July 2018 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Tuesday, July 31, 2018

July 31, 2018

paling menyakitkan hati!

Walau paling menyakitkan hati
tapi dia sentiasa hadir dalam hidupku
Walau aku tidak mahu
tapi dia sentiasa datang dekat
Apa aku nak buat?

Paling suka mempermainkan hatiku
Sekejap buat aku gembira
Sekejap buat aku tak tentu hala
Sekejap buat aku hilang sabar
Sekejap buat aku sakit hati

Malam malam buat aku tidur tak lena
Suka buat aku penasaran
Suka cari pasal dengan aku
Suka cari gaduh dengan aku
Suka menyeksa diriku

Bila aku datang dekat, dia pergi
Melarikan diri
Meninggalkan aku keseorangan
Terkapai kapai

Bila dia datang dekat, aku tak boleh duduk diam
Aku cuba buat tak endah, tapi dia tetap ada
Tak berputus asa
Tidak pernah jemu
Tetap berusaha

Hoi nyamuk!
Lebih baik kau pergi sebelum aku bunuh kau.
Sebab kau lah, aku garu garu sampai berdarah tahu tak?
Lepastu jadi parut, tak lawa dah kulit den.
GRRRR!
paling menyakitkan hati!

p/s: puisi ini khas ditujukan buat nyamuk. harap lah dia baca #haha #lawakhambar

Monday, July 30, 2018

July 30, 2018

poem #9 a truth and a lie

poem #9 | The meaning of poem - a piece of writing in which the expression of feelings and ideas is given intensity by particular attention to diction (sometimes involving rhyme), rhythm, and imagery.


poem #9

poem
poem
A thin lie between
a truth and a lie.

We human's have blurred
that line.

Sometimes
a truth can be just
a manipulated lie.

So trust
has become so hard
to come by.

I hope
some day
someone draws a line
again.

Then trust
can be a word
which can be made alive
in our lives.

--by: H.B.

July 30, 2018

Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online. Dilanjutkan sehingga 31 Julai 2018~

Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN | Dengar berita TV3 -- "Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang masih mempunyai baki hutang perlu mengemaskini maklumat pendapatan mereka secara atas talian melalui portal rasmi PTPTN, www.ptptn.gov.my" tapi saya buat endah tak endah je walaupun tahu tarikh tutup nya adalah 25 Julai 2018 (sekarang sudah dilanjutkan sehingga 31 Julai 2018). Dan-dan tengahari tadi abi tanya "kakcik dah kemaskini maklumat pendapatan PTPTN ke belum?" Gulp.

Errr.. dalam hati saya persoalkan "perlu ke?" tapi yang keluar kat mulut "belum lagi abi. Nanti kakcik check". Hahaha. Abi pun suruh la saya check kat internet. Sekarang ni semua online je katanya.

Sebelum kita pergi ke cara cara kemaskini maklumat pendapatan PTPTN, saya tertanya tanya la kan kenapa nak kena update PTPTN bagai ni? Tiba tiba je?

"Peminjam PTPTN yang tidak mengemaskini maklumat pendapatan tidak akan mendapat keistimewaan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN seperti yang dijanjikan dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH).

Selain maklumat pendapatan, peminjam juga perlu mengemaskini maklumat penting yang lain termasuk maklumat perhubungan terkini seperti alamat, nombor telefon serta alamat e-mel dan maklumat pekerjaan. Peminjam diingat untuk mengemaskini maklumat pendapatan yang sahih dan benar disertakan dokumen sokongan apabila diminta bagi tujuan audit.

PTPTN komited untuk melaksanakan manifesto Kerajaan bagi meringankan beban hidup yang ditanggung peminjam dengan mengeluarkan mereka daripada senarai hitam Jabatan Imigresen dan penangguhan bayaran balik pinjaman bagi yang berpendapatan RM4009 ke bawah sebulan." - Berita TV3.

Gitu alkisahnya. Whatever la kan. Let's update!


Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online

1. Login (log masuk) Portal Pengemaskinian Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN di www.ptptn.gov.my/akuanpendapatan/

p/s: Tak tahu berapakah nombor pinjaman? Call je careline ptptn di 03-2193 3000 untuk mendapatkan no.pinjaman PTPTN.
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
2. Update la apa yang patut haha.

Akan ada dua section:- MAKLUMAT PERHUBUNGAN PEMINJAM & MAKLUMAT PERKERJAAN. Isi semua tempat kosong yang ada *
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
3. Kemudian, klik TERUSKAN
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
4. Scroll ke bawah.. tick "Saya mengaku......". Then, klik HANTAR.
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
5. Klik OK.

Yeay! DONE update maklumat pendapatan PTPTN!
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online
Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN Secara Online


Selepas klik OK tu nanti akan dipaparkan maklumat kita dalam bentuk PDF. Kalau sesiapa yang nak save (cetak/download) maklumat pendapatan tersebut untuk bukti kita dah update, boleh boleh dipersilakan.

Ada masalah? Ada pertanyaan? Ada soalan berkaitan dengan hal ini? Jangan tanya saya yew. Meh saya beri contact PTPTN yang bertugas.

Hubungi talian Careline PTPTN di 03-2193 3000 untuk sebarang maklumat lanjut!

Oraitt.. Daaa~ wassalam!

Sunday, July 29, 2018

July 29, 2018

THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE - True Story

THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE ~ written by: Nadiah Abdul Halim


I was diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD) by a psychiatrist 5 years ago back when I was still in medical school.

Since the first diagnosis, it has been a recurrent cycle of relapses and remissions. It was an ongoing internal struggle to finish and attain my degree.

Whenever I relapsed, it was really hard to get myself to get out of the house to go to classes. I felt so guilty to my study group as sometimes I had to skip some sessions because depression and anxiety became too overwhelming for me.

Studying became really difficult because MDD tends to impair concentration. So at times, I would stare at my books or notes for 3 hours and understood absolutely nothing. But Alhamdulillah, Allah still allowed me to finish my degree.

Only recently when I started working that I sought treatment and have been taking medications ever since. I was desperate to get better because I really wanted to continue working.

I struggled to understand anything at work because my concentration was so impaired. The suicidal thoughts became uninvited and unbearable. My anxiety became even worse when I tried so hard to keep up with the expectations while going through a relapse, that I started developing panic attacks at work.

The panic attacks came with chest pain, palpitations and shortness of breath. Something that became recurrent and it got worse over time as I experienced panic attacks while working and at public places too like a restaurant or petrol station.
THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE - True Story
THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE - True Story / credit image: Google
As time went by, with lots of MCs and meds, I got better and improved so much at work. But it didn't last long. I relapsed again unprovoked and unexpectedly.

This time, I had ran out of MCs and left with no choice but to resign before being terminated.

For now, I am no longer a houseman. With my husband's support and my family's blessings, I am going to use this time to focus on my ongoing therapy and get well first.

The pain is invisible, the sleepless nights are tiring, the lack of concentration is frustrating, the lost of interest in things that I love are puzzling and the suicidal thoughts do not mean that I want to stop living.

Depression does not mean that I'm crying all the time. It does not mean that I am unhappy. I am actually a very happy person and really grateful with all the blessings in my life Alhamdulillah :)

I reject the notion that depression is a sign of a weak iman. Every illness was created by Allah as a test for His slave and MDD is one of them. Only Allah knows how much I longed to be close to Him and only Allah knows what is in His slave's little heart..

The reason I'm writing this post is to show to people that depression does not have a face. MDD is an illness. It affects millions of men, women and children regardless of race and religion. If it could affect me, it could affect anybody.

To quote a psychiatrist that I met years ago,

"Penyakit tak kira bulu"

So here I am, a happy Muslim girl, happy wife, happy daughter, happy writer, happy former houseman. And I have MDD and anxiety. I am not ashamed of it and that's okay.

This smiley hijabi girl in the picture right here,
this is what depression looks like :)

#DepressionIsReal
#DepressionDoesNotHaveAFace
THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE - True Story
THIS IS WHAT DEPRESSION LOOKS LIKE - by Nadiah

Sumber: FB Nadiah

Friday, July 27, 2018

July 27, 2018

cara nak menangis tanpa orang tahu

cara nak menangis tanpa orang tahu | Ada orang yang terlalu mudah untuk mengeluarkan air mata, ada yang sangat sukar untuk mengalirkan air mata.. mungkin kerana imej nya yang terlalu 'tough' untuk menangis ataupun kerana ego yang berbuku di hati, atau kerana malu untuk meluahkan rasa yang 'rapuh' itu di hadapan orang ramai. Atau.. macam macam atau.

Setiap orang lain-lain. Lain sifatnya, lain jenisnya, lain caranya untuk meluahkan perasaan sedih, kecewa dan frustration.

Menangis pun begitu. Menangis ada banyak sebab dan reason di sebaliknya. Mungkin menangis kerana terharu gembira, terlalu kecewa, terlalu geram, kerana tidak tahan menahan marah, atau simply just kerana kita sedang bersedih.

Adakah menangis tandanya kita lemah? Tanda kita tak kuat? Tanda kita kalah dengan perasaan? Tanda kita tidak mahu lagi untuk bertahan? Atau menangis tandanya kita dah cukup lelah?

Bagi saya, TIDAK. Bagi saya.. Menangis lah. Jika menangis itu buat kita rasa lega. Jika itu dapat melepaskan segala yang terpendam dalam hati. Walaupun kita tahu menangis apa sekalipun takkan mampu menyelesaikan masalah, tapi why not. Jika itu yang sedikit sebanyak dapat menenangkan kita.
cara nak menangis tanpa orang tahu
cara nak menangis tanpa orang tahu | credit image: Google
So.. tahukah anda kita boleh menangis tanpa orang tahu pun yang kita sedang menangis? Tahukah anda kita boleh menangis secara terang-terangan tanpa orang sedar pun yang kita betul betul sedang menangis?

Jangan risau.. jika anda jenis yang mudah menangis ataupun nak menangis tapi nak juga sembunyikan 'tangisan' real tersebut.. this is suggestion for you!


cara nak menangis tanpa orang tahu


1. kupas bawang sambil acah acah bawang tu merembeskan gas yang paling pedih ke dalam mata kita

2. baca novel/buku sambil acah acah sedang membaca mukasurat/page yang paling twist dan paling drama sekali

3. tonton cerita (filem/drama) sambil acah acah tengah menonton scene yang paling menyesakkan dada

4. tengok video apa apa sambil acah acah video itu memberi impak yang sangat besar buat kita sehinggakan kita menangis

5. pakai earphone sambil acah acah dengar lagu yang paling sedih atau paling 'touching' yang pernah kita dengar

6. belek belek phone sambil acah acah kita sedang baca cerita yang paling meruntun hati dan jiwa raga.

Di atas ni adalah antara cara atau 'trick' atau helah yang kita boleh guna jika situasi memaksa kita untuk mengalirkan air mata tapi taknak orang sedar akan perasaan kita saat itu.

Tak percaya?

Cuba lah..
and after that, tell me .. is it work or not? :)
July 27, 2018

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Baru baru ini saya ada terima satu email berkaitan dengan makluman bahawa tempoh sah laku pendaftaran bagi permohonan jawatan SPA saya bakal tamat pada bulan depan. So.. I have to perbaharui permohonan tersebut. Jika tidak... expired (luput) lah. Senang cerita, hilang lah segala application saya dalam SPA jika tidak dikemaskini dan hantar permohonan baru

Email yang saya terima tersebut berbunyi:

Tempoh Sah Laku Pendaftaran Bagi Permohonan Jawatan dalam Perkhidmatan Awam (SPA8i)

Dengan hormatnya saya merujuk perkara di atas.

2. Adalah dimaklumkan bahawa permohonan tuan/puan akan tamat tempoh dalam masa sebulan lagi iaitu pada 21/08/2018. Oleh yang demikian adalah dinasihatkan supaya tuan/puan memperbaharui permohonan jawatan tuan/puan untuk mengelakkan tuan/puan terlepas peluang untuk dipertimbangkan panggilan temuduga selepas tamat tempoh sah laku pendaftaran.

3. Sila log masuk ke Sistem SPA8i (http://www.spa.gov.my/web/guest/pautan-borang-spa8i) dan kemaskini permohonan tuan/puan dan hantar Pengakuan Pemohon supaya pendaftaran tuan/puan boleh diproses semula. Sila pastikan tarikh daftar dan senarai jawatan dimohon adalah yang terkini di menu Semakan Permohonan.

4. Sila abaikan emel peringatan ini sekiranya anda tidak berminat meneruskan permohonan jawatan dalam perkhidmatan awam atau telah pun dilantik ke dalam perkhidmatan awam.

Sekian, terima kasih.

Setiausaha
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam,
Malaysia.

Saya pernah sekali kemaskini dan perbaharui permohonan di SPA tahun lepas. This year kena buat lagi sebab tempoh sah laku pendaftaran SPA8i hanya 1 tahun sahaja. So, in case bagi sesiapa yang nak kemaskini tapi tak tahu caranya.. this is for you!


Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA

1. Login (log masuk) SPA8i di https://putra2.spa.gov.my/spa8new/login.jsp [UPDATE BARU: Sekarang dah SPA9 https://spa9.spa.gov.my/login]

MyID: nombor kad pengenalan
kata laluan: password yang telah ditetapkan semasa mendaftar kali pertama

p/s: kalau lupa kata laluan, klik 'LUPA KATA LALUAN'
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #1
Sebelum tu, kot kot laa kan terlupa bila tarikh permohonan SPA kita.. boleh tengok di bahagian tepi yang tertulis 'Status Permohonan'. Setahun selepas tu adalah tarikh expired permohonan kita. Contoh seperti saya: 21 Ogos 2017 adalah tarikh permohonan saya. So.. 21 Ogos 2018 adalah tarikh expired permohonan jawatan SPA saya.

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #2
2. Kemudian.. klik 'JAWATAN DIMOHON' > SIMPAN (tak perlu ubah apa apa pun sebenarnya. tapi.. kalau nak tambah atau tolak jawatan yang dipohon tu silakan)

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #3
3. Then.. Klik 'PENGAKUAN PEMOHON' > tick 'Saya setuju' > HANTAR

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #4
4. Nanti akan ada something popup.. just klik OK

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #5
5. DONE!

Kalau nak simpan slip akuan permohonan, boleh klik icon 'download' di bahagian atas kanan.

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #6
6. For the last step, ini just to make sure adakah permohonan kita telah dihantar dengan betul.. Klik 'SEMAKAN PERMOHONAN'. Lihat semula tarikh di 'Status Permohonan'. Adakah sudah berubah kepada hari ini (hari yang kita kemaskini) atau masih kekal sama.

Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA
Cara Kemaskini Permohonan Jawatan SPA #7
Jika tarikh luput sudah bertukar ke tahun hadapan, we are done! Yeay yeay. Settle dah. Happy ending! Tibee hahaha.

Okay semoga bermanfaat. Sharing is caring dengan kawan kawan yee.

Daa~ wassalam!


July 27, 2018

ada masa.. menjadi orang paling pemalas update blog

mood update blog | Setiap orang ada mood nya yang tersendiri. Baru lah manusia namanya kan. Begitu juga dengan blogger - mood swing dalam meng-update blog.

Ada masa.. semangat membuak buak untuk update blog. Ada masa.. nak pandang pun tak hingin la heh. Ada masa.. mood tu ada tapi blur pula nak karang apa alahai. Ada masa.. nak lupakan sahaja gelaran 'blogger' yang dipegang. Ada masa.. sayang dengan blog, tak nak lepas. Ada masa.. diabaikan sahaja blog, lantak kau lah. Ada masa.. ada idea yang mencurah curah tapi malas GILOSSS nak menaip. Ada masa.. kita tiada masa pun untuk fikirkan tentang blog kerana urusan selain blog yang perlu diutamakan. Ada masa.. tak boleh nak update blog pun sebab sakit - sakit fizikal, sakit hati, ataupun sakit dari segi 'mental'.

Begitulah hidup seorang blogger.. kan?

Macam saya.. kadang kadang rajin sangat. Rajin update blog sampai ramai blogger tanya macam mana ada idea yang banyak untuk update blog. Banyak sangat karang entri sehinggakan ramai blogger yang tanya tips.. macam mana nak jadi macam saya yang selalu update entri blog setiap hari.

Tapi kadang-kadang.. tu lah. Malas. Tak ada mood. Tak rajin. Tak ada daya nak mengadap blog pun sebab tiada semangat langsung untuk update. Walaupun ada sisa semangat yang sedikit untuk meng-update tapi.. ianya tak cukup memaksa untuk 'create new post'.

Tapi kadang-kadang.. seperti hari ini. You will see today. Saya akan update lebih daripada satu entri. Mungkin tiga atau empat entri harini padahal semalam & kelmarin KOSONG entri. Sebab apa?

Sebab mood update blog dah datang! hahaha.

ada masa.. menjadi orang paling pemalas update blog
p/s: look at from the perspective of blog please~ :)
And then.. ada orang tanya lagi.. "macam mana nak selalu ada mood untuk update entri?". Jawapannya.. subjektif. Pelbagai. It depends on you actually. You know yourself better than I am.

Awak jenis yang macam mana?

Kalau saya.. banyak cara untuk saya maintain my mood meng-update entri ataupun banyak kaedah untuk saya jumpa my mood back.

Antaranya:-

- tinggalkan blog selama beberapa hari. so that saya akan 'rindu'.

- baca novel/buku. bila membaca, mungkin mood untuk 'mengarang sesuatu' akan merasuk saya.

- tonton movie/drama. bila saya tengok dan menghayati sesuatu cerita, secara tidak langsung saya akan ada idea untuk saya bahas dalam blog. Atau ada input atau pengajaran yang saya mahu kongsikan dalam blog.

- dikelilingi dengan blogger yang suka meng-update blog. dengan itu, saya pun akan ter-motivate sama.

- fikir. brainwash diri sendiri betapa banyaknya manfaat dan ilmu yang kita boleh kongsi dengan orang lain melalui my own blog. 

- tengok kejayaan blogger lain. kadang kadang cemburu dengan kejayaan orang boleh membantu kita buat sesuatu yang lebih bermakna supaya kita forward ke depan dan tidak berada di takuk yang lama. nak juga mencapai kejayaan yang diimpikan.
ada masa.. menjadi orang paling pemalas update blog
p/s: look at from the perspective of blog please~ :)
- blogwalking. bila tengok blogger lain kencang meng-update blog, saya pun dapat turut menyerap aura kencang tersebut (apabenda bahasa aku ni! HAHAHHA)

- throwback. jika kita pernah dipuji atau dihujani dengan perkataan "terima kasih" disebabkan oleh penulisan blog kita.. remember that moment. Ingat perasaan ketika itu. Betapa indahnya dan betapa seronok serta terujanya bila ada orang menghargai apa yang kita tulis di dalam blog. Sometimes, we need compliments, right? To build our confidence & self-esteem.

- minta. Meminta minta lah kepada Allah. Doa kepada Allah agar diberi semangat/mood update blog. Hati kita ni kan berbolak balik. Dan siapa yang pegang hati kita? Yess.. Allah. 

- find the 'true' purpose why you want to update the blog. apa tujuan dan sebab utama blog masih ada dalam hati? kenapa nak update? why and why. senang cerita, tepuk dada jawab sendiri hehe.

Daa~ wassalam! 
ada masa.. menjadi orang paling pemalas update blog
p/s: look at from the perspective of blog please~ :)
BACA JUGA:




Monday, July 23, 2018

July 23, 2018

Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL

Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah beberapa hari tak update blog, maafkan dakuuu readerss kerana terlalu sibuk dengan dunia yang hanya sementara ini.. acewahh. So, for the first entry of this week.. disebabkan saya sedang lapar sekarang dan dalam kepala asyik fikir makanan sedap apa nak makan ni.. let me review about satu tempat makanan yang mungkin ramai yang tak tahu. Terngiang-ngiang dan teringat-ingat dengan kesedapan makanan di 1Cafe at Kemensah Grocer pada dua minggu yang lepas. Visual nya pun sangat mengancammm!

Meh bagi teaser sikit meh ~
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL


Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer


Why it called as special lunch? Adakah kerana lunch date with kekasih hati? Ehemmmm.. TEPAT SEKALI!

Special sebab saya berpeluang makan tengahari dengan beberapa blogger AFB (Auto Feed Blog) yang saya sayangi dan hormati. Ada blogger yang first time saya jumpa, ada yang second and third time saya jumpa.
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
with blogger Diya
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
blogger kak Mya
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Blogger Mommy Irra & Amal
Macam mana boleh terjebak makan sampai ke 1Cafe at Kemensah Grocer ni?
Siapa yang suggest?
Sedap ke makanan kat situ?
Bersih tak?
How about their customer services? Is it good?

Okay satu satu.

Alkisahh.. selepas saya, Mommy Irra, Kak Mya & Diya check in tempat penginapan gathering AFB (AFB Fun Day) 3 hari 2 malam di Taj Villa, tengok jam dah tengahari. Apalagiii kami cari makan la jom. Perut pun dah mendendangkan macam macam genre lagu dah haha.

Mommy Irra cadang satu tempat ni - 1Cafe. Kami pun okay jelah sebab apa salahnya cuba tempat baru kan? Lagipun dekat sangat je dengan Taj Villa. Tak sampai 8 minit pun, dah tiba ke destinasi. Terkejut pula kan bila cepat sampai haha. 1Cafe ni sebelah Kemensah Grocer je. Dan dekat sebelah masjid sahaja.
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Memandangkan haritu adalah hari Jumaat, yang lelaki nak solat Jumaat. Jadi, sementara nak menunggu makanan sampai.. mereka pergi solat. Kami pun berbual bual, berkenal-kenalan dan beramah mesra. Tak sedar syok syok berborak, makanan pun sampai ke meja. Saya order nasi goreng USA & air white coffee ais. Yang lain dengan menunya yang tersendiri.

Mereka yang lelaki tak habis solat Jumaat lagi, tapi.. kami 'terpaksa' lah makan dulu. Mana nak tahan godaan kat depan mata lama lama kan hahaha. Visual Nasi Goreng USA yang mengancam & white coffee memang torbaekkk! Pekatt!
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Oh, saya nak bagi WARNING a.k.a amaran ye. Hati hati! Be prepared!

Berdekatan dengan bahagian kaunter 1Cafe ni macam macam dessert manisan ada. Aneka flavour kek, kuih muih dan gula-gula perghhh. Kena cekalkan hati nak pilih satu sahaja. Bukannya satu + sebelah kiri dan kanannya waduhh waduh.
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Kek batik yang saya rasa di sini seriously sedap, lembut dan cukup rasa. Memang kena dengan taste saya. Nasib baik tahan nafsu tak ambil lebih dari satu bungkus haha.

Makanan sedap. Pilihan makanan yang pelbagai. Tempat bersih. Recommended to all! Siapa siapa yang berada berdekatan atau sedang travel ke, boleh datang makan makanan Ala Carte Thai di 1Cafe bermula pukul 12.30 tengahari.

Nak datang sarapan pagi bermula 8 pagi. Atau minum petang 4.30 petang hingga 7 malam. Ada Sup Al-Deen Dorai (sup mamak). Cafe tutup pukul 10 malam.
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL

Special Lunch di 1Cafe at Kemensah Grocer, Ampang, KL
Facebook page: 1Cafe at Kemensah Grocer

Facebook owner: Tajudin

Number phone owner: +60 12-224 5025

Alamat lokasi:

1CafebybTJ&Shasha,
7-A Jalan Romasra 1,
Kemensah Heights,
68000 Kuala Lumpur.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!

Daa~ wassalam!

Thursday, July 19, 2018

July 19, 2018

Kosa Kata Bahasa Baharu VS Kosa Kata Bahasa Melayu

Kosa Kata Bahasa Baharu VS Kosa Kata Bahasa Melayu | 'Bahasa melambangkan  bangsa' gituuu pepatahnya. Sekarang ni macam macam bahasa baharu keluar.. versi shortform, versi manja, versi mengada, versi tak reti bahasa ke?! Ehh tetibe haha.

Kadang kadang disebabkan dah terbiasa guna kosa kata bahasa baharu contohnya viral, selfie, booth & role model, kita jadi blur atau tak tahu pun apakah kosa kata bahasa Melayu nya yang sebenar. Betul tak?


Kosa Kata Bahasa Baharu VS Kosa Kata Bahasa Melayu

Selfie - swafoto
Hashtag # - tanda pagar
Booth - reruai
Crawler - perangkak
Bunting - gegantung
Road show - jerayawara
Highlight - imej tumpu
Post mortem - pascanilai
Back drop - latar pentas
Role model - suri teladan
Viral- tular
Watermark - tera air
Hotspot - kawasan khas
Photobomb - tunafoto
Push button - butang tekan
Pickup line - kata pikat
Trending - sohor kini
Teaser - iklan acah
Finger food - makanan cekut
Nap - meridap

Kosa Kata Bahasa Baharu VS Kosa Kata Bahasa Melayu
Kosa Kata Bahasa Baharu VS Kosa Kata Bahasa Melayu
Tapi mesti kelakar kan kalau perbualan dengan kawan be like "kau dah tengok ke iklan acah filem baru tu?" lepastu mesti kawan tu blur. Mesti dia balas "kau nak acah apa pula niii?" hahaha. Okayy.. den bukan menghina kosa kata BM yee. Just terbayang je.

Lagipun kebanyakan kosa kata BM kat atas ni saya baru first time dengar. Tak pernah ambil tahu pun. So, its something new to me. Dan sangat rare nak jumpa orang yang guna kosa kata bahasa melayu yang betul.

Korang pula biasanya guna kosa kata yang mana? Baharu atau Bahasa Melayu? Heee~