November 2020 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Sunday, November 29, 2020

November 29, 2020

CINCIN MERISIK, TUNANG & NIKAH | beza, harga, contoh design, adat

CINCIN MERISIK, TUNANG & NIKAH.. beza, harga, contoh design, adat | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Ehem ehem.. cerita pasal cincin merisik, tunang dan cincin nikah ni ada apa apa ke Sayidah? Hahaha. Anggap lah ini hanya untuk menimba ilmu pengetahuan ya. Sebab dulu saya ingat cincin untuk majlis majlis tertentu sama je semuanya. Bezanya adalah dari segi harga dan bentuk sahaja. Rupanya tidak.


Kalau cincin merisik, ada jenis cincin nya. Kalau cincin tunang, lain pula jenis nya. Kalau untuk nikah pun ada jenis nya yang tertentu. Tapi yelah orang kata ni hanya lah adat orang Melayu semata-mata. Tak semestinya wajib nak kena ikut. Tiada paksaan untuk follow. Yang penting, beli lah mengikut kemampuan kewangan masing-masing kan..

cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah

Cuma di bawah ini saya share sedikit panduan (guidelines) untuk bakal pengantin yang belum tahu apa perbezaannya atau tiada idea nak mulakan dari mana.


Mungkin daripada koleksi contoh gambar design cincin di bawah boleh beri anggaran budget perbelanjaan 'one step closer' atau bantu mereka yang sedang kebuntuan nak merisik ke atau terus tunang ke.. atau tak payah susah susah terus je masuk ke fasa persediaan bernikah.


CINCIN MERISIK, TUNANG & NIKAH | beza, harga, contoh design, adat

Ditulis oleh: Lean


"hi lean, memandangkan emas tengah turun sekarang, tolong recommend range harga untuk cincin risik, tunang dan nikah"


CINCIN MERISIK, TUNANG & NIKAH


Merisik - Cincin Belah Rotan


Berat cincin ada je yang dari 0.7+g. Mungkin ada yang lebih kecil, tapi tu saiz budak la kot ya?


So tengok dari emas semasa dalam range RM 250++ boleh dapat lagi, depends on berat & padat. 


Lean sertakan contoh gambar.

cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah

CINCIN TUNANG - Cincin yang ada batu permata


Kebiasaannya orang akan beli cincin yang ada batu permata. Harga cincin ni tak ada kebergantungan pada harga emas. Selalunya, memang nett. 


Range harga dalam RM 400+ depends on design & batu yang ada.

cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
CINCIN NIKAH

- Konsep yang sama macam cincin tunang, cuma lebih extra la. Hehehe..

cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
cincin merisik tunang nikah
Cincin nikah ni tak semestinya ada pon. Boleh digantikan dengan gelang tangan, rantai leher atau lain-lain.


Tapi ni semua adalah adat semata-mata. Ada je yang gunakan cincin belah rotan sebagai 2 tanda, merisik & tunang. Manakala range cincin tunang sebagai cincin nikah. 


Semuanya bergantung pada kita & pasangan mahukan cincin yang bagaimana sebagai tanda ikatan sebuah hubungan.


Credit to: twitter twtmalaywedding


Little recommended from someone:
"Kedai Emas Sri Tanah Merah. Recommended gila. Free upah all design"

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:




Saturday, November 28, 2020

November 28, 2020

Cara buat best nine 2020 instagram | How to do #2020bestnine on ig

Cara buat best nine 2020 instagram.. How to do #2020bestnine on ig | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! PEJAM CELIK PEJAM CELIK.. Eh dah pagi. Hahhaha. Rasanya baruuuu je haritu buat entri cara membuat best nine 2019 on instagram.. and now? Cara buat best nine 2020 sudahhh. We already berada di penghujung tahun 2020! Lagi 2 hari kita akan bertemu dengan bulan Disember. Kemudian Januari 2021! Fuhh memang betul lah. Masa berjalan dengan begitu pantas sekarang ni. Tup tup nak masuk tahun baru. Ramai yang tak sabar nak ke tahun 2021, melupakan tragis covid 2020, pkp pkpb bagai. Yeah i know.. i feel that too.


Walaupun banyak yang pahit 2020 ni.. tapi ada juga yang manis. Banyak pengajaran juga yang dapat. Banyak kali juga jatuh.. tapi inshaaAllah setiap kali bangkit tu moga semakin matang dan meningkat keimanan. Aamiin.


Cara buat best nine 2020 instagram | How to do #2020bestnine on ig

cara buat best nine 2020 instagram ig
cara buat best nine 2020 instagram ig
Okay straight to the point! Macam mana cara nak buat best nine 2020 on ig? Senang saja. Tak perlu masukkan nombor phone atau verification SMS ke. No need to sign up or daftar anything.


Just go to the..


https://bestnine2020.com/ ATAU https://bestnine.net/. Ada dua platform. Suka hati nak pilih yang mana satu. Cuma kalau bestnine.net tu lembab sungguh! Menguji kesabaran dan ketabahan jiwa haha. Yang bestnine2020 tu laju, cepat, pantas dan lebih mudah. Tak perlu nak tunggu lama lama.

cara buat best nine 2020 instagram ig
cara buat best nine 2020 instagram ig
cara buat best nine 2020 instagram ig
cara buat best nine 2020 instagram ig
Kemudian, masukkan username ig (instagram ID) anda di ruangan kosong yang disediakan. Then, klik GET atau MAKE.


Wait for a while..... DONE!


Kalau nak share keputusan best nine 2020 ig anda tu, boleh save the image / download the image first. Then, upload lah di akaun instagram masing masing with the caption #2020bestnine or #bestnine2020 or any other related hashtag that you want to put.


Cara buat best nine 2020 facebook? | How to do #2020bestnine on fb, twitter?


Best nine ni ada untuk instagram je ke? Kalau facebook, twitter atau sosial media lain takde ke? Itu saya tak pasti. Setakat yang saya tahu, tak ada pula. Rasanya best nine memang khas untuk ig. Wallahu'alam.


Sebenarnya setiap tahun ada je berlangsung 'upacara' / trend viral best nine ni. Bezanya adalah angka tahun tu saja. Saya start buat benda alah ni sejak 2017 yang lalu. And every year i love to do it. Walaupun tahun ni.. personally for me, tahun yang PALING sedikit saya upload gambar di ig, tapi nak juga buat bestnine 2020 haha.


Boleh kira berapa ketul saya letak gambar di akaun instagram saya. Tak tahu lah disebabkan faktor usia ke apa.. tapi memang dah tak ada rasa excited nak upload apa apa di sosial media. Kat facebook pun sikit je saya post.


Maybe i just love to keep mine in private. Lagipun banyak duduk kat rumah kan. Tak boleh keluar jalan jalan atau travel pun sebab covid. So nak upload gambar apa je hahaha.


keywords: cara buat best nine 2020 on instagram, how to use best nine, best nine instagram, instagram best nine 2020, cara buat 2020 best nine instagram, best nine 2020 ig, bestnine2020, best nine 2020 facebook, how to 2020 best nine, foto #2020bestnine, cara buat best nine instagram 2020, cara membuat 2020 best nine, cara buat best nine 2020, cara buat best nine 2020 instagram, cara membuat best nine instagram 2020, cara buat best nine instagram, cara membuat best nine 2020 di instagram, cara mudah membuat best nine 2020 on instagram, cara buat #2020bestnine on instagram, cara buat #bestnine2020 instagram, cara bikin best nine instagram 2020.

Wednesday, November 25, 2020

November 25, 2020

Tips Video Call Interview/ Temuduga Kerja dari Rumah ~ Wordless Wednesday

PENTING! Tips Video Call Interview/ Temuduga Kerja dari Rumah ~ Wordless Wednesday


tips video call interview temuduga
tips video call interview temuduga kerja
tips video call interview temuduga
tips video call interview temuduga kerja dari rumah pkpb
tips video call interview temuduga
tips video call interview temuduga kerja dari rumah pkp
tips video call interview temuduga
tips video call interview temuduga pelajar student fresh graduate
tips video call interview temuduga
tips video call interview temuduga kerja dari rumah pkpd

Credit to: RESUME KREATIF


BACA JUGA:


23 Contoh Cover Letter (CV) & Guidelines Template BM BI - Mohon Kerja, Internship/ Praktikal


CONTOH SOALAN TEMUDUGA SPA | SOALAN BOCOR INTERVIEW KERAJAAN


Tips Temuduga: Cara Jawab Soalan Interview "kenapa nak bekerja di sini?"

November 25, 2020

tips kurus cepat PKP PKPB PKPD lelaki & perempuan ~ Wordless Wednesday

tips kurus cepat PKP PKPB PKPD lelaki & perempuan ~ Wordless Wednesday


tips kurus cepat pkp pkpb pkpd
tips kurus cepat pkp pkpb pkpd | image Google
tips kurus cepat pkp pkpb pkpd
tips kurus cepat pkp pkpb pkpd.. hehe gurau sajaa untuk lawak musim covid ni

BACA JUGA:



Sunday, November 22, 2020

November 22, 2020

23 Contoh Cover Letter (CV) & Panduan Template BM BI - Mohon Kerja, Internship

23 Contoh Cover Letter (CV) & Guidelines Template BM BI - Mohon Kerja, Internship/ Praktikal | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Saya pernah buat satu entri berkaitan dengan pengalaman praktikal saya di Bank Rakyat Seremban, Negeri Sembilan. Di situ ada saya bercerita macam mana cara saya apply untuk membuat latihan industri (LI) di bank memandangkan course degree saya di UPM adalah Major Matematik. Ada juga lah saya attach kan sekali contoh cover letter (CV) yang simple, ringkas tapi bukan lah yang terbaik kan haha. Dan di bahagian komen, ramai yang minta saya email kan mereka contoh cv dan resume terutamanya.

Yela kan.. as we know.. The most important thing untuk mohon internship ataupun permohonan kerja jawatan kosong; tak kisah sama ada kerajaan mahupun swasta, adalah cover letter dan resume/ curriculum vitae (CV).

Saya ingat lagi dulu dulu time study kat UPM. Kami diberi tugasan untuk buat sendiri resume dan cover letter. Sebab nak submit application of internship officially mesti lah kena ada dua benda penting tu. Dah lah tak pernah buat, tak pernah didedahkan sebelum tu.. Apa lagi.. Terus tanya abang kakak ada tak contoh resume dan CV. Tak cukup dengan tu, search google, tanya kawan kot-kot dorang tahu kan. Bertambah blur sebab tak tahu nak tulis dalam bahasa melayu ke english hahaha. Kelam kabut woi masa tu hahaha.

Sebab tu lah di sini saya ada sertakan pelbagai contoh + template cover letter (ada dua versi bahasa Malaysia BM & Bahasa Inggeris BI) yang boleh dijadikan rujukan, panduan, guideline untuk mereka yang fresh graduates, students university, pelajar sekolah yang baru habis SPM, yang baru nak berkecimpung dalam bidang kerja, yang belum lagi ada pengalaman atau tunjuk ajar dari sesiapa sebelum ni.

Ada CV yang versi surat dan ada juga template yang versi nak hantar melalui email. Email ni secara rasmi juga tapi kalau tengok situasi covid sekarang ni, pkpb pkpd pkpp pkp bagai.. the best solution is hantar melalui email dan attach kan apa yang penting.

Entri ni khas untuk cover letter.. inshaaAllah di masa lain saya buat pula untuk resume okayy?

23 Contoh Cover Letter (CV) & Template BM BI - Mohon Kerja, Internship/ Praktikal/ Latihan Industri (LI)


contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv

contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
Credit to: twitter worknco, aaizatnizam, resume_kreatif, pickusio, bicararesume.

Moga bermanfaat!

Jangan lupa share pada yang lain. Moga berpanjangan lah ilmu berguna ini yew hehe.

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:




Tuesday, November 17, 2020

November 17, 2020

SERAM TELAGA BARHOOT - tempat roh orang-orang kafir berkumpul (lembah) #hadis

SERAM TELAGA BARHOOT - tempat roh orang-orang kafir berkumpul (lembah) #hadis

Ditulis oleh: twitter @BudakKairo


TELAGA BARHOOT (بئر برهوت)


Pernah dengar tak nama telaga ni? Mesti ada yang pernah dan kebanyakan tak pernah dengar.

telaga barhoot lembah roh orang kafir
telaga barhoot lembah roh orang kafir

Telaga Barhoot ini terletak di Hadramaut, Yaman. Berada jauh dari kawasan penempatan manusia dan digelilingi gurun pasir yang luas.


Kenapa dengan telaga ni? Kan banyak lagi telaga ...


Telaga ni merupakan salah satu telaga atau punca air yang ada didalam hadith Nabi.


Rasulullah bersabda:

Sebaik-baik air di atas muka bumi ialah air zam-zam. Padanya makanan dari segala makanan dan ubat segala penyakit.


Dan seburuk-buruk air di atas muka bumi ialah air pada lembah Barhoot berdekatan Hadramaut, Yaman.”


(Hadith Sahih riwayat At-Thabarani pada kitab Al-Kabir,  Dhiak Al-Muqaddasi pada kitab Al-Mukhtarah dan Ibnu Hajar pada kitab Az-Zawaaid)


Kenapa seburuk-buruk air?


Dikatakan Telaga ini menjadi tempat berkumpulnya roh orang-orang kafir. Beberapa orang sahabat Nabi ada meriwayatkan antaranya:


1. Sayyidina Ali ibn Abi Talib


“Sebaik-baik lembah subur bagi manusia ialah lembah Makkah. Dan seburuk-buruk lembah bagi manusia ialah lembah Ahqaf dekat Hadhramaut yang dinamakan Barhoot yang padanya ada roh-roh orang kafir.”

(Riwayat Abdul Razzaq, Ibnu Asakir dll)


2. Anas ibn Malik


“Dan segala ruh orang-orang kafir itu di satu lembah dekat Hadramaut yang disebut namanya Barhoot.” (Diriwayat oleh Ad-Dailami)


3. Abdullah ibn Amr 


“Sungguhnya segala ruh orang kafir berhimpun di Barhut.”

(Riwayat Ibnu Hibban, Ibnu Asakir & Ibnu Mandah)


Telaga ini antara tempat yang dibenci oleh Allah diatas muka bumi ini.

Bahkan para ulama mengeluarkan hukum makruh berwuduk menggunakan air telaga ini.


Kedalaman hanya 300+ kaki. Dikelilingi ular dan burung merpati. Berbau busuk dan kedengan bunyi air yang mengalir dibawah bagaikan suara yang menyeramkan.


Roh orang yang beriman akan naik ke pintu langit. Akan tetapi roh orang kafir akan berkumpul disini. Tengok la video di Youtube tajuk: Our frightening adventure in the Barhout Well بئر برهوت. [LINK]


Tempat ni bukan rekaan semata-mata tau. Tapi teringat macam cerita hantu yang keluar dari perigi tu....huhu.


Moga bermanfaat!


Till next time, daa~ wassalam! :)

Sunday, November 15, 2020

November 15, 2020

PKPB SOP Nikah, Cerai dan Rujuk (NCR) Negeri Kedah & Sabah

TERKINI! PKPB SOP Nikah, Cerai dan Rujuk (NCR) Negeri Kedah November - Disember 2020 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Sejak dari haritu ramai orang terutamanya bakal pengantin perempuan mahupun lelaki tertunggu-tunggu bila lah SOP pernikahan akan dikeluarkan oleh kerajaan majlis agama JAIS Selangor. Katanya nak umum SOP nikah pada 10 November 2020 tapi sampai ke harini belum ada kenyataan official. Cuma saya baru dapat tahu ada certain negeri yang sudah pun keluarkan SOP majlis akad nikah, cerai dan ruju' yang dikuatkuasakan sepanjang PKPB berlangsung. Iaitu Kedah dan Sabah. Negeri lain saya tak pasti tapi setakat ni rasanya belum lagi keluarkan gambar atau file PDF berkaitan perkara ni.


[TERKINI] SOP Nikah, Cerai dan Rujuk (NCR) Negeri Kedah Sepanjang PKPB


"Alhamdulillah pejabat agama islam negeri kedah dah selaraskan SOP. Tunggu  Majlis agama Selangor dan negeri lain pun selaraskan SOP juga. Event hiburan boleh diluluskan. Takkan majlis Nikah dan yang tak perlu ramai orang susah nak benarkan photographer dan videographer bekerja kan." - netizen S.

sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020
PINDAAN PERKARA 6 DALAM ARAHAN TATACARA PERKHIDMATAN NIKAH, CERAI DAN RUJU' (NCK) DI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH (PAID) SEPANJANG TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB) BERMULA 9 NOVEMBER 2020 SEHINGGA 6 DISEMBER 2020

3. PINDAAN

Majlis hanya boleh dihadiri oleh pihak-pihak tidak melebihi lapan (8) orang seperti ketetapan berikut:

- seorang (1) Penolong Pendaftar Nikah, Cerai dan Ruju' (PPNCR) sebagai Jurunikah,
- dua (2) orang saksi dalam kalangan Pegawai Masjid atau Ahli Jawatankuasa Kariah Masjid,
- seorang (1) pengantin lelaki,
- seorang (1) pengantin perempuan,
- seorang (1) wali dari pihak pengantin perempuan, dan
- dua (2) orang jurufoto

4. KUATKUASA

Arahan ini adalah berkuatkuasa bermula pada 11 November 2020 sehingga terdapat arahan terkini dari semasa ke semasa.
sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020

[TERKINI] PKPB SOP Nikah, Cerai dan Rujuk (NCR) Negeri Sabah


Kenyataan Media YB Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan dan Menteri Kewangan II Negeri Sabah
sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020
C. OPERASI PENGURUSAN NIKAH, CERAI DAN RUJUK (NCR) NEGERI SABAH

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) membenarkan urusan nikah, cerai dan rujuk (NCR) tiga hari seminggu di semua pejabatnya berkuat kuasa 16 Nov hingga 12 Dis ini atau sepanjang tempoh Perintah Kawalan pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan seperti di Lampiran A:

AKTIVITI DAN PROTOKOL

1. Urusan Kaunter

- Pengunjung diwajibkan mendaftar diri dengan menggunakan aplikasi MySejahtera atau menulis maklumat diri ke dalam buku khas yang disediakan dan melakukan pemeriksaan suhu.
- Pengunjung diwajibkan memakai pelitup muka dan mengamalkan Penjarakan fizikal ketika berurusan di kaunter.
- Hanya orang berurusan sahaja yang dibenarkan masuk ke premis.

2. Akad Nikah

- Upacara akad nikah hanya dibenarkan di pejabat JHEAINS sahaja.
- Temu janji akad nikah hendaklah setelah mendapat kelulusan berkahwin dari Pendaftar NCR. 
- Upacara akad nikah hanya boleh dihadiri oleh pasangan lelaki, pasangan perempuan dan wali sahaja.
- Tarikh upacara akad nikah akan ditentukan oleh Pendaftar NCR berdasarkan kekosongan waktu yang ada.

3. Temuduga Khas Preperkahwinan Islam MBKPI

- Temuduga khas ini hanya terbuka kepada pasangan yang akan melangsungkan upacara nikah dalam tempoh PKPB sahaja.
- Pemohon hendaklah melengkapkan terlebih dahulu borang Permohonan Kebenaran Kahwin beserta dokumen-dokumen yang diperlukan.
- Yuran sebanyak RM50 dikenakan kepada peserta.

4. Kursus Praperkahwinan Online

- Terbuka kepada mana-mana individu yang belum berkahwin dan yang bermastautin di negeri Sabah sahaja.
- Yuran sebanyak RM75 dikenakan kepada peserta.
- Pautan penyertaan boleh dibuat di https://forms.gle/Xkv5jiUDbRp2KGCAA (Borang Permohonan Kursus Praperkahwinan Islam MBKPI JHEAINS - Kursus Dalam Talian (Online))
- Kursus ini mengandungi 4 tajuk utama dengan jumlah masa 5 jam sahaja.
- Maklumat lanjut boleh berhubung melalui no. Tel: 088-522222/ 522205 (Zulfadhli/ Rahatul)
sop nikah pkpb terkini 2020
sop nikah pkpb terkini 2020
Maklumat lanjut dan lampiran SOP di https://command.sabah.gov.my


Moga bermanfaat! Jangan lupa share pada yang nak membina masjid tuu hehee.


Till next time, daa~ wassalam! :)

Saturday, November 14, 2020

November 14, 2020

15 Resepi PKPB Masakan Berasaskan Cheese Mudah dan Sedap!

Aneka Resepi PKPB Masakan Berasaskan Cheese Mudah, Cepat dan Sedap! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Harini hari Sabtu + cuti hari raya Deepavali + PKPB/ PKPD/ PKPP duduk rumah saja.. mungkin nak masak istimewa sikit. Resepi 'pkpb' special menu untuk sarapan/ lunch/ dinner/ makan petang/ kudapan.. Masak makanan yang tak selalu atau belum pernah lagi cuba; hanya selalu nampak dan makan di luar saja. Di bawah ini semuanyaaa resipi masakan berasaskan cheese. Siapa yang peminat tegar cheese ataupun suka tambah sedikit 'perasa' cheese dalam masakan, yassss boleh follow resepi sedap ni..


Resepi udang bakar cheese, pisang cheese caramel, roti goreng sosej cheese leleh, jagung cheese leleh viral lemak berkrim, chicken wrap ala KFC, cheese pizza pan (tanpa guna oven), kebab roti cheese, roti nan cheese, murtabak mini cheese, popia carbonara cheese, pisang goreng cheese, macaroni cheese baked, popia ketam cheese, roti canai cheese dan spiral cheese yummy (menu asal dari lasagna).


Without further ado, lets!


15 Resepi PKPB Masakan Berasaskan Cheese Mudah, Cepat dan Sedap!


1. RESEPI UDANG BAKAR CHEESE

resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan-bahan:-

- Udang
- Mentega
- Bawang putih (cincang halus)
- Cili merah (cincang halus)
- Daun bawang (hiris halus)
- Serbuk lada hitam
- Garam
- Mozzarella cheese (diparut)

Cara-caranya:-

1. Cuci udang kemudian belah bahagian belakangnya, susun dalam dulang pembakar dan ketepikan.

- Sementara tu, bolehlah panaskan oven dahulu.

2. Cairkan mentega kemudian gaulkan bersama bawang putih, cili merah, daun bawang, serbuk lada hitam dan sedikit garam.

3. Letakkan bahan campuran ini atas belahan udang tadi, kemudian letak pula mozzarella cheese diatasnya. Akhir sekali tabur sedikit serbuk lada hitam.

4. Bakar pada suhu 150c selama 20 - 25 minit atau mengikut suhu oven masing-masing.

- Saya tak letak kuantiti bahan sebab terpulang kepada masing-masing nak sediakan banyak mana ya.

Credit to: @rajinkedapur

#udangbakarcheese
#masakanseafood
#mozzarellacheese
#rajinkedapur


2. RESEPI PISANG CHEESE CARAMEL

resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan:
Pisang Berangan (pilih yang tak masak sangat lagi) - jenis lain tak berapa sesuai sebab bila grill akan jadi lembikk.

Belah 2 - grilled guna pan ajaib je.. sapu dulu pan dengan butter.

Sambil tu tabur gula perang atas pisang bukan atas pan.

Sos Kastard:

Bahan:
1 Tin Susu cair
1/2 Tin Susu pekat
3 - 4 Sudu Tepung kastard cap Nona
Air- 3 tin *sukat guna tin susu cair ye- boleh ikut selera nak cair or pekat ejas sendiri ye
3 biji telur- kuning telur sahaja

*Masukkan kesemua bahan kedalam periuk, masak dengan api yang kecil. Apabila semua bahan sudah sebati serta mendidih dan menjadi agak likat, tutup api..

Dah siap susun pisang tuang sos tabur dengan cheese dan nok sedap lagi buh aje buah-buahan macam strawberry, blue berries atau kiwi pun ok dan ikut selera tekak masing-masing.

kredit: diana azizan

3. RESEPI ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan-Bahan Yang Diperlukan

1. 1 bungkus roti Gardenia, nak guna roti lain pun boleh
2. Sosej
3. Cheese
4. 2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak

Resepi Viral Roti Sosej Cheese Leleh Bersalut Telur

Cara-Cara Penyediaannya:

- Sungguh mudah, boleh buat hanya melihat pada gambar. Ok, mula-mula sediakan 2 keping roti.
- Letakkan cheese dahulu di atas roti
- Kemudian letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.
- Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi
- Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.
- Kemudian celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.
- Panaskan kuali dan goreng
- Ok, siap

Kredit resepi bertulis : http://maurelaxjer.blogspot.my

4. RESEPI JAGUNG CHEESE LELEH VIRAL LEMAK BERKRIM
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
– 6 tongkol jagung
– 1 tin susu cair
– 2 sudu besar susu pekat (kalau nak manis boleh tambah)
– 2 sudu besar planta
– Garam
– 5 keping keju cheesedale

Cara membuat:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk biar mendidih.
2. dah siap boleh hidangkan!

Credit: rebecca melessa

5. RESEPI CHICKEN WRAP ALA KFC
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan-bahan

1. Roti tortilla (Mission Wrap)
2. Isi ayam (Bahagian ada & potong kecik)
3. Salad
4. Tomato
5. Lobak (Hiris halus-halus)
6. Timun (Hiris halus-halus)
7. Cheese
8. Mayonis
9. Sos thousand island

Caranya mudah saja!

1. Roti mission Wrap dibakar dalam oven 2-3 minit.
2. Ayam goreng tepung, beli yang kentucky.
3. Sapu rata mayonis atas roti wrap & letak bhn2 tadi ayam, salad, lobak, timun, keju & sos thousand island.
4. Last sekali gulung roti & siap.

Selamat mencuba !

Credit: cik vespa

6. RESEPI CHEESE PIZZA PAN (TANPA OVEN)
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Cheese Pizza Pan...
Mana-mana yang takde oven tu tapi teringin nak makan pizza, boleh lah try macam saya ni..
masakan sendiri lagiii. Sedaaap.!

Bahan bahan:
- 2 cawan tepung
- 1 sb yis
- 1 sb minyak masak
- 1 sb gula
- 1 sk garam
- 1/2 air suam

(sb = sudu besar, sk = sudu kecil)

Topping:
- ikut suka nak letak apa
- 1 biji bawang besar (hiris bulat)
- 1 biji bawang putih (cincang halus)
- sos tomato (kalau nak pedas letak sos cili sikit)
- cheese

Cara cara:
-Bancuh yis dengan air suam, minyak, gula & biarkan sampai berbuih.
-Campur tepung & garam dalam bekas
-Masukan yis yang dah dibancuh tadi & kemudian uli adunan hingga tak melekat di tangan
-Tutup doh 30 minit hingga kembang kemudian tumbuk tumbuk doh
-Canai doh & kemudian masukan dalam pan yang telah disapu minyak
-Letak cheese ditepi doh & gulung
-Cucuk cucuk doh menggunakan garfu kemudian sapukan sos letak bawang, topping & cheese parut
-Tutup pan dan masak dgn api kecik 10-15 minit (hingga masak)
-Siap dah boleh hidangkan

Kredit resepi : Afriena Chamexs

7. RESEPI KEBAB ROTI CHEESE LELEH
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Pantas dan cepat aje siap!

Bahan bahan:
Minced beef sepeket
Serbuk kari - 2 sudu
Serbuk cili - 1 sudu
Bawang merah & putih potong dadu kecik kecik
Garam
Mix herbs - sikit je buat bau bau herbs
Daun sup
Telur 2 biji

Cara:
Tumis bawang merah & putih
Masuk kan minced beef...+ serbuk kari + serbuk cili + mixed herbs + garam....
Masak hingga daging dah masak. tutup api.

Baru masuk daun sup yang dipotong kecil...
Pecahkan telur dan gaul hingga sebati.

Sedia untuk dimasak menggunakan pan yang sesuai.. Gambar disediakan..

Sumber resepi: internet dan diolahkan sikit sikit

Credit: nur farrah salleh

8. RESEPI ROTI NAN CHEESE
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
1 kilo tepung gandum cap rose
1/2 cawan planta
1/2 cawan gula
21/2 cawan air
1 sudu besar yis atau mauripan..
Cheese keping secukupnya..

Cara cara membuatnya..

Masukkan gula ke dalam air kacau biar sebati ketepikan.
Dalam bekas lain masukkan tepung gandum, planta, yis.. gaul sampai sebati...

Pastu tuang air + gula tadi ke dalam tepung sikit sikit.
Dan uli tepung tadi sehingga ianya tak melekat kat tangan tapi jangan keras bancuhan ya..

Tutup dengan kain tuala basah selama 1/2 jam
Bila doh dah naik, tumbuk-tumbuk buang angin..
Pastu bulat-bulatkan besar masukkan cheese ke dalam tepung dan canai leper...

Biarkan 15 minit..
Panaskan kuali pan masukkan doh tadi dan tutup tudung..guna api perlahan. bila dah nampak masak sapukan planta biar roti tu nampk berkilat....tadaaaa.. dah siap boleh cicah dengan kuah kari atau dengan apa saja yang u all suka...

Selamat mencuba...

Kredit : Rossalina Ahmad‎

9. RESEPI MURTABAK MINI CHEESE COMEY LOTEY
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Pepagi kita sebagai ibu walau macam mana malas ke rajin ke.. kena gak masuk dapur.

Sejak duduk sini memang kena la ada juga buat sarapan. Mana nak cari kedai jual sarapan macam kat Malaysia.

So pagi cuba buat murtabak style sendiri janji ada gak macam murtabak.

Meh nak bagitau bahan untuk membuatnya..

1. Daging kisar
2. Sayur campur
3. Bawang putih
4. Bawang holland
5. Serbuk Lada hitam
6. Serbuk lada sulah
7. Garam
8. Minyak untuk menumis dan goreng (sedikit sahaja)
9. Cheese Cheedar
10. Telur
11. Kulit popia

Caranya pula..

1. Panaskan kuali. Masukan sedikit minyak . Setelah itu masukkan.bawang putih dan bawang holland.
2. Dah agak layu sedikit boleh lah masukkan daging kisar. Daging dah agak masak boleh lah masukkan sayur campur serbuk lada hitam serbuk lada sulah dan juga garam.
3. Gaul kan sebati dah cukup rasa semua bolehlah angkat. Ketepikan bagi sejuk dulu.
4. Pecahkan telur dan satukan bersama inti daging yang telah disediakan awal tadi.
5. Kulit popia kirai kan satu satu senang nak buat nanti.
6. Ambil satu kulit popia letakkan inti tengah dan cheese diatas inti . Boleh lah lipat 4 segi. (Tengok gambar)
7. Buat sehingga habis inti.
8. Boleh lah digoreng dengan minyak yang sedikit.
9. Garing boleh angkat.
10. Siap.

*Balance yang tak goreng boleh frozenkan

Semoga dengan perkongsian ini boleh gak jadikan menu untuk ibu yang ketandusan idea.

#RESEPISELASA
#KELUARGAKUNMING

Credit: syikin halim

10. RESEPI POPIA CARBONARA CHEESE TARIK
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Nah sis share resepi popia carbonara cheese tarik.. aihh panjang bebeno namanya.  haha.

Bahan bahan.. (Sukatan pandai pandai korang la yer haha)

Kulit popia
Isi ayam
Sosej
Cendawan (sis guna dalam tin)
Sos carbonara prego
Serbuk lada hitam
Serbuk Oregano
Sos tiram
Butter
Bawang putih
*Cheese mozarella

Cara cara...

1. Panaskan butter. Tumis bawang putih. Masukan isi ayam. Separuh masak. Masukkan sos carbonara, sosej, cendawan, serbuk lada hitam, oregano, sos tiram. (jangan masukan garam. sebab dah masin).. Kacau. Bagi semua mix.

p/s: NAK TAMBAH CARROT PON BOLEH. TAPI KALI NI SIS TAK BUH PON

Tunggu masak.. Biarkan sejuk seketika.

2. Amik kulit popia. Bentangkan dalam talam. Sudukan inti carbonara tadi. Pastu tabur cheese. Lagi banyak cheese lagi syok nak tarik.. Gulung macam biasa. atau nak buat bentuk segi 3 pon boleh. Atas kreativiti memasing.

3. Dah siap proses menggulung. Boleh la goreng. Nak buat frozen pom boleh. Tapi goreng dulu separuh masak. And then simpan peti ais. Makan panas panas sedapp oii. Main tarik tarik cheese gituu.

SELAMAT MENCUBA SAYANG SAYANG KU..

Resepi Januari 2018. Baru harini rasa nak share sini.

Kredit: fadhilah arelah

11. RESEPI PISANG GORENG CHEESE
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Okey ni Cik Tiha nak update resepi pisang goreng cheese..

Bahan bahan:-
Sesikat pisang ~ buang kulit dan potong 2 jangan putus
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
5 sudu besar santan
sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning
secubit garam
1 sudu besar marjerin
1 biji telur

Cairkan mentega.
Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur
Kacau rata
Tuangkan margerin cair
Kacau sebati
Masukkan pisang
Panaskan minyak dalam kuali
Goreng pisang hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya

Bahan Sos dan Topping:-
1 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat manis
Keju Cheedar ~ disagat halus
Choc Rise atau parutan coklat masakan

Cara-caranya:

Dalam kuali yang bersih, cairkan butter.
Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju..
Kacau rata.
Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi.
Gaul rata.
Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai.
Taburkan dengan keju cheedar yang telah di sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan.

Enak di makan ketika masih hangat. Haaaa dah jimat duit korang kat sini tak perlu beli..buat sendiri je...

Kredit: cik tiha

12. RESEPI MACARONI CHEESE BAKED
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan:-

(A) Macaroni
Rebus macaroni bersama sedikit minyak (supaya tidak melekat)

(B) Sos Merah:-
Tumis 3 ulas bawang putih, 2 biji bawang besar, 2 sudu cili kering (resepi asal bawang dipotong dadu)

Masukkan 1 botol sos spaghetti Prego, sos tiram, sos cili, oregano

Masukkan isi ayam, cendawan butang, karot, pepsicum, tomato (potong dadu)

Masukkan macaroni yang telah direbus dan kacau rata

- Tutup api dan isi dalam bekas

(C) Sos Putih:-
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu segar
3 keping sliced cheddar cheese

- Masakkan di atas api dan kacau sehingga sebati dan sedikit pekat
- Kemudian tuang sos putih dalam bekas yang telah diisi macaroni dan kacau sebati di dalamnya.

(D) Topping - Mozarella cheese

Disebabkan lupa nak beli mozarella cheese, saya hanya guna cheedar cheese sebagai topping. Rasa lebih kurang sama cuma takde effect tarik chewy macam mozarella cheese hehe.

Credit: aisya amiruddin

13. RESEPI POPIA KETAM CHEESE
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Semalam dah buat.. Pagi ni buat lagi.. anak anak berebut-rebut.. tak cukup...

Jom try...senang sesangat.. 3 bahan jer:

KULIT POPIA
FILAMEN
CHEESE

Resepi follow gambar yea.

Credit: norhamidah abdul hamid

14. RESEPI ROTI CANAI CHEESE
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Untuk breakfast pagi tadi... roti canai cheese.

550 gram tepung gandum
250 ml air
1 biji telur
60 ml susu pekat
15 gm marjerin

Campur semua bahan.
Masuk dalam tepung.
Uli 10 minit sampai kenyal.
Rehatkan 5 min.
Uli lagi.. perap 3 jam.
Leperkan, tabur cheese.
Bakar atas kuali.
Siap!

Credit: norhamidah abdul hamid

15. RESEPI SPIRAL CHEESE YUMMY
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
resepi pkpb masakan berasaskan cheese
Bahan bahan yang saya buat ni Dapat banyak..Sebab Saya buat dalam bekas besar dan buat sekali dalam aluminium foil yang kecik kecik ..Kalau nak buat sikit boleh kurangkan kuantiti dari resepi asal..

Sebenarya resepi asal dari lasagna..Cuma saya olah guna spiral supaya lebih mudah..boleh jugak tukar ke makaroni ..bagi saya hanya 2 pasta ni saje yang sesuai dan lebih sesuai selain guna kepingan lasagna

Bahan-bahan:

Sos daging:
2 pack pasta (spiral).. rebus hingga lembut dan toskan
1 pack daging cincang
6 batang sosej - potong bulat
2 biji bawang Holland- potong dadu
5 biji bawang putih- cincang halus
4 sudu besar cili Mesin
4 sudu besar sos cili
3 biji tomato- cincang halus
3 botol sos spagethi kimball
1 tin cendawan hutang- hiris *jika suka tapi saya tak letak
1 sudu besar serbuk lada sulah
Oregano
Garam
Sedikit gula

Sos putih:
2 sudu besar butter
3 sudu besar tepung gandum
600-700 ml susu segar
1/2 sudu besar serbuk lada sulah
100 gram cheese (Saya guna chedar Beqa blok)

Hiasan:
Bebola daging - grill kejap (saya letak dalam air fryer)
Lada benggala - potong dadu
Mozzarella cheese
Oregano

#resepispiralcheeselasagna
#carasaya

Kredit : Jamiah Tulisman

Moga bermanfaat dan selamat mencubaa!

Till next time, daa~ wassalam! :)