http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

EGO. EGO NYA MANUSIA.

By 12:07:00 AM

Assalamualaikum~


Ego.

Manusia ego.

Saya ego, awak ego.

Dia lebih cantik dari kau, tapi kau ego untuk memuji kecantikan dia.

Kau buat salah pada dia, tapi kau ego untuk meminta maaf kepada dia.

Dia pandai cerdik lebih sikit dari kau, tapi kau ego untuk memuji kepandaiannya.

Dia buat baik pada kau, tapi kau ego untuk berterima kasih pada nya.

Bila kawan berada dalam kesusahan, kau ego untuk menolongnya.

Keluarga/sahabat menegur kesilapan kau, kau ego untuk menerimanya.

Kau silap dalam merancang, tapi kau ego untuk mengakui dan memperbetulkannya.

Dan 

Manusia.

Insan yang bernama manusia, kau memang ego.


Allah memberikan kau berbagai bagai nikmat dan kesenangan sama ada yang kecil atau yang besar tapi kau manusia sangat lah ego. Ego untuk berterima kasih pada-Nya. Ego untuk menadah tangan berdoa kepada-Nya. Ego untuk sujud kepada-Nya. Ego untuk berfikir sejenak kehebatan-Nya.


Ye. 

Aku manusia. Kau manusia.

Kita manusia.


Kita ego tidak mahu mengingati-Nya.

Kita ego. Merasakan dunia ni kita yang punya.

Walhal,

Kita silap.

Kita hanyalah hamba Allah yang hidup di dunia ini mengumpul bekalan di akhirat sana.


#muhasabahbersama
#acahacahpuisikeagamaan
#reflection

You Might Also Like

10 comments

  1. Kita di dunia hanya sementara...

    ReplyDelete
  2. Ego tak membawa kita ke mana mana ..

    ReplyDelete
  3. suatu sifat manusia yg susah nak dibuang...

    ReplyDelete
  4. ego tu paling menyiksakan.. :'( ego juga menyakitkan..ego tu lah menghancurkan smuanya,, :'(

    ReplyDelete
  5. kerana ego, hubgn persahabatan yg trjalin terputus tgh jalan :(

    ReplyDelete
  6. Tak payah nak ego sangat. Walhal kita berpijak diatas bumi yang sama.. menghirup udara yang sama.. Dan mati nanti ke tanah juga..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.