Nuffnang mesti tanya lagi "bila kau nak cashout ni Sayidah?"

Ermmm, reason saya tak cashout walaupun dah banyak adalah sebab...saya takut? Hhaahaha. Serius saya takut. Sebab tak pernah buat cashout ni kan. So, saya takut nak cashout. Okay, lame excuse kan =.= But, thats how I feel actually.

Lagipun nanti kena tunggu lama baru dapat cheque Nuffnang kan. So, saya pun decide ermmmm nanti-nantilah cashout.

Saya tak tahu bila nak cashout. Dan nak tunggu earnings sampai cecah berapa baru saya nak cashout. Boleh tak saya nak tunggu earnings cecah RM1K? Perghhh berangannn kau sayidah! Hahaha. Kalau RM1K, mungkin kena tunggu sampai hujung tahun 2017 ke.. atau awal tahun 2018? Okay berangan lagi hehhee.

Atauuuuu.. time nak kahwin nanti baru cashout? Jeng jeng jeng. No komen haha.

Oh, selain dari kena update entri banyak-banyak supaya trafik naik.. kalau korang nak tahu beberapa tips untuk tingkatkan pendapatan Nuffnang ni, boleh tengok entri saya : Apa Rahsia Earnings Nuffnang cepat naik? 

CPUV saya sekarang tak banyak pun, ada dua, tiga ketul je. Alhamdulillah. Atleast ada juga dapat CPUV kan hehe.

Earnings Nuffnang dah RM417.53, bila nak cashout?
CPUV NUFFNANG

Okay itu sahaja sedikit perkongsian. 

Saya bukan nak berlagak dengan earnings saya yang tak semenggah ni, tetapi tujuan saya adalah untuk berkongsi kegembiraan & bagi tips bagaimana untuk menaikkan earnings Nuffnangs. Ilmu ni kita kena kongsi kongsi, barulah berkat gitu kann inshaaAllah hehe.

Semoga berjaya! :)
September 30, 2016

7 GOLONGAN YANG ALLAH TAKKAN PANDANG MUKA MEREKA DI AKHIRAT

7 GOLONGAN YANG ALLAH TAKKAN PANDANG MUKA MEREKA DI AKHIRAT

7 GOLONGAN YANG ALLAH TAKKAN PANDANG MUKA MEREKA DI AKHIRAT
GOLONGAN YANG ALLAH TAKKAN PANDANG MUKA MEREKA DI AKHIRAT
+ orang yang melakukan hubungan intim (se**) sesama jenis

+ orang yang tak nak berkahwin tetapi berkahwin dengan tangan-tangan mereka

+ orang yang melakukan hubungan intim dengan haiwan

+ orang yang melakukan hubungan intim menerusi jalan belakang

+ orang yang melakukan hubungan intim serentak dengan anak dan ibunya

+ orang yang melakukan hubungan intim dengan isteri jirannya

+ orang yang menyakitkan hati jirannya secara terang-terangan

-Ustaz Badli Shah Alauddin
Rancangan Cinta Ilmu
TV Al-Hijrah


Point di sini yang ustaz nak beritahu adalah : 

dosa menyakiti hati jiran secara sengaja setaraf dengan dosa melakukan hubungan intim secara haram. Makanya, kita jangan lah sakitkan hati jiran kita. Tambahan lagi, kita disarankan untuk mempereratkan lagi ukhuwah sesama jiran contohnya: ziarah-menziarahi, memberi juadah makanan dan sebagainya.

Semoga bermanfaat. Wassalam :)

Thursday, September 29, 2016

September 29, 2016

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!

Saya tak pernah mengalami sakit gastrik. Cuma abang saya je yang ada gastrik, tu pun dulu je agak teruk. Sekarang dah okay. Saya selalu tengok orang gastrik, memang nampak sakit. Kesian pun ada. Kekadang tu sampai tergolek-golek atas katil sebab sakit gastrik. Ada juga yang sakit gastrik sehingga muntah-muntah sebab perut masuk angin, lambat makan, tak makan ikut waktu makan. Ada juga yang sakit gastrik sekali dengan sakit dada/sesak nafas. Haihhh kesian tengok. Takpe, saya nak share cara merawat gastrik yang inshaaAllah berkesan menyembuhkan! Sebelum ni saya pun tak tahu ada cara merawat gastrik yang mudah iaitu hanya dengan meminum minuman ni setiap hari. Kali ni dah tahu, saya nak kongsikan lah!

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
credit foto: tumblr.com
1. Gastrik Tok tak menyerang dah selepas 2 hari!

"...tok 3 kali kena serangan gastrik. Tak boleh bangun tak boleh bercakap.. muka berkerut + pucat tahan sakit. dah minum gaviscon.. dah minum susu magnesium doktor bagi. Tak jalan. 

Tok ni jenis tak minum susu. Hari kedua tu baru bagi ESP. Bagi cuba je tak sangka tok kata sedap. Petang bagi lagi, sehari dua kali. Alhamdulillah sampai hari kelima kat kampung, tok tak kena gastrik dah." #ESPbest

-aeinnamusa.com

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #1
2. Gastrik sampai tak boleh jalan akhirnya sembuh

"Saya start minum ESP ni masa buat labwork yang makan minum tak menentu dan gastrik. Gastrik sampai jalan pun tak boleh, kena tunduk kejap dan jalan slow-slow. Lepas istiqamah amalkan ESP ni sampai bawak pergi lab, kongsi dengan kawan. Bila agak tak sempat nak lunch or dah mula rasa lapar, cepat-cepat bancuh. Alhamdulillah cepat je pulih gastrik. 

Apa pun lepas minum ESP bukan takat gastrik saya OK, badan pun bertenaga. Berat pun maintain."

-Noraimi Syazwani

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #2
3. Perut terbakar sampai ubat paling kuat pun takde kesan, syukur akhirnya sembuh.

"...Sampai lah satu masa kepedihan, kepanasan di perut bagai dihiris-hiris, almost setiap hari berguling menahan kesakitan. Semua jenis ubat gastrik hospital sampaikan yang paling kuat (nexium) pun masih tak mampu menghilangkan kebakaran dalam perut saya.

Setiap hari dua kali sehari tanpa missed, kebakaran perut saya almost takde langsung after 2 weeks. Saya makin jatuh cinta dengan ESP! Lebih-lebih lagi bila keloid cser saya tidak gelap berbanding 2x cser before this dan tidak gatal!..."

-Nadia

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
4. Menderita gastrik bertahun-tahun, setiap bulan ke klinik, akhirnya sembuh.

"...Setiap bulan mesti ke klinik, 2 sebab..kalau bukan sebab demam, sebab gastrik.. setiap bulan uolsss. masa tu kerja di Shah Alam, beberapa tahun dulu weekeend pergi kelas part time degree 8am-6pm, malam buat assignment, nak shopping pun tak sempat, memang enjin saya NON Stop tanpa nutrien yang lengkap dalam badan, mudah sangat jatuh sakit, letih sokmo.

Siapa yang tak kenal ubat putih dan berangin untuk gastrik tu kan... Syukur sangat.. ESP lah yang saya kenal dulu sebelum produk-produk lain dalam SHAKLEE, tahun 2013. Tak sanggup makan ubat klinik berbungkus-bungkus lagi, tak sanggup nak telan ubat putih gastrik tuu, sakitnya masyaAllah..penghidap gastrik serius saja yang tahu.

Better minum ESP, sedap pula tu. Khasiatnya jangan cakap laa. memang tiptop....."

-Asz 

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #4
5. Dulu gastrik yang teruk, sekarang dah lupa sakit gastrik macam mana.

"...Wawa ada gastrik yang agak teruk, dari dulu wawa kena standby ubat gastrik ...yang rasa macam ubat gigi color putih tu. Ya Allah, nak telan pun tak lalu. Dari zaman remaja wawa sakit gastrik, langsung tak boleh lapar, gastrik pasti menyerang. 

Start bulan 3/2014 wawa ambil 1 sudu je setiap pagi, konsisten setiap hari, hari jumaat je kadang-kadang termiss.. Wawa kerja site, pagi jarang sempat makan. Normal jam 10/11 baru boleh makan. Yang bestnya, dan sangat pelik, angin gastrik langsung tak datang.. Alhamdulillah sampai sekarang, wawa dah tak tahu macam mana rasa sakit gastrik."

-Puan Wawa

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #5
6. Gastrik & Pedih Ulu Hati Ibu sembuh

"...Suatu hari ibu saya diserang gastrik dan pedih ulu hati yang teruk.. saya sebagai anak rasa sedih sangat tengok dia. Lepas tu, terus teringat ESP & Peppermint. saya terus bancuh ESP & bagi dia minum. Selepas tu..saya ambil peppermint ginger plus dan larut dalam air. Alhamdulillah selepas setengah jam, baru dia rasa lega sangat.

Mujur ada ESP + Peppermint Ginger Plus. Tapi yang paling saya suka ialah...dia boleh minum ESP seperti biasa tanpa rasa mual. Takde campur apa-apa."

-Siti Nadzirah.

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #6 
7. Gastrik sampai jalan pegang dinding, akhirnya sembuh.

"....Dulu saya gastrik teruk sampai if sakit tu jalan kena pegang dinding semua lah. Bergantung dengan antacids aje memanjang. Alhamdulillah dah almost 3 years minum ESP ni, gastrik tak say hello lagi hehe.

Lagi satu sejak minum ESP ni dah takde istilah 'lemau' bila kat office tu. Puasa pun sahur minum ESP, Performance & Meal Shakes je, takde makan apa-apa. Still bertenanga siap boleh exercise kadang-kadang before berbuka.

Tak boleh sehari miss ESP ni!"

-Melissa.

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! #7
Wahhhh hebat-hebat semua testimoni tentang ESP Shaklee ni. Ternyata minuman ESP adalah cara terbaik inshaaAllah untuk merawat dan menyembuhkan sakit gastrik. Kadang-kadang orang gastrik ni kan susah nak puasa kan sebab perut masuk angin kalau tak makan, so saya sarankan amalkan dan minum ESP ni. InshaaAllah sembuh!

Haa macam mana rupa produk ajaib ESP ni?

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh! - ESP Shaklee
Okay harga bagi setong ESP ni adalah RM150. Tapi ada PROMO sekarang! Sampai esok. 

Promo ESP (sehingga 30/9/2016)

  • jika beli dua tong, dapat harga less by 5%.
  • jika beli 6 tong, dapat percuma 1 tong!

Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Cara Merawat Gastrik Yang Paling Berkesan Sehingga Sembuh!
Beli 6, percuma 1!
Kalau hari selepas lusa (tamat promo), kembali seperti biasa. Jika beli dua, RM300. Beli 6, takde free satu.

Satu ESP ni seperti yang saya katakan tadi, harganya ialah RM150 + harga postage RM10.60. Amalkan sebanyak dua kali sehari. Boleh tahan 1-2 bulan.

Cubalah! InshaaAllah pasti nak order lagi :) 
Hubungi SAYIDAH 0172008642 untuk order.
September 29, 2016

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

Lepas dah tahu Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewat-lewatnya 4 Oktober 2016 instead of 26 September, soooo moh le kita ke next step which are bayar yuran konvo & mohon jubah akademik. Graduan UPM yang pergi atau tak pergi konvo, dua-dua wajib bayar yuran konvo sebanyak RM200. Kita kena bayar yuran konvo dulu, baru boleh mengisi borang permohonan e jubah akademik di SMP. Cara pembayaran yuran ada empat (seperti yang dinyatakan dalam maklumat Majlis Konvokesyen UPM ke-40) : kaunter CIMB, internet banking (CIMB Clicks), kad kredit Online, kaunter bursar - kad kredit / kad debit/ kad ATM. Boleh pilih nak bayar guna cara yang mana satu. Yang penting, no resit/ no ref. pembayaran tu. Sebab nanti time mohon jubah di e-SMP, dia akan minta nombor resit/no.ref bayaran yuran konvo.


settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!


yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
info tentang Yuran Graduan
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Langkah-langkah pembayaran yuran konvo mengikut saluran tertentu. Pilih je yang mana satu, yang mudah.
Disebabkan saya dah familiar dengan CIMBClicks, so saya pun pilih CIMBCliks untuk bayar yuran konvo. Mudah je caranya (step step pun sudah diberi, so ikut je), tapi tak tahu la probably disebabkan Internet saya yang lembs atau sistem cimbclicks yang bermasalah ketika tu, asyik Error je bila klik button request TAC =.=

Tapi, lepas dah banyak kali try, pheww Alhamdulillah success!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Pay > Bills > Enter Biller Name (taip UPM) > choose UPM-Kampus Serdang

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Isi student no. (no. matrik) , no I/C, amount RM200 > Proceed to Payment
Oh.. kalau korang nak no.ref (no resit) untuk isi borang mohon jubah nanti (untuk yang bayar dengan CIMBClicks), korang pergi je My Account > Clicks Transactions History > Tengok di bahagian kotak pertama (Date & Time, Ref #). Yang Ref # tu lah no resit pembayaran jubah kita.

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Ref # = No. resit pembayaran jubah
Dah selesai bayar, moh le kita isi borang permohonan pakaian akademik (jubah konvo) cepat-cepat di esmp upm. Sebab ada orang kata, kalau lambat-lambat mohon, takut habis saiz yang kita nak. 

Dan untuk pengetahuan uollss, saiz S jubah konvo : lebar = 17 inci, 44.5. 17 inci wohhhh! 44.5 inci wohhh! Besar tu wohhh! Hahahahhaa. Okay, tinggi saya 147cm. Saya rasa jubah konvo saya nanti sapu lantai jalan raya dan lantai dewan kot hahahaha. 

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
BORANG PERMOHONAN PAKAIAN AKAEMIK
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
isi maklumat yang berkaitan > klik Hantar
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
kalau keluar macam ni maksudnya korang dah berjaya hantar borang permohonan. 
Okayyy, permohonan dalam proses sudaaaa! Fuhhh settle sebahagian part of to-do-list Konvokesyen 23 Oktober nanti. 

So, next step tunggu permohonan ni diluluskan. Boleh semak permohonan macam kat gambar atas tu dari semasa ke semasa. Mungkin nanti dia bagi email kot kalau dia dah bagi jawapan permohonan.

Next to-do-list-konvo adalah ambil jubah! Alaaa lambat lagi. 15-20 Oktober. Lambat lagi,so.. chill. Hahaha.

Kbai, adios!

Oh, iklan jap jap! Kalau korang sakit-sakit belakang ke, sakit pinggang ke, sakit tapak kaki ke, resdung ke, sakit pinggul ke, lenguh-lenguh ke.. meh order BIOBAX Cool Theraphy kat saya. RM80 je termasuk postage. Diperbuat daripada 100% bahan organik, tak melekit, wangi & tahan selama 3-4 bulan sebanyak 500kali semburan. Kalau nak jadi dropship/agent/stokis BIOBAX pun, meh hubungi saya. 0172008642 (SAYIDAH).

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!


Okay betulbetul bai hhahaha.

Wednesday, September 28, 2016

September 28, 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Dalam maklumat Majlis Konvokesyen Ke-40 2016, semua graduan Institusi Pengajian Tinggi yang akan berkonvo pada tahun 2016 diwajibkan mengisi Kajian Pengesanan Graduan 2016 secara Online bermula 26 September 2016. Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 ni boleh layarinya di website http://graduan.mohe.gov.my

Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM


Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
KAJIAN PENGESANAN GRADUAN 2016
So, bila dah siap buat survey ni, boleh la cetak Slip Pengesanan dan bawa slip semasa mengambil jubah akademik untuk disemak dan disahkan oleh CEM. Yang scary nya, graduan tak boleh ambil jubah jika tidak dapat mengemukakan slip pengesahan. OHMAIIII sooo scaryy. Nanti nak pakai apa time konvo kalau takde jubah haha.

Okay, so dengan semangat waja dan berwibawanya, saya pun buat laa Kajian Pengesanan ni.. Buka laman web graduan mohe & log masuk semua.

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
Log masuk Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 
Tapi, malangnyaaaaaaa...tetttt

"HARAP MAAF, MAKLUMAT ANDA TIADA DALAM REKOD KAMI"

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016
Sobsob. Ingatkan saya ada buat salah apa-apa, atau tersalah masuk maklumat ke apa.. so, saya buat semula banyak kali tapi still keluar benda yang sama. Kawan-kawan saya pun mengalami masalah yang sama.

Saya pun mengambil tindakan dengan email pihak berkenaan (tracerstudy@mohe.gov.my) bertanyakan masalah tersebut. Then, unit kajian pengesanan Graduan KPT balas:

"Untuk makluman saudari, pihak kami baru sahaja menerima data graduan daripada pihak UPM dan kini masih dalam proses semakan data graduan. Mohon akses ke sistem ini selewat-lewatnya pada 04 Oktober 2016. Segala kesulitan amat dikesali."

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewatnya pada 4 Oktober 2016
maklumbalas dari pihak unit kajian pengesanan graduan 2016
Makanya, boleh la buat kajian pengesanan graduan ni pada 4 Oktober nanti. Pengambilan jubah boleh dibuat pada 15-20 Oktober. So, sempat sangat laa nak buat kajian pengesanan ni. Cuma takut nanti ramai-ramai buat survey pengesanan ni serentak, sistem error pulaks haha. Merana badan.

Okay lah itu sahaja info, adios!

Oh, iklan jap jap! Kalau korang sakit-sakit belakang ke, sakit pinggang ke, sakit tapak kaki ke, resdung ke, sakit pinggul ke, lenguh-lenguh ke.. meh order BIOBAX Cool Theraphy kat saya. RM80 je termasuk postage. Diperbuat daripada 100% bahan organik, tak melekit, wangi & tahan selama 3-4 bulan sebanyak 500kali semburan. Kalau nak jadi dropship/agent/stokis BIOBAX pun, meh hubungi saya. 0172008642 (SAYIDAH).

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016

Sistem Kajian Pengesanan Graduan 2016 - UPM boleh diakses pada 4 Oktober 2016


Okay adios!
September 28, 2016

"dosa aku bertimbun, adakah lagi ruang keampunan untuk aku?"

Pernah tak suatu ketika tu kita rasa lemah, kita rasa tak berdaya, kita fikir semua dosa yang pernah kita buat, menyesali semua dosa yang kita pernah buat dan akhirnya mempersoalkan "adakah masih ada ruang keampunan untuk aku?" , "Allah nak pandang aku lagi ke lepas aku buat semua dosa ni?", "jika aku bertaubat, adakah Allah terima taubatku?", "dosa aku banyak ya Allah, adakah kau masih lagi memberi aku peluang untuk menebusnya kembali?".

"dosa aku bertimbun, adakah lagi ruang keampunan untuk aku?"


"dosa aku bertimbun, adakah lagi ruang keampunan untuk aku?"
gambar hiasan semata
credit foto: takemealone12.blogspot.my

Kita perlulah bersangka baik dengan Allah. Sentiasa berdoa yang baik-baik, fikir yang baik-baik. Dalam hidup kita ni, jika ada niat untuk kita bertaubat selepas melakukan dosa, Alhamdulillah.. maksudnya kita masih diberi hidayah oleh Allah untuk kesedaran itu. Jadi, kita kena grab peluang tu untuk kembali mendekatkan diri dengan Allah.

Dalam hidup kita ni, yang penting pengakhiran. Bukannya permulaan atau pertengahan. Tetapi usaha dalam menuju pengakhiran tu pun penting juga. Ustaz kata.. jika sesiapa dari kita yang rasa dia baik sekarang dan tak risau pengakhiran hidupnya, itu bermaksud dia sedang dalam bahaya.

So, jika kita sentiasa rasa berdosa dan berusaha untuk kembali kepada Allah.. Alhamdulillah.

For those who said "i've done so much sin, will God forgive me?"...
Firman Allah: "O son of Adam, I do not care if your sins reach the height of the heaven, then you ask for my forgiveness, I would forgive you"

Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. 
Semoga Allah mengampunkan dosa kita semua dan merahmati kita semua Amin...

"dosa aku bertimbun, adakah lagi ruang keampunan untuk aku?"
"dosa aku bertimbun, adakah lagi ruang keampunan untuk aku?"

Tuesday, September 27, 2016

September 27, 2016

kan best kalau ada teknologi yang boleh tuliskan entri blog berdasarkan apa yang kita arahkan dalam fikiran

Haaa tak boleh nak panjang lagi ke tajuk ni sayidah oiii? 17 patah perkataan..hmm memang out of format SEO! hahaha. Tapi takpelahh sekali sekala, dua kali dua kala apa salahnya :P

Dah lama sebenarnya nak buat entri ni dengan bertajukkan "kan best kalau ada teknologi yang boleh tuliskan entri blog berdasarkan apa yang kita arahkan dalam fikiran". 
sebab dah lama terfikir..

"Kan best kalau ada teknologi atau application baru yang boleh baca fikiran kita pada masa tu kemudian terjemahkannya dalam bentuk tulisan ke dalam blog"

teknologi yang boleh tuliskan entri blog berdasarkan apa yang kita arahkan dalam fikiran
teknologi atau application yang boleh baca fikiran kita
credit foto :ww.pinterest.com
Wahhh ni tahap pemalas punya olang ni hahaha. Bukan apa, kadang-kadang kita malas kan nak taip dekat laptop atau phone. Atau kita tengah buat kerja lain, tuptuptup masa tu juga laaa idea untuk tulis entri datang. Atau ayat/idea dalam fikiran kita mesti tak sama bila kita taip di blog. Mesti ada lain sikit. Atau kita malas nak update entri blog sebab kena fikir ayat kemudian taip panjang-panjang.

Haaa so, kalau ada teknologi hebat tu..kita just tekan klik je, then dia akan terjemahkan atau pindahkan ayat-ayat dari fikiran (minda) kita ke dalam nota teknologi tu. So, nanti dah siap, kita copy paste je ayat tu masuk ke dalam blog kita. Tinggal nak edit sikit dengan tambahkan gambar seketul. Taraaa siap dah entri blog kita!

Perghhhh mudahnya kalau macam tu kan. Bestnya kalau ada teknologi macam tu. Teknologi yang makin memalaskan manusia haha. 

Tapi tu lah. Memang terfikir sejak dulu (lagi-lagi bila mood malas menjelma) "kan best kalau ada orang create teknologi ni". Tapi kalau ada pun, mesti mahal bak hangg. Mesti tak mampu den nak beli hahaha.

Tapi seriously la kan..
kalau ada teknologi atau apps yang berfungsi macam kat atas tu, korang nak beli tak? 
September 27, 2016

aku ada satu impian baru

Semua orang ada impian, semua orang ada benda yang diimpikan dalam hidup dia. Kadang-kadang tu ada banyak sangat impian, sampai penuh satu mukasurat list impian yang ingin dikecapi haha. Oh, impian dengan cita-cita lain ke..sama maksud dia? Berdasarkan pengetahuan saya, definisi impian dan cita-cita ni lain. Cita-cita ni adalah apa yang kita nak jadi pada masa akan datang. Impian pula adalah sesuatu yang kita nak achieve atau dapatkan pada suatu hari nanti. Contohnya, cita-cita saya ialah menjadi seorang guru yang berkaliber dan disayangi oleh anak muridnya. Impian saya pula adalah dapat pergi menunaikan haji di Mekah pada suatu hari nanti. Haaa kan berbeza tu hehe.

aku ada satu impian baru


aku ada satu impian baru
aku ada satu impian baru
Walaupun takde orang tanya, tapi nak cerita juga satu impian baru saya haha.

Untuk pengetahuan semua, saya akan bermula menjadi tutor minggu ni di rumah saya di Sikamat, Seremban. Mengajar student PT3 subjek Matematik, Sains, Pendidikan Islam dan Bahasa Arab pada pagi Sabtu dan Ahad. Selain itu, saya ajar budak Tingkatan 4 Addmaths pada waktu malam weekdays. 

So, impian baru saya adalah saya nak mengajar pelajar-pelajar tutor saya dengan bersungguh-sungguh kemudian, mereka terima dan faham apa yang saya ajarkan kepada mereka. Kemudian, mereka dapat jawab peperiksaan dengan baik. Dan akhirnya semuaaa student under kelas tutor saya mendapat keputusan yang cemerlang!

AMIN....

Itu lah impian saya yang ke...hmmm berapa ntah haha. Saya harap impian saya menjadi kenyataan. Sebab saya nak sangat bantu pelajar-pelajar luar sana cemerlang dalam pelajaran/peperiksaan terutamanya dalam subjek Matematik/Matematik Tambahan. 

Jadi... 

wish me luck! Saya pun nervous ni nak ajar student hahaha. Doakan saya dapat buat yang terbaik ye! :)

Monday, September 26, 2016

September 26, 2016

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua! Haaa ni saya nak beritahu tentang pengakuan berani, jujur, telus dan ikhlas dari pengguna-penguna produk yang diperbuat daripada 100% bahan organik, iaitu Biobax Cool Theraphy. Jangan terkejut tau!

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
"Akak recommend ubat ni pada mak sebab dia selalu sakit tapak kaki..kerja berdiri kat kilang. Kawan-kawan dia pun selalu sakit tapak kaki tapi tak pernah jumpa ubat yang sesuai, pergi urut pun tak baik-baik...

Tapi biobax ni mujarab sungguh! Spray 2 kali je terus hilang sakit tapak kaki tu.. ni order untuk kawan-kawan dia pula. Saja nak bagi test sikit." -Noor

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy! (testimoni 1)
Wahhh jumpa orang urut pun tak baik-baik, tapi bila guna Biobax boleh legakan sakit. Alhamdulillah!

Bukan setakat sakit tapak kaki boleh hilang, kaki kejang pun boleh okay guna Biobax ni!

"Syukur alhamdulillah dapat tidur malam dah. Tak sakit-sakit pinggang dan belakang. Saya spray kat kaki selalu kejang...sekarang okay dah.

Ada pakai (biobax) di pergelangan tangan, sakit, susah nak gerak. Hari pertama sampai biobax terus saya spray di pergelangan tangan. Tak sampai setengah jam dah boleh gerak"-Maria

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy! (testimoni 2)
Selain tu, kalau tiba-tiba terpeleot shiunggg..atau terjatuh sehingga kaki terseliuh ke..jangan risau! Spray dan sapu je biobax ni!

"Saya ada guna..kaki terseliuh. Cepat juga kesan. Dua kali spray okay dah.

Jari kaki terseliuh. 2 kali spray dah boleh bergerak kan macam biasa masa solat"-Siti

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy! (testimoni 3)
Alhamdulillah! Feedback yang sangat positif dan memberasangkan dari pelanggan Biobax Cool Theraphy ni. Produk ni dah masuk TV Al-Hijrah & akhbar tau!

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
Biobax Cool Theraphy masuk surat khabar!
Bukan setakat dapat melegakan dan menyembuhkan sakit yang berkaitan dengan kaki, tapi juga sakit pinggang, sakit belakang, sakit lutut, resdung, sakit segugut, sakit semasa contraction (bersalin) dan macam-macam lagi!

Mari lah cuba. beli untuk mak yang selalu kebas kaki ke, kakak yang sedang mengandung sakit-sakit pinggang tu ke, adik yang selalu sakit segugut ketika datang haid ke, nenek atau opah yang sakit-sakit belakang ke, ayah yang selalu sakit tangan ketika penat bekerja ke.. Haaa meh order Biobax kat saya untuk melegakan dan menyembuhkan sakit-sakit tersebut.

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
Biobax Cool Theraphy!
Hanya RM80 sahaja (Semenanjung) untuk 1 botol Biobax termasuk harga postage. Beli dua hanya RM150. Penggunaan biobax ni tahan selama 3-4 bulan sebanyak 500 kali semburan. Lagi satu, ianya diperbuat daripada seratus peratus bahan organik tau. No bahan kimia berbahaya.

Sesiapa nak order atau menjadi dropship, agent atau mini stokis Biobax boleh hubungi saya di 0172008642 (Sayidah) atau email di sayidahnapisah65@gmail.com. Tawaran dibuka!

Okay untuk pengakhiran, saya bagi bonus lagi satu testimoni berkesan dari salah seorang pengguna Biobax.

"Akak pregnant 6 bulan ni still menunggag motor dengan suami. Sakit-sakit belakang especially kat tulang pinggul tu memang sakit.. Sampai rumah, lepas mandi akak spray biobax.. sapu kat tempat sakit..Dalam masa 10 minit akak baring-baring dah okay. Sakit tu dah hilang.

Akak suka la guna biobax ni. memang berbaloi akak beli"- Maz

pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy!
pengakuan berani dari pengguna Biobax Cool Theraphy! (testimoni 4)
September 26, 2016

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat

Harini kita belajar cara tengok trafik statistik blog atau website dengan tepat dan mudah. Biasa kan, kalau kita pergi ke blog orang, kita boleh lihat paparan 'users online', ataupun 'visitors today', ataupun 'pages' di blog tersebut. Mungkin ada orang yang dah tahu benda ni, tapi bagi sesiapa yang tak tahu sepertimana saya tahun lepas, simple je. Korang boleh pergi ke HISTATS.COM, daftar, kemudian ambil counter code di situ dan letakkannya di blog. Haaaa histats ni adalah satu medium atau cara tengok statistik blog kita pada masa itu juga.

cara tengok trafik statistik blog/website dengan tepat

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
Mungkin ada yang dah daftar histats ni dan dah letak dekat blog dah pun, tapi mungkin tak tahu fungsi lain histats ni. Sebab saya pun dulu malas nak explore hahaha. Tapi bila sekali explore, eksaited pula.

Selain dari kita dapat tahu berapa orang yang singgah blog kita pada masa itu, yang bestnya histats ni.. kita dapat tahu berapa page(entri) blog yg dibuka pada  masa tu, siapa penyumbang referral blog kita, search engine (carian keyword), dari mana orang baca entri kita, negeri mana yang singgah blog kita, entri apa yang orang baca time tu. Semua info ni adalah info semasa. 

Maksudnya, contoh la kan. Pada waktu pagi tadi (10 lebih) saya tengok users online blog saya 20 orang lebih kurang macam tu. So, saya pun nak tahu "eh, dorang pergi blog aku, cari apa waktu ni". So, saya pun pergi histats.com. Tengok info yang patut hehe.

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - control panel
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-users online
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - summary
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular pages
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular referrer
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-most active visitors
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- search engine
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- referring sites
Traffic stats di histats:


  • summary
  • users online
  • traffic
  • referring sites
  • search engines
  • browsers / os / lang
  • geolocation
  • log analyzer
  • traffic by URL
  • traffic by title
  • tags/ variable

Macam mana cara nak pasang?

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - register
Bina akaun website di histats.com > Dapatkan counter code kita > Letakkan counter code tersebut di website.

Selamat mencuba uolss!