done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!

by - November 19, 2016
Bagaimana cara untuk melapor diri tamat pengajian secara Online?

1. Pergi ke website Myself https://myself.jpa.gov.my
2. Log masuk (e-SILA-ID : nombor kad pengenalan)
**Kalau dia kata connection failed atau error ke apa, just REFRESH je banyak kali (F5). Then log masuk balik. Kalau dah log masuk, pastu macam page kosong atau error ke, refresh juga. Refresh je banyak kali.
3. Klik Menu Tab Pengajian

Oh sebelum Lapor Diri, sila hantar Keputusan Peperiksaan dulu (result setiap sem) di Tab Menu 'Hantar Keputusan Peperiksaan'. Then, hantar permohonan. Nanti tunggu pihak JPA luluskan.

done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
hantar keputusan peperiksaan
Selepas result exam semua sem sudah diluluskan oleh pihak JPA (dimasukkan dalam sistem Myself), boleh la proceed ke bahagian 'Lapor Diri Tamat Pengajian'.

Maklumat Lapor Diri

Keputusan Akhir (result exam sem akhir, GPA & CGPA)
Tarikh Permohonan SPA (semua tentang SPA saya dah terangkan di SINI)
Perancangan selepas ini (Bekerja/sambung belajar)

Dokumen Lampiran

1. Slip Permohonan SPA (dekat mana nak download slip SPA? Baca di SINI)

2. Salinan Diploma/Ijazah/Master/PHD (Sijil Tamat Pengajian)
*jangan lupa kecilkan dulu saiz PDF/image sebelum upload. Ada tutorial disediakan di situ. Mudah je. Follow je step-step dia beri.
done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
Choose File 'Salinan Ijazah'
done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
Contoh Sijil Tamat Pengajian


3. Salinan Transkrip (result peperiksaan keseluruhan sem)
*jangan lupa kecilkan dulu saiz PDF/image. Ada tutorial disediakan. Mudah je. Follow je step-step dia beri.

done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
Choose File 'Salinan Transkrip'
done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
Contoh Transkrip Peperiksaan
Lepas dah selesai upload semua, klik 'Hantar Permohonan'

Done!

Permohonan akan diluluskan dalam tempoh 14 hari bekerja.

done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!

Goodluck!

Baca juga: done aktifkan akaun STAR!

p/s: Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray yang diperbuat daripada 100% bahan organik. Hanya spray dan sapu sahaja. Berkesan melegakan sakit pinggang, sakit belakang, sakit lutut, sakit pinggul, kebas-kebas, kejang, lenguh-lenguh, sakit segugut, selsema, terseliuh, resdung, tergeliat urat. RM80 termasuk postage untuk 1 botol. RM150 untuk 2 botol. Testimoni berkesan boleh tengok (klik) di SINI

Sesiapa yang nak beli Biobax atau nak jadi dropship/agen/mini stokis Biobax, boleh whatsapp saya 0172008642 (Sayidah)

done Lapor Diri Tamat Pengajian (JPA) Secara Online!
BIOBAX COOL THERAPHY
SPRAY DAN SAPU shj di tempat sakit!

You May Also Like

10 comments

  1. hai kc ;) hehe lepas dh graduate ni smbg bljr ke kerja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ainaaa cyg. tak sambung belajar. cari kerja hehe

      Delete
  2. Unni x buat2 lagi.. thks info nya

    ReplyDelete
  3. oo ni untuk ape sebenarnya? untuk panggilan jpa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan. ni untuk sesiapa dah habis belajar degree. kena lapor diri tamat pengajian secara online

      Delete
  4. Salam sis. Nk tanya. Kita lapor diri ni selepas dapat result sem akhir la ye? Oo sy ingtkn sblm dapat result sem akhir dh blh lapor diri. Just hantar transkrip sementara hehe.

    ReplyDelete
  5. Sijil tamat pengajian selalu dah dpt once dah graduasi kan? so kena tunggu lepas konvo la ye baru boleh lapor diri"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap selepas konvo dah boleh tuntut sijil tamat pengajian. boleh je nak lapor diri lepas konvo :)

      Delete
  6. Nak tanya mcm mana nak hntar tanskrip dan sijil tamat pengajian? Kita ambik gambar dan hantar mcm tu je eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak scan (save dalam pdf) atau tangkap gambar pun boleh :) yeap then upload kat myself tu.

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p