http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

12 SAFETY RULES THAT PARENTS ARE ENCOURAGED TO FOLLOW

By 3:06:00 PM


REPOST.

These are 12 safety rules yang parents are encouraged to follow:

1) Never post photos of kids yang tak appropriate.

Contohnya tengah mandi, tak pakai baju, tengah tidur terkangkang...

2) Never expose specifically lokasi sekolah anak, rumah babysitter anak, tempat anak main, etc.


3) Never post status yang macam, "Rindu anak mama yang tengah kat rumah babysitter tu. Hari ni mama balik lewat malam sikit ye sayang"

NEVER.

4) Sentiasa teman anak kemana sahaja dia pergi.

Playground, rumah kawan, kedai, atau ke mana saje.


5) Latih anak untuk tidak duduk di atas peha / pangkuan sesiapa sahaja, terutama lelaki.


6) Jangan paksa anak kalau dia "tak selesa" dengan orang tertentu. 

Observe kelakuan anak, kalau-kalau dia nampak macam "takut" atau "mengelak" bila nampak mana-mana orang dewasa.

7) Alert dengan perangai anak. Kalau tetiba dia kemurungan atau ketakutan. There must be something yang ganggu fikiran dia.


8) Ajar anak supaya tidak membenarkan sesiapa sahaja pegang, tengok atau "tersentuh" their private part.


9) Ambil peduli bila anak tak puas hati dan sedang bercakap tentang seseorang (dewasa).


10) Sentiasa pakaikan anak pakaian yang appropriate untuk tontonan umum.


11) Respect your kids privacy. Bila anak tak mahu bergambar atau need some space or privacy, hormati kehendak mereka.


12) Kalau ada tanda-tanda anak korang adalah mangsa pedophile, atau korang macam suspect seseorang itu adalah pedophile, terus call ChildLine 15999.


Info tambahan : pedophile bermaksud seseorang yang tertarik terhadap kanak-kanak dari segi kemahuan seks.




You Might Also Like

2 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.