http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG

By 2:16:00 PM


TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG


Assalamualaikum~

Okay alhamdulillah semalam settle satu tutorial. TUTORIAL LETAK LINKWITHIN DALAM BLOG. Dah tengok belom? Kalau belom klik SINI yewww! :)


Harini, atas permintaan Zue Zulaiha, saya akan buat tutorial cara nak letak bloglist dalam blog. *maaf lambat zue! hehe busy sikit*

Apa kelebihan buat bloglist ni? Pertama, memudahkan kita untuk berblogwalking blog blog yang kita follow. Kedua, memudahkan kita untuk tahu update terbaru dari blog yang kita follow. Seterusnya boleh promote blog blog kawan kita. Sebab bila pengunjung blogwalking ke blog kita, mesti mereka akan nampak jugak bloglist tu. So, mungkin mereka akan terjah ke blog kawan kita tu. Haaa cenggitu lah~


Bloglist ni nak buat banyak-banyak pun boleh. Nak buat satu je pun boleh. Kalau saya, saya ada dua bloglist. Satu bloglist untuk semuaaaaaaaa blog yang saya follow. Semua blog yang saya follow saya letak dalam 'MerekaBloggerHebat' bloglist termasuk blog saya sendiri. Haaa nampak tak gedik di situ haha. Satu bloglist lagi ni speciallll sikit bak hang! Bloglist #ExchangeFeedGroup yang saya sayangi angat-angattt! Nak tahu apa itu #ExchangeFeedGroup dan kebaikannya ? Terjah SINI jom! *jom join EFG ni ;) Best sangat. Banyak ilmu pasal blog boleh dapat :)*


Okay lah jom tengok TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG :)

1. Pergi ke page LAYOUT

TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG
Layout

2. Klik ADD A GADGET di bahagian tepi. Then scroll ke bawah sampai jumpa word BLOG LIST. And then, klik BLOG LIST.

TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG
Blog list

3. Akan keluar CONFIGURE BLOG LIST. Isi details tu. Lepas sudah isi mana yang patut, klik SAVE.

TUTORIAL LETAK BLOGLIST DALAM BLOG
Configure Blog List

4. Done! Boleh VIEW BLOG and tengok macam mana hasilnya! :) Kalau nak ubah apa apa, tekan je EDIT kat box blog list di page layout tu. And then SAVE perubahan tu. 

SIAP!

Selamat mencuba buat Zue dan semua :)

Yang baik datang dari Allah, wassalam :)

 

You Might Also Like

11 comments

  1. bagus2, bagi memudahkan utk blogger baru ni. hhihi

    ReplyDelete
  2. ya, bloglist penting untuk mudah nak blogwalking...
    siapa tak buat bloglist, pi piat telinga depa eh KC.... kikikikikiii... :p

    ReplyDelete
  3. Thank you so much sis!! hehe, akhirnya terjawab jugak persoalan Zue.. ^_^
    btw, Zue ada buat segmen bloglist tau! Hope sis and semua yang baca komen ni dapat join sekali ^_^
    http://melaedah.blogspot.com/2015/04/1st-bloglist-segment-by-zuezulaikha.html

    ReplyDelete
  4. bloglist adalah salah satu cara untuk dapat trafik jugak taw.. so create la bloglist oke :)

    ReplyDelete
  5. saya sudah berbloglist.. anda bila lagi..

    ReplyDelete
  6. tq for sharing..

    done follow #900

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.