Total Pageviews

bulu mata jatuh tandanya ada orang rindu?

by - February 13, 2018
Assalamualaikum & selamat sejahtera semua~! Pernah dengar tak tentang 'mitos' bulu mata? Yang paling common dengar - kalau bulu mata jatuh tandanya ada orang rindu.
Ada orang kata kalau bulu mata kanan jatuh tandanya orang dekat rindu.
Kalau bulu mata kiri jatuh tandanya orang jauh sedang merindukan kita.
Ada orang kata pula kalau bulu mata kiri jatuh tandanya ada orang benci. Hahaha. Adoii macam macam.

bulu mata jatuh tandanya ada orang rindu?
bulu mata jatuh tandanya ada orang rindu?

Betul ke bulu mata jatuh tanda ada orang rindu?


Wallahualam tapi macam tak betul je haha. Tapi kan.. yang agak lawaknya bila ada orang (salah seorangnya saya) yang "eh bulu mata aku jatuh la. Siapa laa rindu aku ni" walhal dia baru je tonyoh mata dia dengan kuat. Hahaha. Kalau fikir secara logik, bila asyik usik atau tonyoh mata (sebab gatal/masuk habuk) ke, kemungkinan untuk bulu mata jatuh ada la kan?

Nak kaitkan secara sains antara bulu mata dengan rindu atau benci pun.. macam tak boleh nak relate je haha.

Kalau sekadar suka-suka okay je la kan. Macam kelakar pun ada. Tapi kalau nak take it too deep or in a serious way, jangan laa. Banyak lagi rasanya benda boleh fikir selain benda tu haha.

Ada juga tau yang "eh jangan buang bulu mata yang jatuh tu. Letak kat rambut". Saya tak ingat siapa yang beritahu saya sebab dah berabad berlaku. Time saya kecil rasanya. Tapi yang lagi lawaknya, saya ikut pula tu. Saya letak elok-elok bulu mata yang jatuh tu kat rambut hahaha! Tapi sekarang ni takde la buat macam tu. Saya jentik dushh terus ke lantai je hikhik.

Oraitt. Selamat malam! Daa~ wassalam :)

You May Also Like

5 comments

  1. kalau ramai yang rindu abis la bulu mata.. haha

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Partime UBER Driver
    2. Bestnya join GALS, hadiah untuk 5 PEMENANG

    ReplyDelete
  2. Hehehe...betul...dulu-dulu kawan-kawan kak PC ahar gitu juga....kalau bulu mata gugur kat sekolah..sanggup pegi bilik air masukkan bulu mata tu dalam anak tudung...

    ReplyDelete
  3. hahahha .. dulu kecik kecik percaya dengan benda nih. setiap kali bulu mata jatuh mesti bahagia gilaaaa .. hahaha , rasa vongok jeee

    ReplyDelete
  4. Bulu mata selalu jatuh, takde siapa pun nak rindu

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p