TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!

by - March 24, 2019
Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Siapa je yang tak suka sup? Tak kisah lah apa jenis sup sekalipun, rasanya semua orang termasuk budak budak suka sup. Hirup time panas panas, ditambah pula dengan cili kicap perghhhhhhhh seriussss sedap menyengat bak hanggg! Hahaha. Mentang-mentang lah semalam umi buat bihun sup daging tulang slurp slurp sehingga menjilat sudu, so harini moh le saya buat entri resepi sup. Tapi bukan sup daging lembu tetapi... resepi mudah sup ayam! Bagi korang.. mana lagi sedap dan mantap? Sup daging vs sup ayam?

Kalau saya, dua dua suka. Sebab dua dua mempunyai 'rasa' dan perencah nya yang tersendiri. Masing masing ada kekuatan dan kelemahan. Tibee hahhaa.

Okay jom!

Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!

Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!
Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!
Resepi Sup Ayam // Sup Mamak:

Bahan-Bahan:
Seekor ayam
Sepeket kecil rempah sup (25gm)
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 buku bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
3 akar ketumbar (satu sepanjang 3 inci) jangan ambil yang halus-halus.

Cara-Cara:
1. Blend semua bahan-bahan, kecuali buah pelaga dan lawang. tumis hingga naik bau, masukkan ayam.
2. Masukkan kentang carrot dan air. dan perasakan. Bila semua empuk, masukkan tepung gandum yang dilarut dengan sedikit air. Tambah tepung gandum mengikut kepekatan sesuai selera. 2 sudu besar atau lebih tepung gandum. (tepung saya tak letak)
3. Kiub ayam
4. Garam
5. Cili diketuk

Bahan pelengkap:
Daun ketumbar/ daun sup/ daun bawang
Bawang goreng

Kredit: Hajal Aishah Zakirai
Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!
Resepi Mudah Sup Ayam Panas Menggiurkan!
Mudah senang dan easy je kan?

Sup ni boleh makan dengan nasi, bihun and even kuey tiaw. Mana anak anak yang tak selera makan (jenis susah nak makan) atau sesiapa yang sakit gigi; tak boleh makan yang keras-keras.. haa buat lah sup. Umpan dengan sup. Pasti membantu inshaaAllah hehe.

Okay, selamat mencuba. Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

1 comments

  1. pastu makan cicah roti benggali !! ok xdak roti benggali roti gardenia pun layan =D

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p