cara tengok trafik statistik blog dengan tepat

by - September 26, 2016
Harini kita belajar cara tengok trafik statistik blog atau website dengan tepat dan mudah. Biasa kan, kalau kita pergi ke blog orang, kita boleh lihat paparan 'users online', ataupun 'visitors today', ataupun 'pages' di blog tersebut. Mungkin ada orang yang dah tahu benda ni, tapi bagi sesiapa yang tak tahu sepertimana saya tahun lepas, simple je. Korang boleh pergi ke HISTATS.COM, daftar, kemudian ambil counter code di situ dan letakkannya di blog. Haaaa histats ni adalah satu medium atau cara tengok statistik blog kita pada masa itu juga.

cara tengok trafik statistik blog/website dengan tepat

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
Mungkin ada yang dah daftar histats ni dan dah letak dekat blog dah pun, tapi mungkin tak tahu fungsi lain histats ni. Sebab saya pun dulu malas nak explore hahaha. Tapi bila sekali explore, eksaited pula.

Selain dari kita dapat tahu berapa orang yang singgah blog kita pada masa itu, yang bestnya histats ni.. kita dapat tahu berapa page(entri) blog yg dibuka pada  masa tu, siapa penyumbang referral blog kita, search engine (carian keyword), dari mana orang baca entri kita, negeri mana yang singgah blog kita, entri apa yang orang baca time tu. Semua info ni adalah info semasa. 

Maksudnya, contoh la kan. Pada waktu pagi tadi (10 lebih) saya tengok users online blog saya 20 orang lebih kurang macam tu. So, saya pun nak tahu "eh, dorang pergi blog aku, cari apa waktu ni". So, saya pun pergi histats.com. Tengok info yang patut hehe.

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - control panel
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-users online
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - summary
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular pages
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-popular referrer
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat-most active visitors
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- search engine
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat- referring sites
Traffic stats di histats:


  • summary
  • users online
  • traffic
  • referring sites
  • search engines
  • browsers / os / lang
  • geolocation
  • log analyzer
  • traffic by URL
  • traffic by title
  • tags/ variable

Macam mana cara nak pasang?

cara tengok trafik statistik blog dengan tepat
cara tengok trafik statistik blog dengan tepat - register
Bina akaun website di histats.com > Dapatkan counter code kita > Letakkan counter code tersebut di website.

Selamat mencuba uolss!

You May Also Like

7 comments

  1. Perkongsian yang amat menarik..

    Baru tahu sekarang makin mudah untuk memantau statistik pengunjung blog kita..

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  2. Baru tahu..terima kasih atas perkongsian. Lepas ni boleh la buat. Senang nak pantau blog stat. =)

    ReplyDelete
  3. Cikla dh create account.. mcm mne nk guna... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bina akaun website di histats.com > Dapatkan counter code kita > Letakkan counter code tersebut di website


      Hehehe

      Delete
  4. Menarik nie... selalu tgk viewers pakai blogger punya tue je ... tapi rasa mcm tak tepat pulak , boleh try lah lepas nie Nadia pakai histat.com ... tq sharing =)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p