mudah je bayar online EPF (KWSP) melalui maybank2u

by - May 17, 2017
Haritu blur sangat. Wondering macam mana laaa nak bayar caruman EPF ni. Takkan setiap bulan nak pergi kiosk KWSP semata untuk bayar EPF? Just.. not worth it you know.

Saya pun call pihak KWSP tanya "boleh ke saya bayar EPF melalui online banking?". Then dia cakap boleh transfer guna maybank. Saya pun excited la. Bila saya tanya macam mana caranya.. dia pun suruh search sendiri di website KWSP kot tak silap. Tapi saya malas kan hahaha. So, saya pun explore sendiri di maybank2u. Klik sana klik sini klik sinun, yesss jumpa!

Saya pun buat la experiment sendiri. Masuk sini masuk sana dan hasilnya Alhamdulillah menjadi. So, taknak laa pendam sorang-sorang kesenangan membuat bayaran EPF dengan maybank2u ni. I want to share with uollss.




Langkah-langkah bayar EPF ( KWPS) dengan akaun maybank2u



2. Klik tab Investment > EPF > Add EPF account

epf
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u

mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 1: (register an EPF account as favourite)
Isi maklumat apa yang patut. Member's EPF no., member's IC no. & member's name.

Then, klik Continue.

**ini bermaksud selain bayar EPF sendiri, kita juga boleh tolong bayar EPF orang lain. Contohnya mak ayah kita. Asalkan ada details details mereka.

account epf
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 2: (confirm the account details)
Klik Request for TAC. Tunggu message yang mengandungi 6 nombor TAC yang akan dihantar ke  phone kita. 

epf maybank2u
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Then, masukkan 6 nombor tersebut di ruangan TAC.

Then, klik Confirm.

epf tac
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 3: (confirmation status)
Check maklumat semua betul ke idok. Then, klik Return to EPF.



epf maybank
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
3. Klik EPF registered payment.

Step 1: (to make a registered EPF payment, enter the details below)
Untuk EPF Account Type, sila pilih antara dua. Either 01-Self Contribution or 02-1M Contribution. Memandangkan saya kerja sendiri & takde company yang uruskan, I choose Self Contribution.

Then klik Continue.

bayar epf
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 2: (key in the amount)
Letak amount berapa kita nak masukkan dalam EPF account. Minimum RM50 for those yang kerja sendiri. So I put 100 di ruangan Amount for the first time.

Then, klik Continue.

investment epf
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 3: (confirm the payment details)
Check betul tak details semua. Kalau betul dan tepat, klik Continue untuk transfer berlaku.

EPF registered payment maybank
mudah je bayar EPF (KWSP) melalui maybank2u
Step 4: (confirmation status)
Tengok status. If status is successful, yeayy done! If nope, check balik details. Maybe ada something wrong somewhere. Tersalah nombor ke.

step bayar epf online

Itu lah cara cara nya untuk kita buat bayaran EPF secara online melalui akaun maybank2u. Mudah, cepat dan efisien kan? Online banking lain seperti Cimbclicks saya tak sure ada ke tak untuk bayar EPF. Sebab bila saya call staff KWSP, dia mention maybank2u je.

Semoga bermanfaat. Goodluck kay! Adios!

You May Also Like

3 comments

  1. Sekarang ini semua dihujung jari dah.. tak perlu beratur/menunggu, maklumlah synonim dgn mana2 pejabat KWSP heee...

    ReplyDelete
  2. Ha'a la. efficient M2u ni. Sangat memudahkan urusan kita.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih. Garu kepala tengok website KWSP dan Maybank2u. Pelik kenapa mereka tidak terangkan dengan mudah seperti ini. Ataupun mungkin saya yang tersalah cari. Apa-apapun, blog post ini sangat membantu. Terima kasih sekali lagi ya!

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p