Senarai Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC

by - January 13, 2017
Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera semua~! Kita biasa kalau isi maklumat tentang akaun bank secara Online atau Offline mesti pernah pernah dengar term-term di bawah ni kan?

Account holder name:
Bank name: 
SWIFT-BIC/MEPS Bank Routing Code:
Account number:
Re-type account number:



Kalau account holder name tu kita letak nama penuh kita. 
Kalau account number, kita tulis nombor akaun kita yang ada lebih kurang 10-12 digit. 
Kalau Bank Name tu kita tahu la kan letak nama Akaun bank kita contohnya CIMB BANK BERHAD. 
Kalau SWIFT-BIC? Nak letak apa ye?

Definition of SWIFT Bank Identifier Code (BIC) : a unique identification code for a particular bank or branch. It should contain 8 or 11 characters. 

Senarai Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC
Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC

Senarai Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC
Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC
Ada juga sesetengah nya tulis MEPS Bank Routing Code instead of SWIFT-BIC. Tahun lepas pun saya tak tahu apakebendaaa la SWIFT swift ni. Saya jumpa time saya nak isi maklumat akaun bank di akaun Adsense & Paypal. Tapi, sekarang saya dah tahu laa hehe *flip tudung.

So, saya nak share la kepada semua tentang SWIFT kod ni. 

Senarai Nama Bank & MEPS Bank Routing Code/SWIFT-BIC


AFFIN BANK BERHAD - PHBMMYKL

ALLIANCE BANK MALAYSIA BERHAD - MFBBMYKL

AMBANK BERHAD - ARBKMYKL

BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD - BIMBMYKL

BANK KERJASAMA RAKYAT BERHAD (BANK RAKYAT) - BKRMMYK1

BANK MUAMALAT BERHAD - BMMBMYKL

BANK OF AMERICA - BOFAMY2X

BANK SIMPANAN NASIONAL - BSNAMYK1

CIMB BANK BERHAD - CIBBMYKL

CITIBANK BERHAD - CITIMYKL

DEUSTCHE BANK - DEUTMYKL

EON BANK BERHAD - EOBBMYKL

HONG LEONG BANK BERHAD - HLBBMYKL

HSBC BANK MALAYSIA BERHAD - HBMBMYKL

MALAYSIAN BANKING BERHAD (MAYBANK BERHAD) - MBBEMYKL



OCBC BANK (M) BERHAD - OCBCMYKL

PUBLIC BANK BERHAD - PBBEMYKL

RHB BANK BERHAD - RHBBMYKL

STANDARD CHARTERED BANK MSIA BHD - SCBLMYKX

THE ROYAL BANK OF SCOTLAND BERHAD (RBS) - ABNAMYKL

UNITED OVERSEAS BANK - UOVBMYKL


Itu sahaja, semoga mendapat input yang saya nak sampaikan. Adios!

You May Also Like

7 comments

  1. Betul dulu saya pun tak faham,sekarang dah faham (^_^)ada yang nak keluar kah 21 bulan ini.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehhe aminnn inshaaAllah cashout kali kedua :P

      Delete
  2. oh kc guna method payment wire transfer...takat ni lokman cashout guna western union ja...best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tak pernah terfikir nak guna western union tu. apa yang best kalau guna western union? hehe

      Delete
  3. Replies
    1. ada yang kelima tu.
      BANK KERJASAMA RAKYAT BERHAD - BKRMMYK1

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p