http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH

By 10:32:00 PM ,

KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH

KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH


Haa kekadang kita ni tak tahu nak diet macam mana kan sebab tak tahu apa makanan yang sesuai untuk kita dan tak sesuai untuk kita. Salah satu nya kita boleh tahu melalui jenis darah kita. Kalau jenis darah kita B, ada makanan-makanan tertentu yang sesuai untuk diamalkan dalam diet kita dan ada juga makanan yang perlu dielakkan ketika kita sedang berdiet.

Jenis darah : A

KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH


Makanan yang menurunkan berat badan : 
  • daging merah - lembu, kerbau, kambing
  • hati - lembu, ayam
  • ikan - kod, makerel, sardin, parang, salmon
  • brokoli, kailan, bayam
Makanan yang menaikkan berat badan :

  • makanan berasaskan gandum dan kacang
  • kobis
  • bunga kobis



Jenis darah : B

KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH

Makanan yang menurunkan berat badan : 

  • ikan kap, kod, makerel, salmon, kerisi, sardin
  • air soya dan produk berasaskan soya
  • minyak sayur-sayuran
  • sayur-sayuran
  • nanas
Makanan yang menaikkan berat badan : 

  • daging merah
  • susu dan produk tenusu
  • roti multigrain, gandum 
  • "kidney beans", "lima beans"

Jenis darah : O


KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH

Makanan yang menurunkan berat badan : 

  • daging merah - lembu, kerbau, daging
  • ikan kap, kod, makerel, salmon, kerisi, sardin
  • hati, telur, sayuran hijau
  • teh liquorice
Makanan yang menaikkan berat badan : 

  • nasi, mee, makanan berasaskan gandum
  • kacang tanah, jagung, bijan

Jenis darah : AB


KETAHUI DIET YANG BETUL MENGIKUT JENIS DARAH

Makanan yang menurunkan berat badan : 


  • sayuran hijau, tofu, nanas
  • makanan laut, rumpai laut (kelp)
  • susu dan produk tenusu
Makanan yang menaikkan berat badan : 

  • daging merah
  • gandum dan produk gandum
  • "kidney beans", "lima beans", jagung




You Might Also Like

1 comments

  1. SN darah A.. nasib baik tak suka sangat dengan kobis dan bunga kobis.. suka sayur hijau lagi...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.