Resepi Rendang Daging

by - May 31, 2017
Haa saya dah lama tak buat entri resipi ni kan (#konon), so kali ni saya nak share Resepi Rendang Daging. Haaaa aummm sangat! Memang sedap tau masakan rendang ni walaupun renyah cara-cara menyediakan dan nak tunggu dia masak tu. Tapi tak kisah la apa-apa jenis rendang, versi pahang ke, versi Negeri Sembilan ke, versi utagha ka.. semua sodap! Semua saya telan licin hahaha! Lagi-lagi bila berbuka puasa (Iftar) dengan nasi + rendang daging humphhhhh! Antara favourite iolss tau hehe. Okay, so lets get to know the resepi rendang daging!

Resepi Rendang Daging
Resepi Rendang Daging

Resepi Rendang Daging


bahan rendang daging
Resepi Rendang Daging

Bahan-bahannya




Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas 1/2 inchi
Halia 1 inchi
Kunyit hidup 1 inchi
Serai 6 batang
Bunga lawang 2 ketul
Kulit kayu manis 1 inchi
Buah pelaga 3 biji
Cengkih 3 batang
Cili kering 20 biji
Santan (1 biji kelapa)
Kerisik 1 peket
Asam keping 2 keping
Gula 
Garam


Cara-cara memasak

(1) Rebus cili kering. Kemudian, blender.
(2) Bawang merah + bawang putih + lengkuas + halia + kunyit hidup + serai di-blender.
(3) Tumis rempah herba (bunga lawang + kulit kayu manis + buah pelaga + cengkih)
(4) Kemudian, masukkan bahan blender (1) dan (2)
(5) Tidak lama kemudian, masukkan jintan kecil + jintan besar(putih) + ketumbar yang telah disangai dan ditumbuk halus
(6) Kemudian, tumis sehingga keluar minyak.
(7) Masukkan santan dan kerisik. Gaul.

daging rebus
Resepi Rendang Daging

(8) Tidak lama kemudian, masukkan asam keping, daging 1 kg yang telah direbus lembut dan gula garam secukup rasa. Kalau nak, masukkan sekali daun kunyit & daun limau purut untuk menaikkan bau. 
Kalau tak nak, its okay :)

cara masak rendang
Resepi Rendang Daging

menu rendang
Resepi Rendang Daging
(9) Gaul sehingga kering (api kecil je & selalu kacau supaya tak berkerak).

Siap! Sedia dihidang dan dimakan!




rendang
rendang daging

Resepi Rendang Daging
Resepi Rendang Daging

rendang nasi
makan nasi dengan rendang aummm!
Oh, benda utama korang kena ada untuk masak rendang daging ni of course la blender, periuk dan kuali! Kalau takkkk, tak masak leee rendang kita hehehe.

alat masak rendang
Frying pan di Lazada

blender rendang
Blender di Lazada
p/s: Korang meh la sini ada (Marhaban Ya Ramadhan) Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). Takpe, banyak masa lagi nak ushar Riang Raya sale ni. Jangan ushar lama sangat ye nanti nak beli semua hahaha.

Orait, daaa~! Selamat mencuba resepi menu makanan rendang daging di atas! Wish you luck!
Wassalam :)

You May Also Like

2 comments

  1. Wah raya!!!! Tahun nie nak try buat sendiri pulak hahaha

    https://elsaalicious.blogspot.my/2017/05/65eday-global-super-sales-event-di.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p