January 2018 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Wednesday, January 31, 2018

January 31, 2018

Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan

Kenapa ramai yang teruja dengan kedatangan Super Blue Blood Moon (a.k.a Gerhana Bulan Penuh 100%) ni? Apa yang special? Kerana ianya sangat sangat sangat jarang berlaku dan kali terakhir berlakunya fenomena bulan penuh ini adalah pada 31 Mac 1866 yang lepas. Perghhhh 152 tahun ago tuu! Lama tuuu. Haa itu lah sebabnya. Tapi kan... Apa itu Super Blue Blood Moon yang bakal berlaku pada malam  ni?

Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018

Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
Fenomena Gerhana Bulan - Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018
Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018
Super Blue Blood Moon merupakan gabungan fenomena: Supermoon + Bloodmoon + Bluemoon.

Supermoon
- bulan berada paling hampir dengan bumi
- saiz bulan kelihatan lebih besar daripada biasa

Bloodmoon
- matahari, bumi dan bulan dalam garisan selari
- warna kemerah-merahan akibat biasan cahaya matahari

Bluemoon
- berlakunya dua kali fasa bulan penuh dalam bulan yang sama
- 1 Januari & 31 Januari

Bilakah range masa Super Blue Blood Moon ini akan berlaku?
-- Fenomena gerhana bulan  ini akan berlaku pada hari Rabu malam Khamis, 15 Jamadil Awal 1439H, bersamaan 31 Januari 2018. Specifically berlaku selama 5 jam 17 minit; 6.51 petang (31 Januari 2018) - 12.08 tengah malam (1 Februari 2018).

Tambahan info dari Mufti Wilayah Persekutuan pula, bagi kawasan sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya gerhana mula kelihatan bermula jam 7.20 malam (bulan terbit) dan tamat pada jam 12.08 tengah malam iaitu mengambil masa selama 4 jam 48 minit. Manakala, bagi kawasan sekitar Labuan gerhana mula kelihatan bermula jam 6.50 malam dan tamat pada jam 12.08 tengah malam iaitu mengambil masa selama 5 jam 28 minit. [SUMBER].

Sehubungan itu, Solat Sunat Gerhana Bulan akan bermula pada jam 8:39 - 9:33 malam (selepas solat Isyak).
               
Cara Solat Sunat Gerhana Bulan

Ada banyak cara solat sunat gerhana sebenarnya. Ada yang panjangg bebeno sekali dengan tasbih semua & ada yang simple sahaja takde tasbih. So, boleh nak buat mana-mana. Jangan nak duk gaduh-gaduh. 

Meh saya share cara yang full lengkap dahulu.

Lafaz niat:

أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى 

Maksud: "Sahaja aku solat sunat gerhana BULAN dua rakaat kerana Allah Taala."

Solat sunat gerhana boleh dilakukan sama ada secara berseorangan atau berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Khaifiat yang lebih sempurna adalah seperti berikut:

Rakaat Pertama

1. Takbiratul Ihram (berserta niat dalam hati).
2. Membaca doa Iftitah.
3. Membaca surah al-Fatihah.
4. Membaca surah al-Baqarah atau mana-mana surah.
5. Ruku' dan membaca tasbih kira-kira 100 ayat.
6. lktidal serta membaca surah al-Fatihah.
7. Membaca surah Ali-lmran atau mana-mana surah.
8. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira 90 ayat.
9. Iktidal.
10. Sujud dan membaca tasbih.
11. Duduk antara dua sujud.
12. Sujud kembali.
13. Berdiri ke rakaat kedua.

Rakaat Kedua

14. Membaca surah al-Fatihah.
15. Membaca surah al-Nisa' atau mana-mana surah.
16. Ruku' dan membaca tasbih kira-kira 70 ayat.
17. lktidal serta membaca surah al-Fatihah.
18. Membaca surah al-Maidah atau mana-mana surah.
19. Ruku dan membaca tasbih kira-kira 50 ayat.
20. Iktidal.
21. Sujud dan membaca tasbih.
22. Duduk antara dua sujud.
23. Sujud kembali.
24. Membaca tasyahud akhir.
25. Memberi salam.

Sumber rujukan:
Unit Falak, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.
Falak Online (Encik Shahrin bin Ahmad; Ahli Jawatankuasa Falak Wilayah Persekutuan) http://falakonline.net/semesta/2018/01/maklumat-lengkap-fenomena-gerhana-bulan-penuh-31-januari-2018/

Solat juga boleh dilakukan dengan dua kali berdiri, dua kali bacaan dan dua kali ruku' sebagaimana solat biasa tanpa memanjangkannya. Begitu juga sah dilakukan sebanyak dua rakaat dengan dua kali berdiri dan dua kali ruku' sebagaimana solat fardu Jumaat. Namun cara ini meninggalkan fadhilat kerana berlainan daripada perbuatan Nabi.

Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
Rakaat Pertama

1. Lafaz niat: "Sahaja aku solat sunat Gerhana Bulan dua raka'at menjadi Imam/ Makmum kerana Allah Ta'ala."
2. Takbiratul Ihram (serta niat dalam hati)
3. Membaca doa Iftitah
4. Membaca surah al-Fatihah
5. Membaca surah al-Kafirun (atau mana-mana surah)
6. Ruku'
7. I'ktidal
8. Membaca surah al-Fatihah
9. Membaca surah al-Ikhlas
10. Ruku'
11. Iktidal
12. Sujud
13. Duduk antara dua sujud
14. Sujud kedua

Rakaat Kedua

15. Membaca surah al-Fatihah
16. Membaca surah al-Falaq
17. Ruku'
18. Iktidal
19. Membaca surah al-Fatihah
20. Membaca surah an-Nas
21. Ruku'
22. Iktidal
23. Sujud
24. Duduk antara dua sujud
25.Sujud kedua
26. Duduk tahiyat akhir
27. Memberi salam.

*Selepas itu Khatib akan membacakan Khutbah

*Memperbanyakkan Istighfar

*Hendaklah dilakukan solat gerhana bulan apabila berlakunya gerhana dan tamat masa solat gerhana setelah hilang gerhana dari pandangan.

*Hukum mengerjakannya SUNAT MUAKKAD dan SUNAT dikerjakan dengan cara berjemaah.

*Dibacakan "Assolatul Jamiah" sebagai ganti Iqamah.

Sumber : Petikan daripada buku panduan Solat Gerhana Bulan
Jabatan Agama Islam Negeri Johor

Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
Super Blue Blood Moon 31 Januari 2018 & Cara Solat Sunat Gerhana Bulan
MAKLUMAT GERHANA BULAN PENUH DI MALAYSIA - 31 JAN 2018

Detik-detik Gerhana Bulan penuh:

7:50 Petang : Bulan mula memasuki bayang gelap bumi

8:22 Malam: Gerhana bulan dengan kadar 50%

8:53 Malam: Gerhana bulan dengan kadar 100%

9:33 Malam: Kemuncak gerhana bulan penuh

10:28 Malam: Bulan mula keluar dari bayang gelap bumi

11:10 Malam: Bulan telah keluar sepenuhnya dari bayang gelap bumi

Sumber : Pejabat Mufti Negeri Johor.

Tapi tengok gaya kat Seremban ni, macam susah je nak nampak Gerhana bulan penuh. Sebab petang tadi hujan lebat giloss haha. Takpelah, den tengok kat social media or Whatsapp jelah hee.

Okay daaa~ wassalam! :)

Wednesday, January 24, 2018

January 24, 2018

puisi #47 jangan mempersempit dengan keluhan

Disebabkan saya suka puisi, tapi tak cukup kreatif & tak pandai create puisi.. 
Dan juga disebabkan saya minat dengan puisi, tapi tak cukup kosa kata yang mengancam.. 
So, apalagi. Cilok puisi orang lain lah hahaha.


puisi #47

puisi #47 jangan mempersempit dengan keluhan
puisi #47
Akan selalu ada alasan
untuk tetap mensyukuri kehidupan
Sungguh, yang harus dilakukan
adalah meluaskan hati dan pikiran
Jangan mempersempit dengan keluhan
Jangan sedikit-sedikit
menyalahkan keadaan
Jangan apa-apa dijadikan beban

Bersyukurlah
Bersyukurlah
Terus bersyukurlah
Pasti ada pelajaran dan hal indah
dalam ketentuan Allah

Percayalah
Selalu ada hal baik
dalam ketentuan Allah
Pasti ada hikmah indah
di balik air mata
Selalu ada pelajaran berharga
mengiringi tawa dan bahagia.

nukilan: @arent.354 



p/s: Selamat malam! :)

Friday, January 19, 2018

January 19, 2018

when she asked me soalan Matematik kelmarin.. hmm agak mencabar~

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Malam kelmarin tiba-tiba terima call dari kakak sulung, kakyong. "Aikk awat yong call ni". Den pelik dah. Bila angkat, kakyong terus cakap "kakcik, tengok Baiti (group family) sekarang". Okay okay. saya tengok lah ada apa kat Baiti. Rupa-rupanya soalan Matematik! Kakyong suruh saya selesaikan soalan Matematik tu cepatt sebab group kerja dia yang tanya soalan tersebut. Hahaha. ingatnya apa laa urgent sangat tadi.


Soalan Matematik apakah?

when she asked me soalan Matematik kelmarin.. hmm agak mencabar~
when she asked me soalan Matematik kelmarin.. hmm agak mencabar~ 
Haaa ce teka jawapannya berapa? hahaha.

Agak lama juga la saya tenung soalan tu. Fikir macam mana 1 + 4 jadi 5. Macam mana 2 + 5 jadi 12. Macam mana 3 tambah 6 jadi 21? Hmmm.. Saya fikir adakah ini soalan Matematik the real maths or just a trick? Saya rasa soalan betul ni.

Saya fikir macam mana eh nak solve. Then, I remember soalan macam ni mesti ada formula dia tersendiri. Dalam matematik, ianya dipanggil induction. Maksudnya daripada case & result yang diberi, kita kena induce jadi satu rule (mechanism/formula). So, bila di-ushar dan ushar dan ushar.. saya simpulkan






1 + 4 (1) = 5
2 + 5 (2) = 12
3 + 6 (3) = 21
4 + 7 (4) = 32
5 + 8 (5) = 45
.
.
.
.
n + (n+3)(n) dimana n=1,2,3,4,5,.....

Tu lah inductionnya. So, jawapan bagi soalan tu adalah 45~! Yeayy hahaha.

Tapi yang saya pelik tu.. apa maksud kat gambar tu only ENGINEERS can solve that problem? Menipu sangat tau hahaha. Sepatutnya MATHEMATICIANS lah dapat solve soalan tu. Tak puas hati pula kan kihkih.

Okayy itu sahaja kelas Math kita harini hahaha. Daaa~wassalam! :)

Thursday, January 18, 2018

January 18, 2018

13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)

Maksud FAMA - Federal Agricultural Marketing Authority - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan. Ehhh tiba tiba je kan muqaddimah bagitahu FAMA maksud nya apa hahaha. Kekadang orang ramai tak tahu each of that initial stands for what. Tu yang mula-mula dah bagi terus makna nya apa hikhik.

Sebenarnya dari haritu saya dah dapat info tentang kerja kosong FAMA Malaysia ni, tapi sekarang baru berkesempatan nak share. Tarikh tutup permohonan pun Isnin depan. So, siapa yang rasa berkelayakan dan nak mohon tu, cepat-cepat la yee. Mohon secara online sahaja. Saya ada bagi link pendaftaran di akhir entri ini.

13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk berkhidmat di Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan bagi jawatan bertaraf Tetap seperti berikut:

Klik pada Nama Jawatan di bawah untuk melihat syarat-syarat kelayakan dan pengalaman yang diperlukan.

BilJawatanGredJadual GajiTaraf Jawatan
1Pegawai Ehwal EkonomiE41RM2,083.00 – RM9,549.00TETAP
2JuruteraJ41RM2,529.00 – RM9,643.00TETAP
3Pegawai Teknologi MaklumatF41RM2,315.00 – RM9,618.00TETAP
4AkauntanWA41RM2,820.00 – RM9,585.00TETAP
5Penolong Pegawai TadbirN29RM1,493.00 – RM5,672.00TETAP
6Setiausaha PejabatN29RM1,493.00 – RM5,672.00TETAP
7Penolong JuruauditW29RM1,498.00 – RM5,678.00TETAP
8Pembantu Ehwal EkonomiE19RM1,353.00 – RM4,005.00TETAP
9Pembantu Tadbir (P/O)N19RM1,352.00 – RM4,003.00TETAP
10Pembantu AkauntanW19RM1,353.00 – RM4,005.00TETAP
11Pembantu JuruauditW19RM1,353.00 – RM4,005.00TETAP
12Juruteknik KomputerFT19RM1,377.00 – RM4,052.00TETAP
13Penjaga Jentera ElektrikJ19RM1,377.00 – RM4,052.00TETAP

Penetapan gaji permulaan: Berasaskan kelayakan, pengalaman dan kemahiran calon.

Elaun:

ELAUN (RM)GRED 41GRED 29GRED 19
Imbuhan Tetap Perumahan
300.00
300.00
300.00
Imbuhan Tetap Khidmat Awam
300.00
160.00
115.00
Bantuan Sara Hidup (COLA) : RM150.00 – RM300.00 (Tertakluk kepada penempatan)
Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) sebanyak 5% daripada gaji pokok bagi jawatan Jurutera dan 10% daripada gaji pokok bagi jawatan Penjaga Jentera Elektrik.

SYARAT-SYARAT UMUM

Umur: Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.

Keperluan Bahasa:

Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia / Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Penempatan:
Ibu Pejabat FAMA / Pejabat FAMA Negeri / Pejabat FAMA Daerah / Pusat Operasi FAMA seluruh Malaysia.

Tempoh Percubaan: Di antara satu (1) hingga tiga (3) tahun.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan:

Pegawai sedang berkhidmat yang layak dibawah Syarat Secara Lantikan hendaklah:

(i) berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun ; atau
(ii) berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
(iii) berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi ppegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

CARA PERMOHONAN

(i) Permohonan hendaklah dikemukakan dengan menggunakan borang secara online sahaja.
(ii) Pemohon TIDAK PERLU MENGHANTAR salinan sijil-sijil (hard copy) sehingga dihubungi oleh pihak Lembaga.
(iii) Pemohon yang tidak menerima jawapan selepas ENAM (6) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonannya tidak berjaya.
(iv) Tarikh tutup iklan jawatan pada 22 JANUARI 2018 (Isnin).

PERTANYAAN/HELPDESK

Sebarang permasalahan/pertanyaaan, sila hubungi Unit Pelantikan, Cawangan Pengurusan Sumber Manusia di talian:

Encik Azmirmuzaffar bin Ahmad: 03-61262020 / Samb. : 2206
Puan Siti Fareza binti Sutiman: 03-61262020 / Samb. : 2323
Puan Nuriqtiyani binti Othman: 03-61262020 / Samb. : 2338
Puan Norain binti Abdul Wadud: 03-61262020 / Samb. : 2030

Atau emailkan PERTANYAAN kepada permohonan@fama.gov.my disertakan Nama Penuh dan No. Kad Pengenalan anda.


SUMBER Iklan Kekosongan Jawatan:
13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
13 Jawatan Kosong FAMA Malaysia (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan)
Goodluck semua yang memohon~! :)

January 18, 2018

"Apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Walaupun tak pernah mengandung, jauh lagi nak beranak haha.. tapi saya biasa je dengar isu tentang doktor lelaki menyambut kelahiran bayi di hospital. Isunya adalah boleh atau tidak doktor lelaki menyambut kelahiran bayi para ibu ketika bersalin? Haram kah? Atau dibenarkan sebab dah tak ada pilihan dan dikira darurat?

"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
Ada segelintir orang yang memang sensitif berkaitan perkara ini dan bertegas tak mahu doktor lelaki. "No matter what, nak doktor perempuan jugak!" Tu contoh dialog drama la ye hehe. Ada yang sanggup cari doktor perempuan walaupun tengah sakit-sakit nak bersalin, or tengah waktu kecemasan pun still risau tentang "dosa" yang bakal ditanggung bila doktor lelaki melihat aurat mereka.

Memang bagus pun untuk kita risau hal-hal berkaitan dengan aurat ni. Cuma kena tahu juga hukum yang sebenar so that tak perlu risau yang sia sia. Maka nya.. moh le kita ikuti jawapan dari Mufti Wilayah Persekutuan, Dr. Zulkifli alBakri.


Soalan: Salam. Apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran dan melihat faraj wanita sewaktu bersalin sedangkan di hospital yang sama masih terdapat doktor perempuan? Bagaimana aurat wanita dalam perubatan?


Soalan: Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?


"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
Jawapan: Tidak dibenarkan di sisi Hukum Syarak bagi lelaki untuk melihat kepada aurat wanita ajnabi, melainkan terdapat ḥājah (keperluan) dan ḍarurah (keperluan mendesak) untuknya. Antara bentuk pengecualian ialah rawatan al-faṣdu (venesection, venipuncture, phlebotomy), berbekam dan rawatan am. Ini kerana jika diharamkan akan mendatangkan ḥaraj (kesukaran) sedangkan ḥaraj dihilangkan oleh Syarak.

Justeru harus bagi lelaki merawat wanita dan wanita merawat lelaki, dengan syarat...
1. Jika wujud perawat yang muslim, maka tidak boleh digantikan.
2. Ditemani oleh mahram, suami atau wanita yang dipercayai.
3. Ketiadaan perawat wanita, atau perawat lelaki bagi pesakit lelaki.
4. Perawat boleh melihat kepada bahagian badan selama mana ada keperluan kepadanya.

“Bahawa Umm Salamah (isteri Nabi SAW) meminta izin drpd Rasulullah SAW untuk berbekam lalu Nabi meminta Abu Taibah untuk menjalankan rawatan bekam ke atas Umm Salamah.”

Berkata Jabir: “Aku kira bahawa Abu Taibah itu adalah saudara susuan Umm Salamah atau budak kecil yang belum baligh.” Hadis riwayat Muslim (2206)

Rujuk al-Mu`tamad fi al-Fiqh al-Syafie oleh Syeikh Muhammad al-Zuhaili (4/50); Fiqh al-Manhaji (1/126-127). Berkata Syeikh Mulla Ali al-Qari Rahimahullah: “Telah dijelaskan oleh para ulama kita bahawa sekalipun bukan mahram boleh untuk menjalankan rawatan bekam, fasdu, dan khitan.” 

Berkata al-Taibi Rahimahullah: “Dibenarkan bagi lelaki ajnabi untuk melihatkan pada sekalian tubuh wanita bagi tujuan darurat dan rawatan.” Rujuk Mirqah al-Mafatih, (no. 3103).

Justeru, termasuklah dalam kategori rawatan ini ialah menyambut kelahiran kerana ia melibat nyawa ibu dan anak jua. Kami syorkan hendak semua dawabit atau syarat-syarat yang dinyatakan di atas hendaklah dipatuhi bagi memastikan ketenangan bagi pihak pesakit, hospital dan keluarga.

Sumber: twitter @drzul_slbakri 

"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
"Datuk, apakah hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bayi?"
Moga kita semua lebih jelas selepas ni berkaitan dengan hukum isu doktor lelaki sambut kelahiran ketika bersalin. Okayy daaa~ wassalam! :)

Wednesday, January 17, 2018

January 17, 2018

poem #7 and when love comes

Saya suka puisi a.k.a poem; tak kira la short or long poem. So, let me (or we) being immersed in this poem (of course not made by mine ehe) ..


poem #7 and when love comes

poem #7 and when love comes
poem #7
love will come
and when love comes
love will hold you
love will call your name
and you will melt
sometimes though
love will hurt you but
love will never mean to
love will play no games
cause love knows life
has been hard enough already


-written by rupi kaur


p/s: Nyte! :)

January 17, 2018

Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday

Comel sangat nih kucing pipi pau.. GRRR geram! ~ Wordless Wednesday


Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Comel sangat nih kucing pipi pau! Grrrr ~ Wordless Wednesday
Credit: Oh My Media
January 17, 2018

19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday

19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday



1.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
2.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
3.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
4.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
5.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
6.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
7.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
8.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
9.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
10.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
11.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
12.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
13.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
14.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
15.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
16.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
17.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
18.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19.
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday
19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri! ~ Wordless Wednesday



Credit: Oh My Media