http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

RESEPI MUDAH KUIH SAGU MELELEH MEMIKAT HATI ANAK

By 8:00:00 AM , ,

RESEPI MUDAH KUIH SAGU MELELEH MEMIKAT HATI ANAK

RESEPI MUDAH KUIH SAGU MELELEH MEMIKAT HATI ANAK


Bahan-bahan :

1 mangkuk sagu - rendam selama 1 jam, kemudian toskan.
2 cawan gula pasir - atau lebih jika nak lagi manis
3-4 cawan air. Kalau pekat boleh tambah air
Pewarna hijau atau merah
Daun pandan disimpul

Cara-cara :

Didihkan pewarna, gula, air dan daun pandan sehingga gula larut, masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan likat. Tambah air jika sagu sangat pekat dan susah nak kacau. Kena kacau supaya tak melekat di periuk.
Masak sehingga hilang putih di tengah sagu. Tekstur sagu yang dah masa semasa masih panas agak cair sedikit.
Masukkan kedalam acuan atau bekas kecil-kecil. Sejukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam


Kuah Santan

Bahan-bahan
1 kotak santan KARA
1 tin susu sejat
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air
Daun Pandan disimpul

Cara-cara : 

Campur semua sekali dalam periuk dan didihkan sekejap sahaja sambil dikacau. kalau pekat boleh tambah air lagi. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Cara hidang : sendukkan atau keluar kan sagu yang sejuk dari acuan ke dalam mangkuk atau gelas, dan curah kuah santan diatasnya.


Sagu Santan





Sagu Santan




































































RESEPI DAN FOTO credit to : www.enyabdullah.com

You Might Also Like

9 comments

  1. Sedapnya sagu. Kunyah-kunyah kenyal gitu =)

    ReplyDelete
  2. Morning...
    Hmm....hijau dah menarik...
    klu makan...hmm...mesti lagi sedap.....

    ReplyDelete
  3. Waah sedaapnye...anak fara pon suke ngn sagu ni

    ReplyDelete
  4. sdp..lme x mkn kuih nim..biasa mkn gaul ngn nyor jew.hehe

    ReplyDelete
  5. Heeee...bkn favourite Cik Mimie...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.