http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Garam : Penyembuh atau Pembunuh?

By 2:00:00 PM ,

Garam : Penyembuh atau Pembunuh?

Semalam dapat info dari group whatsapp tentang GARAM. Terdapat persoalan adakah garam itu menyembuhkan manusia atau membunuh (penyumbang penyakit) manusia. Saya pun tak pernah terfikir tentang garam ni. Yela memang setiap kali masak kira wajib la kan kita masukkan garam ni dalam masakan. Kalau tak masukkan garam dalam masakan, makanya tak ada rasa lah makanan tu. Makanan hambar nama dia. Cuma semalam baru saya tahu garam ni juga boleh membunuh manusia.
Garam : Penyembuh atau Pembunuh?
credit to : refina.co.id


GARAM: Penyembuh@Pembunuh?

Nabi SAW bersabda: "Sebaik-baik LAUK adalah GARAM"(Al-baihaqi)
Garam bukanlah penyebab penyakit, malah ubat yang paling mujarab SEKIRANYA diambil dengan cara yang betul.

GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK!

Kesilapan kita (kebanyakan orang Melayu) ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam kedalam masakan ketika minyak sedang MENDIDIH/PANAS. Ia akan menyebabkan garam menjadi racun/toksik.

Garam, bahasa saintifiknya adalah sodium. Jika garam dimasak dengan cara diatas, ia akan menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit.

Cara yang betul penggunaan garam:

Garam : Penyembuh atau Pembunuh?
credit to : rona.metrotvnews.com

Kaedah Pertama: 

- Kacau air garam dan tuangkan kedalam kuah.

- Masakkan makanan yang ingin dimasak sehingga selesai. 
Contohnya: Kari Ikan 

- Kemudian masukkan garam dalam masakan tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam. 

Kaedah kedua:

"Antara amalan yang diamalkan oleh para Salafussoleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulakan makan "

- Masak makanan tanpa masukkan garam. - Semasa makan, sediakan semangkuk garam disebelah dan taburkan diatas makanan yang ingin dimakan mengikut tahap selera masing2.

- Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan. GARAM IALAH MINERAL!!

Garam : Penyembuh atau Pembunuh?
credit to : suarabali.com


Antara kelebihannya ialah: 
 * mengubati LEBIH dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati dalam keadaan mati mengejut.


(Imam Muda MBA)
-dr Ust.Ihsan Mohamad

You Might Also Like

4 comments

  1. Selalu makan garam dengan buah ekekeke.. Tabur garam atas buah.. Sedapp

    ReplyDelete
  2. ehhh..kite selalu klau goreng fries kite tabur terus gram dalm kuali..goreng sekali konon nk bg rasa tu meresap... blh sbbkn toksik rupenye...baru tau

    ReplyDelete
  3. memang biasa makan ada garam kat sebelah.

    takut-takut tertawar aje masa masak tadi..

    hehe..

    ReplyDelete
  4. garam banyak2 boleh bawak ke darah tinggi. :) org yg hypertension disarankan kurangkan garam dalam makanan. fuh, kena kuat semangat diorang ni.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.