kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?

by - November 16, 2017
Dalam sesebuah blog tu, kalau tak ada kotak komen tak sah la kan. Kerana salah satu penghubung antara seorang blogger dengan pembaca blog nya adalah melalui kotak blog. (tapi sorry saya bukan jenis yang selalu reply komen kat blog saya wakakaka ampunnnnn! tapi saya baca semua komen tau! hehhee). Seperti yang saya pernah kata dulu.. antara google+, blogger dengan disqus comment, saya memang sangat sangat prefer dan lebih suka blogger comment kerana ianya lebih mudah, cepat dan 'tak banyak songeh'. 

Dan specifically.. untuk blogger comment pula, saya lebih suka blog yang setting komen mereka jenis kena approve dulu, baru muncul. Why?

kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?


CONTOH:
kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?
kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?
Saya sebenarnya bukan nak salahkan atau tak suka pada blog yang setting komen jenis terus publish. Cuma saya LEBIH suka yang jenis kena masuk "Comment awaiting moderation" dulu, baru publish.


kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?
kenapa saya lebih suka "Your comment will be visible after approval" ?
SEBAB UTAMA: ianya lebih cepat, pantas dan efisien. Takpayah kita nak tunggu lama-lama. Tak perlu kita nak tunggu blog tu loading untuk munculkan komen kita tu. 

Kalau jenis blog yang cepat loading okay lagi lah, ni jenis yang menguji tahap kesabaran tertinggi hahahha. Based on my own experience, saya pernah jumpa blog yang astaghfirullahhh, ya Rabbiiii lama beno nak tunggu blog dia loading untuk komen saya tu muncul. Bukan seminit, bukan 2 minit dan bukan juga 3 minit. Berminit minit. Sampai mood nak komen entri dia yang lain pun dah hilang. Takde mood dah nak komen entri best-best dia yang lain. Kan dia dah rugi kat situ?

Lagi satu, cuba bayangkan orang yang internet lambat, lembab.. nak komen. Kan lebih mudah kalau kotak komen blog tu jenis yang bila tekan Publish, terus dia tunjuk "Your comment will be visible after approval". Tak perlu nak loadinggggg lama.

Itu hanya pendapat saya lah hehehe. Lain orang lain pendapat. Dan mungkin ada yang sependapat dengan saya. Tapi secara jujurnya, dari dulu saya lebih suka dan lebih prefer jenis komen yang kena approve dulu. kerana ianya memudahkan para pengomen di seluruh negara hahaha.

Oh for your information, komen juga antara penyumbang kenaikan trafik blog kita tau. So, kita kena mudahkan orang nak komen entri blog kita. Nanti kalau susah, takut dorang lari pulak. kita yang rugii hehehe :)

Korang pula suka jenis yang macam mana? 
Jenis yang kena approve dulu atau terus je publish?


You May Also Like

9 comments

  1. kan! samalah sha suka jugak haha lagi satu taksuka yang jenis kena signin pe semua tu terus takdak mood nak komen hikhik

    ReplyDelete
  2. blog CR terus publish terus komen. huhu

    ReplyDelete
  3. Alaa.. Tak perasan pula loading tu lama.
    Nak tukar juga la macam ni..

    ReplyDelete
  4. Suka yang tunggu approve tu.. Cepat.. Kalau yang terus publish pakai G+ tu okay.. cepat juga..

    ReplyDelete
  5. Blog Siqah yang kena tunggu approve. Sebab lagi senang nak tengok siapa yang komen dan balas kunjungan kembali. Tambah lagi sekarang, kalau follow tapi tak komen, tak tahu camne nak jenguk blog follower balik.

    ReplyDelete
  6. Sy suka tinggal komen sbb senang nk pegi balik blog kita tu.. lg 1 mmg kena ada approval sbb byk sgt spam kan..hehe..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p