cara bayar PTPTN secara online (melalui maybank2u & cimbclicks)

by - July 11, 2017
Haritu saya ada cerita tentang surat tunggakan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang sampai ke rumah saya. Then, saya pun dah bayar di pejabat PTPTN. Full story boleh baca di sini.

untuk bulan ni, bulan Julai 2017 saya malas nak pergi ke ofis PTPTN di seremban getaway nun. So, saya pun search Online macam mana step step bayar ptptn secara online. And I found it! So, I wanna share with uolss.



cara bayar PTPTN secara online (maybank2u & cimbclicks)


Bayaran Balik PTPTN Secara Online Melalui Maybank2u

1. Layari laman web Maybank Berhad (http://www.maybank2u.com.my/)

cara bayar PTPTN secara online (melalui maybank2u & cimbclicks)
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
2. Masukkan Username dan Password.

cara bayar PTPTN secara online (melalui maybank2u & cimbclicks)
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
3. Pilih Bill Payment
4. Pilih Make a one-off payment/ favourite payment (sekiranya telah masukkan sebagai favourite)

cara bayar PTPTN secara online (melalui maybank2u & cimbclicks)
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
5. Pilih Education & Education Loans



cara bayar ptptn maybank
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
6. Klik Continue
7. Pilih PTPTN - Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan

bayar ptptn guna maybank2u
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
8. Klik Continue

9. Masukkan maklumat
Amount:
Ic No (nombor kad pengenalan kita):
Telephone No.:

bayar balik ptptn melalui maybank2u
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u

10. Klik Continue
11. Pastikan bayaran kepada adalah betul
12. Klik Request for Tac bagi permintaan TAC Number
13. TAC Number akan dihantar ke nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan dengan pihak bank.
14. Masukkan TAC Number tersebut dalam ruangan berkenaan.

cara mudah bayar ptptn online
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
15. Klik Confirm

bayar ptptn maybank
cara bayar PTPTN secara online melalui maybank2u
16. Cetak resit untuk simpanan dan bukti pembayaran.




Bayaran Balik PTPTN Secara Online Melalui Cimbclicks


1. Layari laman web CIMB BANK BERHAD (https://www.cimbclicks.com.my)

cara bayar PTPTN secara online (melalui maybank2u & cimbclicks)
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks

2. Masukkan User ID dan Password.

cara bayar ptptn online cimb
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks
3. Pilih Pay --> Bills

cara bayar ptptn melalui cimbclicks
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks
4. Klik From
5. Pilih Saving Account
6. Pilih Cimb Clicks
7. Taip PTPTN. Dua pilihan akan dipaparkan.
8. Pilih PTPTN - Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan

bayar ptptn balik guna cimb online
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks

9. Klik Submit

10. Isi maklumat yang diperlukan.
a) Borrower IC Number (contoh: 880921146889l
b) Telephone Number (contoh: 01123456789)
c) Amount (RM): (contoh 200)

11. Klik Add this biller to My Favourite. Untuk tujuan pembayaran berkala.

cara bayar ptptn melalui cimb
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks

12. Klik Proceed to Payment.
13. Pastikan bayaran kepada adalah betul
14. Klik Request bagi permintaan TAC Number
15. TAC Number akan dihantar ke nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan dengan pihak bank.
16. Masukkan TAC Number tersebut dalam ruangan berkenaan.

bayar ptptn online guna cimb click
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks

17. Klik Submit

cara mudah bayar ptptn
cara bayar PTPTN secara online melalui cimbclicks
18. Cetak resit untuk simpanan dan bukti pembayaran


Senang, mudah dan cepat je kan! :)

Sebenarnya banyak lagi saluran online banking selain maybank dan cimb click untuk bayar balik pinjaman ptptn ni. seperti: bank islam, bank rakyat, public bank, RHB bank, affin bank, ambank, agro bank, bank simpanan nasional (bsn).

Dan juga ada cara lain boleh bayar PTPTN selain daripada bayar melalui online banking. Iaitu dengan cara:
a. JomPAY
b. myPay PTPTN
c. FPX (Financial Process Exchange) di Portal Rasmi PTPTN (http://www.ptptn.gov.my)

Nak tahu macam mana cara-cara yang disebutkan di atas, boleh tengok di sini: (http://www.ptptn.gov.my/web/guest/bayaran-secara-online


Okay lah, goodluck! Jangan tangguh-tangguh tau bayar balik ptptn hehe. 

If nak tahu berapa amount ptptn yang sepatutnya kita bayar setiap bulan, kena pergi pejabat PTPTN yang berdekatan. Macam saya, saya kena bayar RM82.58 every month. Kalau nak bayar lebih, dialu-alukan. Lagi cepat habis dari tarikh yang dijadualkan hehe.

Sekian.. Daaa~ wassalam :)


You May Also Like

6 comments

  1. kalau surat bayaran balik tak sampai rumah lagi, kita tak boleh bayar ke?

    ReplyDelete
  2. Zaman sekarang canggih-canggih haa . Tak nak masa terlalu lama berdiri nak bayar di kaunter, duduk je depan laptop buat pembayaran . Janji duit mesti ada . Mujur CCL bukan salah sorang peminjam PTPTN

    ReplyDelete
  3. owh senang je rupanya byr ptptn secara online..tak perlu masuk no apa2 ya untuk rujukan ptptn

    ReplyDelete
  4. good sharing...tp gambar mcm lari alignment pulak..overlap dgn adsense

    ReplyDelete
  5. Semua di hujung jari sekarang. Mudah dan cepat.

    ReplyDelete
  6. thanz share KC ...Lokman pun xbayo lagi utk pinjaman ptptn nih time diploma...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p