CORRECTION PLEASE...

by - February 12, 2013
Salam semua! Bismillahh..

Pernah dengar tak.. Betulkan yang biasa,biasakan yang betul ??

Bukan nak menghina. Apatah lagi mengaibkan orang.
Tapi sekarang ni saya selalu tengok manusia2 membuat kesilapan yang kecik2. Tak besar mana pun.
Tapi bagi saya, yang kita anggap remeh itulah melemahkan iman kita sebenarnya.

What's that kesilapan kecil??

1) Minum air by using tangan kiri.

2) Menguap berbunyi.

3) Menguap tak tutup mulut.

4) Bila makan guna sudu, yang menyuap makanan ke dalam mulut ialah tangan kiri.

5) Masuk bilik air kaki kanan. Keluar kaki kiri.

6) Masuk bilik or rumah dengan kaki kiri, tak baca bismillah.

7) Solat sendiri-sendiri kat bilik asrama .At the same time, roomate dia lagi sorang pun tgh solat sendiri kat bahagian lain.

8) Habiskan perbualan dalam telefon dengan BYE, supposed to be ASSALAM.

Yes. Memang beul kita manusia. Selalu buat kesilapan.
Manusia juga kalau kita tak tegur kesilapan yang dia dah buat, dia takkan tahu dia sedang membuat kesilapan.

So, whats the solution?
Perbaiki diri. Istiqamah walaupun sedikit.
Kalau kita nampak manusia lain di sekeliling membuat kesilapan, tegur dengan berhikmah.
Kalau tak mampu atas reason yang tertentu, kita doakanlah supaya dia berubah..
Ingatlah.. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.




Okayy uolls. Jam dah menunjukkan pukul 1.47am. Tilam dah memanggil-manggil tu. Hehe..
Gudnyte. Wassalam ;)

You May Also Like

5 comments

  1. btol2.. xsalah pun :) kalau orang tak nak terima, kita jangan melatah k ;)

    ReplyDelete
  2. blogwolking n comment here.. =)

    info yg baik dik.. he2.. saling mengingati 2 kan amalan mulia..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p