mesej Peringatan dari Bank Negara Malaysia (BNM). take note semua!

by - May 31, 2017
11:56 am tadi satu mesej masuk. Tapi tak tengok pun lagi la mesej tu dari siapa. Then, tak lama kemudian saya dapat call dari satu nombor panjang & pelik dari Vietnam ni ----> +84918371043. Saya pula memang alert dengan amaran yang viral haritu berpesan jangan angkat nombor yang pelik pelik dan nombor dari luar negara macam tu. So, saya memang tak angkat call Vietnam tu. Saya biarkan aje.

Lepas tu, baru saya tergerak hati nak check message yang saya dapat tadi...


mesej Peringatan dari Bank Negara Malaysia (BNM). take note semua!


mesej peringatan bnm
mesej Peringatan dari Bank Negara Malaysia (BNM)

Peringatan BNM! Awas dengan panggilan & email yang anda terima. BNM, bank dan PDRM tidak akan meminta PIN anda atau meminta anda membuat pindahan wang kepada akaun lain.

So, saya assume mungkin mesej peringatan dari BNM ni suruh kita berjaga-jaga dengan sang durjana empunya nombor-nombor pelik dari luar negara ni like Singapore and Vietnam. Sebab mungkin mereka akan minta PIN bank. Dan buat jahat kat akaun bank kita. Nauzubillah~

bnm
panggilan dari nombor Vietnam
2 kali tau orang dari Vietnam tu call. Dua-dua kali tu juga la saya biarkan. Tadi pukul 1:15 petang lebih pun dia call lagi. Eeeeeii orang dah tak nak takyah la call call hahahaha. #emo

call dari nombor vietnam
beware of nombor phone yang panjang, pelik + luar negara
So, korang kalau terima call dari nombor-nombor pelik or email minta PIN akaun bank ke.. tak yah la accept & reply ye. Biaq pi dia ja hehe.

Okayy adios! wassalam :)

You May Also Like

9 comments

  1. Samalah.. memang buat tak tahu je.. Malas nak layan..

    ReplyDelete
  2. Susah nak jawab call nombor pepelik, even nombor malaysia pun seram nak pickup call..

    ReplyDelete
  3. Selalu dpt jerk panggilan camni.. Tapi memang tak pernah jawab...

    ReplyDelete
  4. saya pun bukan dari vietnam je. india ada, maldives ada. london ada. tak pernah angkat pun.

    ReplyDelete
  5. echa pun ada dpt msg ni. macam2 je nombor org call skrg kan. dari spain la, dari uk la, india la semua ada. hmmm.

    ReplyDelete
  6. peringatan bersama. memang perlu berwaspada dengan penjenayah macamni
    JanjiKita

    ReplyDelete
  7. ada juga dapat call dari nombor pelik, memang x la nak angkat

    ReplyDelete
  8. diorang mmg tengah aktif men scam ape ..saye pon lately hujung bulan mei ni dpt call dari maldives n dpt msj BNM tu

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p