http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat

By 12:06:00 PM , ,

Harini kita belajar cara tengok trafik statistik blog atau website dengan tepat dan mudah. Biasa kan, kalau kita pergi ke blog orang, kita boleh lihat paparan 'users online', ataupun 'visitors today', ataupun 'pages' di blog tersebut. Mungkin ada orang yang dah tahu benda ni, tapi bagi sesiapa yang tak tahu sepertimana saya tahun lepas, simple je. Korang boleh pergi ke HISTATS.COM, daftar, kemudian ambil counter code di situ dan letakkannya di blog. Haaaa histats ni adalah satu medium atau cara tengok statistik blog kita pada masa itu juga.

cara tengok trafik statistik blog/website dengan tepat

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
Mungkin ada yang dah daftar histats ni dan dah letak dekat blog dah pun, tapi mungkin tak tahu fungsi lain histats ni. Sebab saya pun dulu malas nak explore hahaha. Tapi bila sekali explore, eksaited pula.

Selain dari kita dapat tahu berapa orang yang singgah blog kita pada masa itu, yang bestnya histats ni.. kita dapat tahu berapa page(entri) blog yg dibuka pada  masa tu, siapa penyumbang referral blog kita, search engine (carian keyword), dari mana orang baca entri kita, negeri mana yang singgah blog kita, entri apa yang orang baca time tu. Semua info ni adalah info semasa. 

Maksudnya, contoh la kan. Pada waktu pagi tadi (10 lebih) saya tengok users online blog saya 20 orang lebih kurang macam tu. So, saya pun nak tahu "eh, dorang pergi blog aku, cari apa waktu ni". So, saya pun pergi histats.com. Tengok info yang patut hehe.

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - control panel
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-users online
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - summary
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular pages
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular referrer
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-most active visitors
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- search engine
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- referring sites
Traffic stats di histats:


  • summary
  • users online
  • traffic
  • referring sites
  • search engines
  • browsers / os / lang
  • geolocation
  • log analyzer
  • traffic by URL
  • traffic by title
  • tags/ variable

Macam mana cara nak pasang?

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - register
Bina akaun website di histats.com > Dapatkan counter code kita > Letakkan counter code tersebut di website.

Selamat mencuba uolss!

You Might Also Like

3 comments

  1. Perkongsian yang amat menarik..

    Baru tahu sekarang makin mudah untuk memantau statistik pengunjung blog kita..

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  2. Baru tahu..terima kasih atas perkongsian. Lepas ni boleh la buat. Senang nak pantau blog stat. =)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.