Cara Buat Duit dengan Tiktok 2022 - Pengalaman Sendiri hingga 4K! - sayidahnapisahdotcom Cara Buat Duit dengan Tiktok 2022 - Pengalaman Sendiri hingga 4K!
LightBlog

Cara Buat Duit dengan Tiktok 2022 - Pengalaman Sendiri hingga 4K!

Cara Buat Duit dengan Tiktok 2022 - Pengalaman Sendiri hingga 4K! Ini bukan propa mahupun mendabik dada, tapi jadikan lah cerita dan pengalaman saya sendiri di bawah ini sebagai titik permulaan jana pendapatan dari rumah tanpa modal serta membakar semangat supaya tidak berputus asa membuat content yang bermanfaat untuk orang ramai tapi dalam masa yang sama boleh buat duit dengan tiktok.


BERLAGAK YA TAK SUKA TIKTOK LAST LAST….

Allah ‘uji’ dapat buat duit 4 angka dengan tiktok.

cara buat duit dengan tiktok 2022
cara buat duit dengan tiktok 2022 dari rumah tanpa modal

Dulunya saya pandang rendah ye tiktok ni. Not pandang rendah tapi macam judge la. Sampai berazam AKU TAKKAN ADA AKAUN TIKTOK. 

No!
NEVAH!

Yelah membazir masa ish menari sana sini, takde function langsung. Apa pekdahnya.

Tup tup ada satu hari tu, suami saya share pasal video kucing peliharaan kami di tiktok. Followers mencanak naik, views pun dah bukan bukan dah tu. Lepastu dia macam cabar saya buat juga. Lawan siapa followers lagi banyak haha.

Saya pun apalagi.. mana boleh kalah!

Terus buat akaun tiktok. Bermula dengan video kucing sebab tengok suami.. video kucing dia asyik fyp je. Tu yang tiru taktik dia tapi hmmph!

Tak banyak pun views. Berapa ketul je tengok. Followers pun alah alah nak taknak je.

‘PLOT TWIST’ bila dapat tackle cara buat duit dengan tiktok


Then..

Satu hari tu saya buat video jawab soalan math SPA PSEE seksyen daya menyelesaikan masalah. TIBA TIBA ramai yang tag kat komen tu. Views TIBA TIBA tak rilek ye korang, cecah puluh ribu lepastu jadi ratus ribu. Orang yang share video tu pun makin banyak.

I WAS SO SPEECHLESS.

Bermula dari situ followers naik. And ramai request nak lagi nak lagi.

Saya pun terkejut + syukur sebab ada ilmu bermanfaat yang saya berjaya sampaikan. Seronok teruja semua bercampur baur.

Saya keep on sharing sharing and sharing. 

And ada satu masa tu saya terfikir. Eh?

Ada affiliate ebook SPA lah.

Saya pun sambil buat video sambil promote ebook. Nak beli? Saya minta mereka klik link di bio (profile) tiktok saya.

Kalau nak dekat exam SPA, memang BERPUSU PUSU orang beli. Alhamdulillah. Ada pernah satu masa tu saya dapat lebih dari RM4K komisen mashaAllah.

I AM AMAZED and syukur sangat.

How come?

ZERO MODAL tapi boleh dapat pulangan yang banyak. Bukan saya sorang saja tapi dah jumpa ramai orang yang buat duit dengan promote link/bisnes dia sendiri di tiktok.

Sekarang ni ada TIKTOKSHOP pula. Lebih kurang mcm shopee affiliate, kita promote produk link tiktokshop - orang beli - kita dapat komisyen. ada yang saya jumpa orang tu usaha konsisten promote tiktokshop, dapat close sales puluh ribu. Rezeki dia alhamdulillah.

Ada lagi cara buat duit dengan tiktok selain tu?


Buat LIVE. Kan viral haritu ryan bakery dapat gift singa dari Sultan Pemurah time live. Haa tu salah satu cara juga buat duit melalui platform tiktok. Macam macam kan.

Boleh juga ambil PAID REVIEW. Syarikat atau brand besar boleh upah kita promote barang dia by making tiktok video.

Suri rumah, influencer atau fulltime freelancer kerja sendiri ramai beralih ke tiktok. Sebab mudah, tak banyak songeh dan ‘tak pilih kasih’.

“Saya segan lah nak tunjuk muka dan bercakap. Saya tak pandai. Malu awhhh.”

Jangan terkejut kalau saya cakap yang saya tak pernah tunjuk muka langsung dalam video video tiktok yang saya buat.

Ada je video yang saya tak cakap pun, just masukkan sound music yang tengah trending viral di TT. Tapi views boleh capai puluh, malahan ratus ribu.

Yang penting, jangan putus asa and keep on buat content yang best, menarik orang untuk tengok.

TIPS CARA BUAT DUIT DENGAN TIKTOK adalah..

kita target video kita fyp di tiktok.

Macam mana cara nak buat video tiktok kita fyp? Nak tahu tak?

Kalau nak boleh komen di bawah ya hehe.

Saya pun bila teringat balik rasa macam nak gelak kat diri sendiri. Sebab dulu beria-ria taknak, akhirnya… menjadi salah satu sumber pendapatan sekarang. Ni yang the latest.

Betul lah. Allah akan uji kita dengan apa yang kita cakap, apa yang kita fikir, apa yang kita judge dan bersangka sangka.

Mana yang nak try buat duit dengan tiktok selepas dah cuba banyak benda tapi tak menjadi ataupun nak jana pendapatan sampingan bantu keluarga/pelajaran.

Lets!

Pilih cara mana yang sesuai dengan jiwa and start buat akaun tiktok di https://vt.tiktok.com/ZSRFUvtTg/
dan masukkan kod BE05864111.

Post a Comment

1 Comments

  1. Nak tahu macamana video fyp.. hehe kita aim 1k pun pepayah lahai.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p