Total Pageviews

RESEPI MILO KEPAL VIRAL

by - April 23, 2018
Resepi Milo Kepal Viral | Saya tak pernah merasa lagi milo kepal yang sangat viral sejak keluar di Majalah 3 haritu. Bukan tak ingin dan tak mahu nak rasa cuma tak ada jumpa lagi kat luar, acamno nak beli haha. Memang teringin la juga nak rasa sebab nampak sedapp. Tapi dari kata-kata orang, mereka kata milo kepal viral ni sangat manis. Kalau makan setiap hari, mahu ter kencing manis kot hahaha. Memang betul pun kan. Saya tengok gambar-gambar ais milo kepal ni pun perghhhhh banyak betul milo dia! Melimpah limpah atas ais kepal. Pekat pula tu milo dia walawehh haha.

And for those yang nak try di rumah sendiri, this resepi milo kepal viral is for you! Nanti dah siap, pos ke alamat rumah Seremban saya ye hahaha.


RESEPI MILO KEPAL VIRAL

RESEPI MILO KEPAL VIRAL
RESEPI MILO KEPAL VIRAL
Bahan-bahan penyediaan
- Milo satu tin
- Ais atau air batu sebata besar
- Susu (lagi elok kalau susu kotak rendah lemak)
- Air kosong
- Blender biasa
- Topping (mengikut kesukaan anda)

Topping yang dicadangkan
- Choc rice
- Kacang tanah hancur
- Biskut Oreo
- Nata de coco
- Jeruk buah
- Kacang gajus dikisar halus
RESEPI MILO KEPAL VIRAL
MILO KEPAL VIRAL
Cara-cara penyediaan

- Masukkan serbuk Milo secukupnya ke dalam kuali atau periuk
- Tambahkan air supaya serbuk Milo menjadi cecair. Pastikan Milo dalam keadaan pekat ye
- Jangan tambah terlalu banyak air
- Panaskan sehingga pekat. Jangan sampai mendidih
- Kisar ais menggunakan blender sehingga hancur. 
- Pastikan tidak terlalu hancur menjadi air. 
- Bila sudah kisar, keluarkan ais dan kepal menggunakan tangan anda. 
- Anda boleh kepal ais menggunakan kain yang bersih bagi mengelakkan tangan anda kesejukkan ketika mengepal.
- Tuang susu pekat pada kepalan ais anda tadi atau gunakan susu kotak dutchlady atau nestle. 
- Sekiranya anda menggunakan susu kotak, susu itu akan lebih mudah menyerap masuk ke dalam ais. 
- Susu pekat agak sukar untuk diserap masuk ke dalam ais.
- Kemudian tuang Milo dalam bentuk cecair yang sudah dipanaskan tadi di atas ais kepal anda. 
- Seeloknya cairan Milo ini dibiarkan sejuk terlebih dahulu. Akhir sekali campak topping mengikut kesukaan anda.
- Siap dan boleh dihidangkan.
milo kepal
MILO KEPAL VIRAL
cara buat milo kepal
MILO KEPAL VIRAL
credit recipe to: Resepi Makanan Malaysia

Selamat mencuba! Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

8 comments

  1. wowww.. terbaek.. sedap.. hehe

    Jemput join segmen ejulz k. :)

    http://ejulz.blogspot.my/2018/04/segmen-aminkan-doa-sahabat.html

    ReplyDelete
  2. terliur tengok milo kepal malam -malam ni

    ReplyDelete
  3. rajinnya dia..kita rajin membeli!haha!

    ReplyDelete
  4. KC buat ke?rajinnya anak dara ni...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p