http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

LAFAZ NIAT DAN CARA SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILADHA

By 8:34:00 PM , ,

LAFAZ NIAT DAN CARA SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILADHA


SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILADHA
credit to : www.nikhasnan.wordpress.com


Lafaz Niat dan Tasbih Solat Sunat Hari Raya Aidiladha

LAFAZ NIAT DAN CARA SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILADHA
credit to : www.mysumber.com

Cara Menunaikan Solat Sunat Hari Raya Aidiladha

Rakaat Pertama

1. Mulai dengan lafaz takbiratul ihram, dengan menyebut Allahu Akbar disertakan dengan niat solat aidiladha di dalam hati.

2. Membaca doa iftitah.

3. Lafaz takbir 7 kali diselangselikan dengan lafaz tasbih.

4. Membaca surah Al-Fatihah.

5. Membaca surah al-Quran (surah al-'Alaa/al-Kafirun) -surah lain pun boleh.

6. Meneruskan solat sehingga selesai rakaat pertama.

Rakaat Kedua

1. Mulai dengan lafaz takbir intiqalat (takbir permulaan rakaat kedua)

2. Lafaz takbir 5 kali diselangselikan dengan lafaz tasbih.

3. Membaca surah Al-Fatihah.

4. Membaca surah al-Quran (surah al-Ghaasyiyah/al-Ikhlas) -surah lain pun boleh.

5. Meneruskan solat sehingga selesai rakaat kedua.

6. Memberi salam.

Nota~! 

Ustaz Azhari Idrus kata~ Jika kita terlewat untuk masuk rakaat pertama dan tidak sempat untuk bertakbir dan bertasbih, imam pun dah baca al-Fatihah, tidak mengapa. Masuk je. Takbir dan tasbih tu hanya sunat sahaja. Kalau buat dapat pahala, tak buat tak berdosa :)

Lagi satu, jika imam takbir 7 kali (rakaat pertama) dan 5 kali (rakaat kedua) berterusan tanpa diselangselikan dengan lafaz tasbih, tidak mengapa, Jangan salahkan imam ikut mazhab salah ke ape kerana lafaz tasbih itu hanya sunat sahaja. Buat dapat pahala, tak buat tak berdosa :)

Khutbah Hari Raya Aidiladha


Selepas selesai solat sunat Hari Raya Aidiladha ni, khatib akan membacakan dua khutbah Hari Raya Korban. Khutbah pertama didahului dengan 9 kali takbir (Allauakbar)  manakala pada permulaan khutbah kedua 7 kali takbir dan pada kedua-dua takbir itu diikuti dengan  bacaan :

Khutbah Hari Raya Aidiladha
credit to : www.shafiqolbu.wordpress.com


Ustaz Don kata wanita yang uzur disunatkan untuk pergi mendengar khutbah Hari Raya Aidiladha. Daripada tak buat apa dekat rumah atau di kereta, lebih baik la kita duduk berhampiran dengan masjid untuk mendengar khutbah yang khatib sampaikan. Dapat pahala dan dapat ilmu :)

Dan disunatkan untuk tidak makan sebelum menunaikan solat sunat Hari Raya Aidiladha. Berbeza pula dengan Hari Raya Aidilfitri kan. 

Apa signifikan/sebab disunatkan untuk tidak makan sebelum sembahyang raya haji?

Kata ustaz..Ianya untuk ambil berkat daging korban. 
Caranya.. selepas solat baru boleh makan, iaitu makan daging korban. Rasa daging korban tu dulu, baru makan makanan yang lain. Tujuannya adalah untuk mengambil keberkatan daging tersebut. Wallahualam.

Selamat Hari Raya Aidiladha semua! Minta ampun dan maaf, ku susun sebelas jari. *satu jari tu jari kaki hehehe*

Selamat Hari Raya Aidiladha
credit to : jalantikus.com

You Might Also Like

5 comments

  1. bagus info ni.
    teringat solat sunat aidil adha d masjid di sekitar skudai smlm, ramai sungguh sampai jemaah wanitanya juga turut solat di koridor masjid.

    ReplyDelete
  2. sangat bermanfaat info ni, terimakasih dan salamualaikum

    ReplyDelete
  3. Sangat bermanfaat.. moga berpanjangan...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.