http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog

By 10:00:00 AM , , , ,

Dulu saya tak tahu pun cara memasang iklan Adsense di tengah artikel ni. Tetapi, Abg Feroz (www.jiwarosak.com) kata kalau pasang iklan Adsense di tengah-tengah artikel, earnings Adsense kita akan meningkat. So, dengan jiwa kentalnya saya pun search la kat google "cara memasang iklan Adsense di tengah artikel". Jumpa banyak tutorial. Sebelum berjaya, banyak kali try and error. Sampai pening kepala menghadap coding. Dah la jenis buta coding tapi nasib baik subjek Sains Komputer time matrik dulu dapat A hehehe. So, ada jumpa satu entri ni (http://strukturkode.blogspot.my/2015/04/cara-meletakan-iklan-adsense-di-tengah-artikel-postingan.html) yang akhirnya membantu saya memasang iklan Adsense di tengah artikel dengan jayanya. All thanks to that entri. Tapi agak pening sikit sebab bahasa Indonesia nya yang agak pekat hahaha. Jadi, saya pun cuba buat entri tutorial memasang iklan Adsense di tengah-tengah entri Versi Bahasa Melayu + bahasa yang lebih mudah difahami hendaknya berdasarkan entri tersebut.

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
1. Login akaun Google adsense di https://www.google.com/adsense

2. My Ads > Content > Ad Units

3. Get code unit iklan Adsense (copy code ads yang kita nak letak di tengah artikel. contohnya kalau saya - responsive ads)

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog: get code
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog: copy ad code
4. Paste code tersebut di tempat lain ATAU paste sahaja di HTML Escape  (http://www.freeformatter.com/html-escape.html) untuk sementara waktu > klik Escape > Nanti ambil yang Escaped HTML ni


Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog: klik Escape
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog: ambil code yang Escaped HTML ini

5. Pergi ke dashboard blog > Template > klik Edit HTML.

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog : Edit HTML
6. Cari code di Edit HTML tu dan gantikan dengan code di bawah:


Untuk memudahkan pencarian, tekan Ctrl+F, kemudian taip di kotak carian tersebut. Tekan Enter. Then, anda akan jumpa banyak code tu. Jadi, anda kena pilih mana satu yang betul-betul di dalam posting artikel anda.

Kalau macam saya haritu, saya blur juga nak kenal pasti mana satu code yang tepat. Lepastu saya try je satu-satu. Tapi, untuk tips: kalau ada dekat atas tu perkataan "post-entry" ke, haa yang tu lah.

7. Copy code iklan Adsense yang Escaped HTML tadi kemudian paste di line "--Letakkan kode unit adsense hasil parse di sini--"

Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog
Cara Memasang Iklan Adsense Di Tengah Artikel Blog: gantikan code datapostbody tadi dengan code baru
8. Jangan save template dulu! Preview Template dulu, kalau tiada error, kemudian baru lah Save Template. Kemudian refresh page tu.

9. View blog. Klik satu artikel kita. Then, tengok muncul ke tidak. Kalau muncul, tahniah! Kalau tak muncul, mungkin anda salah letak.

Done! 

Maaf ye kalau ada yang kurang faham. Kalau ada part yang tak faham ke, boleh tanya di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya! :)

You Might Also Like

12 comments

  1. terima kasih idea sangat membantu.(>.<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. sama sama. slmt mencuba UK!:D

      Delete
  2. boleh cuba ni..
    kalau tak boleh..kc pasangkan boleh?

    ReplyDelete
  3. wah...Tapi sebelum pasang iklan adsense. Nak jadi macam blog akak dulu. blog independent tanpa bergantung pada blogspot. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat la mek zumbie. daftar domain kat netkl.com :D harga RM45/setahun je.

      Delete
  4. hi...
    apa punca keluar msg ni ye... cam mana nak settlekan

    bila nak preview je keluar msg ni
    1. Could not load template preview: Error parsing XML, line 1516, column 15: Attribute name "async" associated with an element type "script" must be followed by the ' = ' character.

    ni kod yg saya copy dari adsense... dari dulu mmg masalah dgn kod ni.

    kod <script async src=" .... saya jadikan <script asyncsrc=" (tak tahu betul ke tidak)

    kemudian keluar pulak msg ni
    2. Could not load template preview: Error parsing XML, line 1537, column 3: The element type "br" must be terminated by the matching end-tag "

    thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda tu sebab mungkin encik tak buat step nombor 4.

      Encik kena copy code iklan adsense tu, kemudian paste di http://www.freeformatter.com/html-escape.html.
      kemudian, encik kena klik ESCAPE.
      Kemudian, encik ambil code yang dah escape tu.. baru paste di template blog.

      InshaaAllah takkan keluar Error.

      Selamat mencuba!

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.