http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

MENYIMPAN JANGGUT ITU SUNNAH

By 1:10:00 AM

Bismillah.. Salam semua!

Ok just want to share apa yang dibaca dari majalah Gen-Q. Sebenarnya kan menyimpan janggut adalah sunnah Rasulullah yang sangat dituntut kepada kaum Adam. Rasulullah menggalakkan Muslimin menyimpan janggut dengan ukuran lebih segenggam. 

Rasulullah bersabda, mafhumnya : " Hendaklah kamu membezakan diri daripada kaum musyrik, pendekkan misai yang meliputi bibir dan simpanlah janggut sampai lebat." (Riwayat Muslim)

Hukum mencukur janggut mengikut Mazhab Syafi'i adalah Makruh. Namun dibolehkan menipiskan janggut so that janggut tu dalam keadaan kemas dan terurus.




Takdelah panjang sangat pulak sampai macam ni.



Plus tak terurus pulak tuh. Kang time makan benda yang berkuah atau sup ke, tercelup janggut dalam tu.. Fuhhh free2 je ada perisa tambahan. Hahaha.

Ada 8 kelebiham menyimpan janggut :

1) Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.

2) Janggut boleh melindungi kalenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria.Therefore, ia akan dapat melindungi seseorang daipada jerawat.

3) Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.

4) Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutnya dia akan menjadi seorang yang lebih bijak.

5) Menghindarkan daripada penyakit tekak dan gusi.

6) Mengelak daripada mendapat kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan seperti asma.

7) Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.

8) Melindungi kulit dan seterusnya mngurangkan kedutan akibat penuaan.

Kekurangan mencukur janggut :

1) Menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis

2) Menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.

Whoaaa!! Tak sangka kan banyak betul kelebihan simpan janggut ni. Beruntunglah kaum adam sekalian. Dah lah dapat pahala yang besar kerana telah menghidupkan sunnah Rasulullah di akhir zaman ni. Dapat pulak banyak advantage dengan janggut ni. Subhanallah! 

Kaum Hawa jangan merana pulak. Kita pun ada kelebihan compared to lelaki. Nikmat mengandung and bersalin. Besar pahalanya. Hingga sesiapa yang mati bersalin , matinya adalah mati syahid. Subhanallah! Allah itu Maha Adil :)

Okay uolls. Chow! Wassalam :)




You Might Also Like

0 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.