Review Movie Transformers: The Last Knight (2017)

by - June 28, 2017
Sebenarnya first time saya tengok Transformers ni haha. Tak pernah follow pun series Transformers yang famous gilos sebelum ni. Entah la, tak ada keinginan nak tengok. Eventhough selalu tayang kat TV, tak pernah nak tonton haha. Tengok Transformers: The Last Knight semalam pun sebab tak ada movie lain yang macam best. Yeahh memang ada The Mummy dan Despicable Me 3 tapi masa tayangan tu tak kena dengan masa saya pergi. Disebabkan Transformers: The Last Knight ni masa tayangan di panggung wayang is every 30 minutes ada, thats why I choose to watch the latest Transformers 5. Lagipun, tengok trailers transformers 5 ni macam cool gak.


Transformers: The Last Knight Synopsis

Review Movie Transformers: The Last Knight (2017)
sinopsis Transformers: The Last Knight (2017)
The Last Knight shatters the core myths of the Transformers franchise, and redefines what it means to be a hero. Humans and Transformers are at war, Optimus Prime is gone. The key to saving our future lies buried in the secrets of the past, in the hidden history of Transformers on Earth. Saving our world falls upon the shoulders of an unlikely alliance: Cade Yeager (Mark Wahlberg); Bumblebee; an English Lord (Sir Anthony Hopkins); and an Oxford Professor (Laura Haddock).

There comes a moment in everyone’s life when we are called upon to make a difference. In Transformers: The Last Knight, the hunted will become heroes. Heroes will become villains. Only one world will survive: theirs, or ours.

Director: Michael Bay
Story By: Akiva Goldsman
Screenplay: Ken Nolan, Art Marcum, Matthew Hollaway

Transformers: The Last Knight (2017) Trailer


It has been said.. Through the ages.. without sacrifice, there can be no victory. Two species at war. One flesh. One metal. Optimus Prime has left us. One hundred billion trillion planets in the cosmos.

"You want to know don't you? Why they keep coming here?"
"I wanna stay. And I wanna fight them!"
And now.. two worlds colliding.

"The operation is over!"
"We're not giving up, okay?"

Only one survives.


Review Movie Transformers: The Last Knight

tiket wayang transformers weekdays
bayaran tiket wayang pada hari Selasa di GSC Cinemas, Palm Mall Seremban = RM16
Disebabkan first time saya tengok Transformers, so saya agak fascinated dengan transformers such as Megatron, Optimus Prime, Bumblebee (bee). Lagi-lagi Bee tu perghhh power seh. Cool gilos. Walau kena tembak dan seluruh badan pecah, tetap steady cantum balik semua. I'm like "woahhhhhhh" haha. jakunn.

Dan disebabkan first time saya tengok Transformers, so ada some part tu quite confusing dan tak faham. Tak faham unicron tu apabenda. Or story di sebalik sesuatu peristiwa. Tak tahu nama some robots sebab nampak robot ada yang sama je rupanya haha. Tak tahu mana satu yang baik or pernah jadi baik dulu. 

Movie transformers 5 ni ada unsur komedi juga. Saya paling galak ketawa bila part yang Sir Anthony ceritakan sejarah 12 kesatria (knights) pada zaman dulu kepada hero (Mark) dan heroin (Laura). Sebab time Sir Anthony syok bercerita tu, ada satu 'robot' ni namanya mende ntah. Sibuk laaa main piano lah, buat muzik saspens guna guna suara saprano lah. Serius kelakar part ni haha.

Tapi saya tahu la yang Optimus Prime ni baik dan telah di-mindset-kan oleh 'maker' of Transformers di cybertron, Quintessa yang jahat tu supaya jadi jahat. Suruh bunuh human di Bumi, Bee dan lain-lain.

Bagi saya, cerita ni memang menarik. Rancak. Penuh dengan aksi dan lawan-lawan. Tapi maybe sebab cerita ni 2 jam setengah, so scene last-last tu saya menguap juga la haha. Lagipun scene last tu macam boring sikit. Part di mana mereka nak stop kan cybertron tu daripada musnahkan bumi dan part heroin nak ambil pedang tu. Adoii rasa macam boring dan tak mencabar haha. Rasa macam "cepat la habis, cepat la habis". Mungkin juga sebab jam saya dah menghampiri 11.30 malam. Tu rasa ngantuk di hujung-hujung cerita hehe.

But, overall saya bagi rating movie ni 8.5/10. Mungkin kalau saya follow series transformers dari awal, transformers 1 until transformers 4, saya akan lebih faham & menghayati perjalanan dan details perubahan transformers dalam cerita ni.

Ending movie last knight ni bukanlah ending pun. Ending dia adalah teaser untuk beritahu lepas ni akan ada transformers 6. Tapi saya tak sure nak pergi tengok ke tak Transformers 6 yang akan datang nanti. Tengok lah. Kalau banyak feedback positif dan ramai kata best, boleh la g nonton hehe.

Tapii, untuk sesiapa yang peminat Transformers atau tak pernah tengok sekali pun, saya syorkan pergi la tengok Transformers the last knight ni. Recommended!

Okay daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Kesimpulannya, ada lagi sambungan Transformers?BIla mahu habis dahhh. Robot susah nak mati ek. hihi. Siqah tak sempat lagi nak tengok filem ni. Nanti nak tengok jugak di wayang =)

    ReplyDelete
  2. Esok sy bercadang nak tgoklah Transformer.. huhu dah lamax pi panggung wayang. Thanks for review..

    ohh yaa sy ada bwat segmen, sudilah singgah & join ya http://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/segment-july-august-bloglist-by-sii.html

    ReplyDelete
  3. ramai yang follow series ni kata tak best..huhu.ntahlah, taste masing-masing kan.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p