Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?

by - January 24, 2017
Belajar Buat Blog. Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Okay harini saya nak join 1 Contest SEO: Belajar Buat Blog, anjuran Blog coretananuar. Apa yang menarik dan apa yang bestnya dengan Contest SEO ni? Eh, tak syok la kalau saya cerita kat sini hehe.

Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?
Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?
Kalau nak tahu apa yang bestnya dan kalau rasa nak join, boleh klik banner di bawah.

Contest SEO: Belajar Buat Blog


Contest SEO Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?


Mungkin ada dalam kalangan daripada non-blogger yang tertanya-tanya atau terdetik persoalan: "kenapa nak buat blog?", "best sangat ke buat blog ni?", "apa yang menarik dengan blog? baik layan drama korea", "kenapa nak belajar untuk buat blog? ada apa dengan blog?".

Mungkin la ada kan orang tanya cenggitu. Mungkin juga tak ada haha. Tapi kalau laa ada orang tanya soalan-soalan sebegitu kepada saya, saya akan jawab....

1. Berkongsi cerita, pengalaman, perasaan

Saya tak ada buku diari. Saya juga tak ada adik (tetibe haha). So, blog ni antara medium saya berkongsi cerita dan kisah saya. Secara tersirat mahupun tersurat. Secara terang atau kelam. Walaupun bukan setiap hari saya share kisah saya dalam blog ni, tapi bak kata saya tadi.. mungkin saya luahkan perasaan saya dalam bentuk lain, dalam genre entri lain. Bukan entri personal.

2. Jadi manusia yang bermanfaat pada orang lain

"Semoga aku dapat saham yang baik daripada blog ini, yang dapat bantu aku di akhirat sana". Percaya atau tidak.. reason kedua ini lah yang antara menguatkan saya. Yang mengukuhkan niat saya untuk terus menjadi seorang blogger. Yang membantu saya untuk terus menulis entri ketika saya malas nak karang entri. Saya fikir saya tulis entri blog ni untuk dapat pahala, untuk bantu orang, untuk beri manfaat pada orang, untuk beri inspirasi pada orang, untuk berkongsi ilmu dengan orang ramai.

3. Belajar tentang ilmu blog

Ilmu di dunia ni banyak. Ilmu blog salah satunya. Dulu-dulu saya tak peduli pun dengan ilmu blog ni. Atau saya berminat nak belajar tapi tak ada orang nak ajar sepenuhnya. Atau ada kelas yang ajar tentang ilmu blog tapi saya tak mampu dari segi kewangan dan masalah lain. So, akhirnya saya temui juga satu medium untuk saya belajar tentang ilmu blog (SEO, Adsense, Responsive Template, Google Analytics, UV PV dan sebagainya). Alhamdulillah. Seronok tau once dapat belajar ilmu-ilmu blog ni. Lagi-lagi selepas dah praktikkan dan nampak hasilnya. Memang BEST!

4. Buat duit dengan blog

Macam mana nak buat duit melalui blog?

  • adsense
  • nuffnang
  • innity
  • orang sewa ruang iklan di blog
  • paid review
  • 8share
  • promote business kita dalam blog

Dapatkan side income / pendapatan sampingan dengan blog ni memang best. Siapa yang tak nak kan? Tinggal usaha kita je. Yeap usaha. EFFORT. Usaha belajar ilmu blog, usaha bersengkang mata untuk karang entri, usaha bina ayat nak bagi orang faham, usaha perah idea nak buat entri, usaha ping (share) entri blog di FB/Google+, usaha blogwalking. Kesimpulannya, USAHA untuk MENINGKATKAN TRAFIK BLOG tu kena ada dan sentiasa buat. Baru lah side income pun masyuk, inshaaAllah.

5. Make good & positive friends/family

Saya tak sangka pun saya boleh dapat kawan dan family dalam kalangan blogger. Kawan blogger yang saya boleh harap dan percaya, keluarga blogger yang saya boleh bergurau senda dan berkongsi pendapat. Alhamdulillah.

Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?
Belajar Buat Blog: Ada Apa Dengan Blog?
Secara spesifiknya, kalau orang tanya saya.. apa tips untuk kekal bersemangat dan terus stay dalam dunia blogging ni? Reason no.1-5 lah jawapan saya. 

Oh, kalau korang nak tahu tentang panduan ringkas mengenai langkah-langkah blog dengan Blogspot, buat duit dengan blog, rahsia Affiliate dan banyak lagi.. boleh la dapatkan E-Book di bawah ini.

e-book belajar buat blog
Okay itu sahaja, semoga bermanfaat! Daaa~ wassalam :)

Contest ini turut disertai oleh Blog:

1. calrasepatrick.blogspot.com 
2. nonasani.blogspot.my
3. missobsesi.blogspot.my 
4. sayidahnapisah.com 
5. mommyfiqa.com 
6. bloggerlelaki.com 
7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
8. dianarashid.com 
9. susahsenangblogger.com 
10. at-tarmizi.blogspot.my 
11. myideakini.com 
12. amirkhalis.blogspot.my 
13. sayabukancikgu.com 
14. messarah.blogspot.my 
15. jangan-bukak.blogspot.my 
16. fadzirazak.com 
17. heroborneo.com 
18. nikkhazami.com 
19. misztrex.blogspot.my 
20. ummizarra.com 
21. infopelajar2u.com
22. sabreehussin.com
23. topseofriendly.blogspot.my
24. ummiseri.com
25. saidila.com
26. qiyasaad.com
27. kataubaid.com
28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
29. iuzira.com
30. hiburansabah.com
31. heroborneo.com
32. nasitambah.com
33. aynorablogs.com
34. ohtiptop.com
35. jebengotai.com
36. sensasi2020.com
37. sayaazieera.blogspot.my
38. jambubatublog.com
39. adibsite.com
40. sishawa.blogspot.my
41. cikilamenari.blogspot.my
42. alongxp.com
43. elihjapahar.com
44. jiesusanos.com
45. sianangbumaya.com
46. bagiblogger.blogspot.com

47. vitamin-cerdik.com

You May Also Like

19 comments

  1. gud luck kc.. busyra tak join lg pun yg ni. mcm best ja..

    ReplyDelete
  2. Good luck kc... hadiahnya menarik sesgt ni..

    ReplyDelete
  3. dapat menjadi manfaat kepada orang lain juga salah satu sebab untuk saya terus jadi blogger. semoga berjaya =)

    ReplyDelete
  4. Kumpul saham dari blog :D bagus tu.

    ReplyDelete
  5. Sebagai blogger saya dah ramai Kawan.. Seluruh Malaysia lagoon tu

    ReplyDelete
  6. Sebagai blogger saya dah ramai Kawan.. Seluruh Malaysia lagoon tu

    ReplyDelete
  7. gud luck kpd smua peserta.. SEO bkn ssuatu yg mudah tp berbaloi lau pndai.. :D

    p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..
    banyak info menarik yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

    ReplyDelete
  8. Semoga berjaya.

    Mohon tunjuk ajar blogger baru seperti saya ;-) . Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  9. Bestkan dapat belajar buat blog, lebih lagi melalui ebook dari A ke Z.

    bukan senang nak dapat secara percuma.

    Ilmu yang ada perlu dikongsikan?

    Semoga berjaya Sayidah.... Artikel terbaik.

    ReplyDelete
  10. semoga berjaya

    salam perkenaan dari www.saidila.com

    ReplyDelete
  11. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ni. :)

    ReplyDelete
  12. ilmu blog itu memang penting. Kalau tak sampai ke sudah blog
    berserabai. haha.
    Semoga berjaya!

    ReplyDelete
  13. sronok ada blog, kan..

    join contest lg sronok..huhu

    ReplyDelete
  14. affiliate cara yang sangat power juga nak buat duit dari blog

    ReplyDelete
  15. terima kasih...info yang sangat berguna

    ReplyDelete
  16. Belajar blog ya gampang gampang susah, SEO nya yang susah susah banget ya? Ada tips?

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p