Total Pageviews

cara daftar internet banking Bank Islam secara online.. mudah je!

by - September 13, 2017
Alkisahhh.. Time study degree di UPM dulu saya terima biasiswa JPA. Kalau matrik kena ada akaun Bank Rakyat, JPA pula kena buat akaun Bank Islam. Sebab segala duit JPA yang masuk adalah melalui Bank Islam. So.. ni saya dah habis degree ni, tak berusik langsung la kad bank Islam ni sebab biasa guna CIMB dan Maybank. Macam sayang dibiar berhabuk. Saya pun terfikir eh kenapa tak buat internet banking Bank Islam ek? Senang la kalau ada orang nak transfer ke apa. Makanya, saya pun decide untuk daftar internet banking Bank Islam. Nasib baik tak payah pergi ke kaunter Bank Islam. Hanya sign up secara online je.

cara daftar internet banking Bank Islam secara online.. mudah je!



2. Klik FIRST TIME USER

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
3. Baca TERMS AND CONDITIONS. Tick "I have read and understood the above Terms and Conditions.................". Lepas tu klik Continue.

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
 4. Klik Bank Islam ATM / Debit Card

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
 5. Masukkan 16 digit nombor ATM/ Debit Card dan 6 digit ATM PIN**.

**ATM PIN ni yang mana ye? alaa.. yang biasa kita masukkan bila nak keluarkan duit dari ATM. Kan kebiasaannya kalau kita withdraw duit dari mesin ATM, mesti kita masukkan kad bank Islam kemudian dia suruh masukkan password 6 nombor kan? Haaa yang tu lah ATM PIN kita.

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
 6. Create USER ID, Password dan details lain. Then, klik Submit.

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online
Siap!

cara daftar internet banking Bank Islam secara online
cara daftar internet banking Bank Islam secara online

Yeayy! Senang, mudah dan simple je kan? Hehehe.

Haaa.. Sesiapa yang ada kad bank Islam tapi tak ada lagi internet online banking (perbankan internet) Bank Islam, boleh la try step-step di atas ni. Semoga berjaya! :)

You May Also Like

32 comments

  1. Setakat sekarang CCL transfrr duit pakai cimb clicks ataupun maybank2u saja . InsyaAllah nanti kalau nk dftr bank islam CCL boleh terjah entri ini

    ReplyDelete
  2. da lama buat dah..hahah kne maintain bukak klo tak dlm masa 3 bulan die expired.kne buat login baru hee

    ReplyDelete
  3. Saya pengguna tegar internet banking bank islam..:)

    ReplyDelete
  4. Oh mudah rupanya.. terima kasih sebab kongsi tutorial ni

    ReplyDelete
  5. ok cikgu, faham dah ... bagus juga ada tutorial cenggini...

    ReplyDelete
  6. thankss ! baru tau hahah baru je daftar ^^

    ReplyDelete
  7. Knape sy xleh nk continue kat step nk masukkan ATM pin ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak. tak pasti pula. kenapa tak bleh continue? tak ada ke kotak button untuk klik Continue?

      Delete
  8. sis dia untuk aktifkan kita memang kena pi atm bank islam ke untuk no phone tu sebab saya buat banyak kali tapi dia tetap failed untuk online registration no phone

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya punya okay je. tak perlu ke atm bank islam pun.

      Delete
  9. USER ID tu kene pegi counter bank islam dulu ke baru ada ID?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah. tak perlu pergi counter bank islam pun. just letak nama apa-apa untuk USER ID tu. contohnya: camillia.

      Delete
  10. Salam sis.. Nak tanya no 16 digit atm card tu no akaun kita or no dekat kad atm? And kene pergi dekat atm machine ke untuk pengesahan apa2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.
      1) 16 digit ATM Card to no dekat kad atm.
      2) tak perlu

      Delete
  11. macam mana nak print penyata bank islam secara online ye? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya .. login > my accounts > e-statement > print

      Delete
    2. Kalo pergi bank je blh kan? Sbb saya xblh nk buat akaun online

      Delete
  12. tq nasib baik awak ajar..lepas ni senang nk tngk baki...terima kasih bnyk2

    ReplyDelete
  13. Melalui online banking kita boleh tau tak duit keluar masuk ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course boleh. boleh tengok transaction history kat situ. kalau nak saya buat entri macam mana nak tengok transaction history Bank Islam, let me know ya (reply this comment) :)

      Delete
  14. Memang sekarang masukkan nbr pin saje ye? Xda masalah kan?first time buat, takut sikit.. Sbb kakak buat kena pergi bank

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk buat no.pin tu kena buat kat bank islam. kalau mmg dah ada no.pin, masukkan jela :)

      Delete
  15. Kene cukup 18 ke baru bole buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu saya tak pasti. kalau ada error, email pihak bank Islam.

      Delete
  16. Kene cukup 18 le baru bole buat?

    ReplyDelete
  17. untuk tukar phone number macam mana pula ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tak tahu pula. rasanya boleh tukar di bahagian profile/username.

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p