http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

By 3:46:00 PM , , ,

Assalamualaikum semua! Sudah lama tidak kita ketemu kan. Yaa iyaaa udah kenapa gue cakap bahasa indon ni hahaha. Puh puh berhabukkk blog ni dah banyak hari tak update. Sangat banyak hari arghhh! Last update 12 jun. Ya Allah lamanya tinggalkan blog ni. Maaf le pada siapa yang ternanti-nanti entri dari saya(bajet famous) kan. Sibuk sikit dengan thesis FYP (final year project) dan tamabahan lagi sekarang tengah final exam. Okay lah tanpa membuang masa, jom saya share cara-cara burn CD. Mudah, simple dan senang je cara-cara burn CD rupanya. Kawan saya sorang ni yang ajar cara dia. Ingat ada teknik yang susah ke apa kan, rupanya senang sangat nak burn CD, hanya beberapa minit pun boleh siap!

CARA-CARA BURN CD YANG SANGAT MUDAH

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

1. Mula mula kena la beli CD kosong dekat kedai kan. Hahaha. Saya beli CD dengan harga RM1.20 sahaja.

2. Masukkan CD ke dalam player CD di laptop. Bila dah masukkan, tunggu sekejap. Dan dia akan muncul seperti di bawah gambar ini. Lepastu, klik BURN FILES TO DISC.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

3. Selepas burn a disc, akan keluar seperti gambar di bawah. Kemudian, isi DISC TITLE (tajuk apa nak letak di CD tu) & bulatkan pada LIKE A USB FLASH DRIVE. Klik NEXT.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

**Maksud Like a USB flash drive ialah… CD ni akan berfungsi sama seperti pendrive yang kita biasa cucuk di laptop. Konsep copy paste cut delete sama je seperti kita biasa buat di pendrive.

4. Selepas klik Next, dia akan FORMATTING seperti gambar di bawah ni. Tunggu je sehingga selesai proses formatting ni.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

5. Selepas selesai format, dah selesai burn CD! Dia akan keluar seperti gambar di bawah. Klik je OPEN FOLDER TO VIEW FILES.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

6. Haaa kemudian letak la dokumen words ke..PDF ke..movie ke..music ke..video ke.. apa apa lah yang kita nak di dalam CD tu. Copy paste macam biasa je. Kalau saya, saya letak la dokumen PDF thesis FYP saya untuk dihantar ke bahagian JPA (untuk apply elaun thesis).

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

7. Kalau nak tengok kita betul-betul dah Berjaya burn CD dengan betulnya, boleh tengok di bahagian Computer. Lepastu bila nak keluarkan balik CD, right klik kemudian klik Eject (seperti kita buat bila nak Eject pendrive).

*Bila kita klik Eject, tempat CD di tepi lappy tu akan automatik terbuka terus. Selagi tak bukak, tunggu sampai dia buka ye.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

Done! :)

Semoga bermanfaat, wassalam.

You Might Also Like

5 comments

  1. semua jenis cd ke boleh guna utk burn? sbb sy nak burn report xdpt. sy guna dvd-r

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke. tak pasti pula jenis CD apa yang boleh. mungkin jenis dvd-r yang awk guna tu tak boleh dengan lappy.

      Delete
  2. CD boleh beli kat mana ye. Kedai apa? Huhu

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.