cara kira tarikh next period guna kalkulator

by - August 09, 2017
Dari kecil saya dah diajar oleh umi untuk jot down tarikh setiap kali keluar darah haid di kalendar. Cuma dah besar ni saya tak ada kalendar, so tulis kat buku nota je hehe. Mungkin ada sesetengah wanita yang tak ambil peduli untuk catat tarikh period, tapi bagi saya ianya sangat penting. Sebab dari satu tarikh period ke next period kita boleh tahu adakah kitaran haid kita normal ataupun tidak. Teratur atau tidak. Macam mana nak kira tarikh next period kita?

Before that, mungkin ada yang wondering dan pelikss.. "Kenapa beria-ria pula nak tahu bila date next period ni?" 

Well.. Banyak je reason actually. Antaranya:
- nak rancang tarikh pernikahan
- nak rancang honeymoon (bulan madu)
- alert mengandung ke tak
- nak tahu waktu subur
- nak rancang percutian jarak jauh
- boleh detect kitaran haid normal atau tidak
- supaya kita tak puasa pada hari dijangka keluar period tersebut
- prepare bawa pad bila keluar jenjalan
- alert akan tanda-tanda sakit bila nak dekat tarikh next period
& lain-lain.

step by step: cara kira tarikh next period menggunakan Ovulation Calculator



2. Klik tarikh hari pertama yang the latest kita keluar haid. (the first day of your last period)
Contoh: 18 Julai 2017

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
3. Klik Next

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
4. Kemudian, kalkulator ni akan tunjuk berapa putaran kitaran haid kita (average cycle). Kalau nak tahu kitaran haid lebih tepat, klik HELP ME CALCULATE MY CYCLE.

**menstrual periods are different from woman to woman and month to month. Use the calculator to see when you may be ovulating to help find your most fertile days.

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
5. Klik tarikh hari pertama haid sebelum yang the latest (first day of previous menstrual period). Maksudnya period dua bulan sebelum. Jika bulan lepas (bulan 7) adalah the latest kita period. So, bulan 6 adalah previous menstrual period.
Contoh: 20 Julai 2017

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
6. Pilih tarikh hari pertama keluar haid tiga bulan sebelum (first day of preceding menstrual period).
Contoh: 25 Mei 2017

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
7. Bila dah selesai isi ketiga-tiga tarikh tersebut, klik Get Your Results.

cara kira tarikh next period guna kalkulator
cara kira tarikh next period guna kalkulator ovulasi
8. So, keputusannya.. 13 Ogos 2017 is the next period!

cara kira tarikh next period guna kalkulator
result next period guna kalkulator ovulasi
Mudah je kan?

Tapi jangan pula kita terkilan or sedih or marah or frust menonggeng or kuciwa bila period tak keluar pada tarikh yang kita kira guna kalkulator di atas. Mungkin akan keluar lewat sedikit dari yang dijangka. Don't worry :)

Selamat mencuba!

You May Also Like

2 comments

  1. tapi kan .. lisa selau tarikh tetap tiap bulan. tk kurang tak lebih hahaha

    ReplyDelete
  2. Bagus la benda ni. Senang nak apply dan gunakan. Boleh guna lepas ni. Dah la comel betul calculatrnya.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p