Total Pageviews

RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!

by - October 23, 2018
Resepi Mudah Puding Jagung Sedap Berlemak! | Walaupun cara membuat nya senang dan resepi mudah je tapi .. in history, tak silap saya, umi pernah buat puding jagung kat rumah sekali je kot. Tak ingat sangat dah. Tapi sekali tu jelah haha.

Mungkin sebab anak anak umi tak pernah request kot kan eventhough sebenarnya saya suka dengan 'kuih' puding jagung ni. Lagi lagi kalau kena dengan orang yang pandai masak, perghh marvelous! Tekstur lembut dan sekata.. rasa yang sedap berlemak pula tu. Mahu habis seloyang makan sorang hahaha.

Apa-apa pun saya nak save dulu resepi puding jagung dalam blog ni. Bila-bila nak buat (tak tahu la tahun bila hahaaha), I will just refer to this entry.
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK! | gambar credit to: idabaharum.com


RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!

Oleh: zurinanuar ina

Bahan-bahan:
1 cawan jagung
1 cawan tepung kastard
1 cawan setengah gula
1/2 cawan susu pekat
5 cawan santan
Garam secubit rasa lah bancuhan tu dulu

Cara memasak:

Gaulkan kesemua bahan kacau rata dulu dalam periuk supaya tidak berketul ye.. Dah ok cantik, kemudian letak atas dapur. nyalakan api yang kecil. jangan api marak nanti puding cepat berketul dan tak cantik kejadiaannya.
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
Kena sabar ye. Kacau puding selalu. jangan tinggalkan dia walau sekejap. Kacau selama 25 minit or 30 minit, dah mendidih je tutuplah api dan cepat cepat tuang dalam tray (loyang) untuk dapatkan puding yang licin dan cantik ye.. Jangan biar lama nanti dah sejuk berketul kejadian puding tak lawo. mengerutu jadinya.
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
Tambahan ye.. sis dah buat dan potong sedap sangat tapi lembik sedikit.. Kalau lembik boleh bubuh tepung jagung sikit ye.. Masak tu nak tahu dia keras ke tidak bila kita kaup balik bancuhan puding tu dia jatuh lambat. kalau masih bertali laju ja jatuhnya bancuhan tu tandanya belom masak lagi ye. Minta maaf tau sebab sis pun pertama kali ikut resepi dari kawan mak sis nie, apa pun memang sedap cukup berlemak!
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
RESEPI MUDAH PUDING JAGUNG SEDAP BERLEMAK!
Selamat mencuba ye!

BACA JUGA:

Resepi Kuih Kayu Keramat Terengganu/ Kayu Kamat Legend

Resepi Milo Kepal VIRAL

Resepi Nasi Ayam Mudah dan Sedap



You May Also Like

6 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p