http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

pelik pelik pelik

By 12:11:00 AM


PELIK

pelik
credit to budakpelik.tumblr.com

Pergi Pinang Tunggal
tengok dikir barat
tapi dedah aurat
solat tidak tinggal

tetamu datang ziarah
Goreng keropok lekor
duit nombor ekor
orang minta sedekah
pergi buat umrah

Ramai tepi jalan
perut lapan bulan
bos sangat garang
baru akad nikah

Pergi kedai barang
beli serbuk kari
dapat anugerah cemerlang
tapi takut isteri

Main bilang- bilang
bilang bunga seroja
kononnya amal Islam
tapi tak buat kerja

Keluar waktu malam
pergi makan capati
sayangnya tak reti

sampai rumah pukul tiga
Pungut buah delima
himpun dalam raga
punch card pukul lima

Pergi Cherok Tala
urut tangan berkedut
jumpa Awang Pendekar
pekerja keras kepala
bos minta tukar

Tengah malam gelemat
sudah jelas hukum haram
selepas doa selamat
pasang lagu dangdut

Sayang sampan karam
karam di Tanjung Jaga
suami pula jadi imam
ketegar nak buat juga

Pergi rumah nelayan
ziarah nelayan demam
isteri kerja pelayan

Guni sangat berat
suami seluar pendek
berisi ubi keledek
isteri tutup aurat

......

Rasanya PELIK ni ialah pantun kot. Tapi bila tengok rima akhir takde a,b,a,b pun. HAHA. Mungkin syair? Sajak? Puisi? Saya pun tak tahu. Saya ambil PELIK ni dari group whatsapp. Saya tertarik dengan PELIK ni sebab ada banyak maksud tersirat di sebalik setiap rangkap. Rasa macam nak je orang yang buat puisi PELIK ni sambung lagi buat sampai puluh-puluh rangkap.

Anda faham tak maksud setiap rangkap tu? Saya macam ada yang faham, ada yang macam PELIK haha. Pelik sungguh ni. Patut la tajuk dia pelik. Saya tak berani nak explain satu-satu rangkap sebab takut salah maksud yang saya faham tu. Kang pening pula jadinya.

Justtt~ hayati jelah puisi atas ni. Masing-masing boleh interpret sendiri maksudnya :)

pelik
credit to iezajihah.tumblr.com

You Might Also Like

4 comments

  1. amboiii..kemain sastera mlm2 ni..hahaha

    ReplyDelete
  2. haha tak dapat nak hadam maksud dia.

    ReplyDelete
  3. salam. jemput join sini ye :)
    http://iniblogke.blogspot.my/2016/02/iniblogke-mac16-bloglist.html#.VtZGMfl96M8

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.