http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template

By 11:30:00 AM ,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera uols! Okay sekarang ni budak tajaan JPA tengah busy (busy ke? heee) settle kan urusan SPA dan STAR. Saya tak nak sentuh dah pasal SPA sebab saya dah tulis berkaitan dengan tu sebelum ni. Boleh rujuk di entri SINI. So lepas dah apply jawatan SPA sekurang-kurangnya lima jawatan, makanya boleh la apply STAR. So, saya pun dah ajar cara-cara nak email Pegawai TalentCorp (STAR) dalam entri yang saya beri link tadi. Boleh ushar kat situ. Haritu, selepas saya email Pegawai TalentCorp tu, saya dapat reply dari mereka iaitu 3 langkah dan cara untuk bekerja dalam private sector (syarikat swasta) through STAR. Dalam entri ni, saya ceritakan Step #1: Pendaftaran dengan STAR. The main thing dalam Step 1 ni adalah STAR 4.0-Scholar-Template. So, dengan ilmu saya yang cetek ni.. saya ada buat sedikit panduan mengisi STAR 4.0-Scholar-Template. Saya harap entri Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template ni dapat membantu mereka yang sedikit blur macam mana nak cara nak isi dan tak faham maksud sebenar sesetengah part. So, let's!

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Email maklumbalas dari pengawai TalentCorp JPA STAR yang saya dapat
STAR 4.0-Scholar-Template

1) batch - tak perlu sentuh pun bahagian ni.

2) sh_name - nama kita.

3) sh_nric - no kad pengenalan kita.

4) sh_email 

5) sh_mobile - no handphone

6) address_street_1
7) address_street_2
8) address_poscode
9) address_city - e.g: Seremban
10) address_state - e.g: Negeri Sembilan
11) address_country

12) dob - date of birth (tarikh lahir)

13) sponsor_duration - berapa lama kita dapat biasiswa JPA (boleh tengok di akaun Myself > Pengajian > Maklumat pengajian)

Kontrak berkhidmat : 4 Tahun
14) bond_duration - berapa lama kita ikat perjanjian dengan JPA (boleh tengok di surat perjanjian kita dengan JPA ATAU boleh call pegawai JPA unit Perjanjian: 03 8885 3534/3572/3299)

Disebabkan surat perjanjian saya dengan JPA tu dah tak tahu hilang entah mana hahaha, so saya call pegawai JPA. Saya try call ketiga-tiga nombor di atas tu banyak kali then entah kali ke berapa, baru saya dapat. Nasib baik akak tu baik je hahaha peramah orangnya. So, tak ada la gugup sangat nak tanya kan.

Saya tanya berapa bond duration saya dengan JPA?

Dia tanya saya balik.. saya course apa? Saya jawab la course Major Matematik. Then, dia jawab bond duration saya 4 tahun.

Saya tanya lagi.. berapa sponsor duration saya dengan JPA? (walaupun saya dah tahu 4 tahun tapi saje for confirmation)

Dia jawab 4 tahun. Lepas tu dia kata boleh tengok di Portal Myself tu.

Saya tanya lagi.. So, bond duration dengan sponsor duration ni sama je la maksud dia? Apa beza dua tu?

Dia jawab tak sama. Ada sesetengah course yang bond duration dia tak sama dengan sponsor duration. Biasanya course yang kritikal biasanya tak sama dan biasanya lagi lama. Contoh course kritikal : engineering, doktor. Course yang tak kritikal contohnya bidang macam saya ni Matematik/ bidang Sains.. biasanya bond duration sama dengan sponsor duration 3 atau 4 tahun macam tu. 

Ohh..so macam mana kalau kita nak tahu bond duration kita tu ye?

Dia jawab.. boleh lihat di Surat Perjanjian. 

Saya tanya.. kalau Surat Perjanjian tu dah hilang (kat sini saya mengaku kat dia Surat Perjanjian tak tahu pergi mana hahaha), macam mana ye? Boleh call cik la kan? :P

Dia gelak-gelak bila saya tanya camtu haha. Dia kata mati la dia kalau ada 100 orang call tanya soalan tentang bond duration je. So, dia nasihatkan better cari kat Surat Perjanjian tu. Tapi dia bagi tips macam kat atas tu lah. Kalau course yang tak kritikal, biasanya bond duration ikut sponsor duration. Kalau course kritikal, dia lain sikit. 

Lepastu, saya sempat la kena ceramah kejap dengan dia hahaha. Dia suruh cari balik Surat perjanjian tu sebab Surat tu penting kalau ada jadi apa-apa hal.

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos.
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com untuk order!
15) date_jpa - tarikh lapor diri tamat pengajian di Myself (a.k.a tarikh kita upload slip permohonan SPA di bahagian lapor diri Myself)

16) date_spa - tarikh apply SPA

17) date_available - abaikan je part ni

18) level - boleh rujuk di Levvel Guideline (guideline boleh tengok di bahagian bawah template)

19) institution - boleh rujuk di University List Guideline (ni penat saya skrol cari UPM hahaha. rupanya ada dekat baris 1293 =.= )

**tips: kalau korang nak cari Universiti/Kolej korang.. cari yang part MYS dekat lajur D tu. MYS=MALAYSIA.

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
University List Guideline
20) area - boleh rujuk bidang masing-masing di Field of study Guideline.

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Field of study Gideline
21) cgpa_info
22) cgpa_equiv
23) cgpa_type

Ketiga-tiga perkara di atas ni boleh rujuk di cgpa Guideline.

Contoh: Cgpa saya 3.625, so saya punya

cgpa_info : 1st Class
cgpa_equiv : 0000
cgpa_type : LOCAL 

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
cgpa_info
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
cgpa_equiv & cgpa_type
Save (Ctrl+S).

Settle!

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
Then, boleh la reply email STAR tu dengan beritahu kita dah selesai isi STAR 4.0-Scholar-Template tu. Then kita attach kan sekali

1) STAR 4.0-Scholar-Template yang kita dah isi, 
2) screenshot Lapor diri (takpe kalau status Lapor Diri kita KIV. screenshot je), 
3) screenshot permohonan SPA.

Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
screenshot Lapor Diri
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
screenshot Permohonan SPA
Panduan Mengisi STAR 4.0-Scholar-Template
contoh email saya kepada STAR
Phewww~ habis sudaa. Kalau ada apa-apa soalan, boleh tanya di ruangan komen di bawah yew, sekian.

You Might Also Like

17 comments

  1. Thanks. Btw, scholar template ni akan dapat bila pegawai jpa email kita ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap. kalau awak baca kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2016/08/pendaftaran-pekerjaan-dalam-perkhidmatan-awam-spa8i.html, lepas kita email seperti yang saya sebut dalam entri tersebut, nanti pgwai STAR akan reply dengan beri scholar template ni.

      Delete
  2. Hahahah... Dah buang entah mana dah surat perjanjian tu... Ingtkan dh xder ape2 kan... Hahaha... Ohye... Dah buang time kemas brg2 kt kolej hri 2... Nasiblah...

    ReplyDelete
  3. Assalaumualikum, berapa hari pihak STAR Akan balas email utk pendaftaran akaun star in.. 😂 ?

    Sbb saya baru sja email tdi.

    ReplyDelete
  4. Lps da reg, dia akan reply emel kita ke?
    sbb yg sy buat tadi, xd pon template mcm yg sis bg cth ni. dia mcm form and attach segala screeenshot tu kt dlm form tu. so nk kena reply emel blk x agak2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh yeke. hmmm boleh tak awak screenshot yang awak dapat tu then email saya di sayidahnapisah65@gmail.com? :)

      Delete
    2. Aah. Sama2 saya pun tak dpat template. Dia bg form je then submit form tu. Camne ye sayidahnapisah?

      Delete
    3. Sama juga la sis..dapat form..tros update cv sekali..dia minta

      Delete
    4. boleh baca kat sini, saya ada update jawapannya. http://www.sayidahnapisah.com/2016/09/star-40-template-vs-online-form-star.html

      Delete
  5. Yaa sma la.. xde pon bg template tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat yang online form eh? boleh baca entri sini, saya ada update the latest punya info berkaitan dgn mslh awak. http://www.sayidahnapisah.com/2016/09/star-40-template-vs-online-form-star.html

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.