Total Pageviews

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!

by - March 29, 2018
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah pernah jejakkan kaki ke Cameron Highland? Saya ada pergi baru-baru ni. Tapi seribu kali sayang saya tak survey dulu apakah makanan best dan sedap yang terdapat di Cameron sebelum tu. Selepas saya balik dari Cameron baru saya jumpa makanan yang wajib rasa bila naik ke Cameron yang di-recommended oleh seseorang (twitter: @NiedaOthman). Rasa memang rugi sangat sebab baru sedar yang saya hanya berpeluang merasa dua je makanan sedap di sana (no.6&7).

Tak tahu bila lagi nak jejak ke sana. Tapi saya list kan siap-siap dulu kat sini. Senang nanti rujuk blog sendiri je hahaha. And this infos pun untuk korang korang yang merancang nak bercuti or honeymoon or gathering or reunion kat Cameron Highland. Haaa kena la ambil tahu apa makanan sedap, apa makanan best di CH ni.. so that tak ada la rasa ralat nanti kalau tak makan makanan-makanan special ni yang hanya boleh didapati di Cameron Highlands.

BUT first of all, sila bersiap sedia untuk terliur dengan TUJUH makanan sedap di Cameron Highland kat bawah ni ye hahahha!


Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!


1. Kek Tea Ladang Tea + teh panas

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - kek tea ladang tea | credit: INDAH
Disebabkan haritu penuh gilos orang beratur kat kaunter Ladang Tea ni, idok le saya sanggup nak pergi beli. So, saya berharap kalau nanti nak pergi lagi, pergi pada hari Jumaat. Mesti tak ramai sangat orang time tu hehehe. #berangan

Lokas tempat: Kilang Teh Boh, Sungai Palas, Cameron Highlands

2. Nasi Lemak Sambal Strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - nasi lemak strawberi | credit: INDAH
Unik? -- Yesss.

It's taste? --
Bila ada orang tanya sedap ke tak nasi lemak strawberry ni kepada tuan punya gambar sebab nampak macam seram je hahaha. Then dia jawab la sebenarnya buah strawberry tu hanya buat syarat je. Buh seketul kat atas nasi lemak. Tu je hahaha. Bukan lah yang macam kita bayangkan kan. Kita ingatkan sambal dia campur dengan strawberry ke apa kan.

3. Aiskrim Lavender
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim lavender | credit: INDAH
Berdasarkan info yang saya dapat, aiskrim lavender ni boleh beli dekat tempat Lavender Farm.

4. Strawberry coklat

This is sooo.... masam! Ehh hahahhaa. Bukan apa.. haritu kakak saya ada beli 8 kotak strawberry di pasar malam Cameron Highland dan rasanya sangat masam! Mungkin muda lagi. Nasib baik ada cekelat tolong cover rasa masam tu. Tapi kalau dapat strawberi yang dah masak, confirm sedap bila disalut dengan coklat seperti gambar di bawah ni.
strawberry coklat
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - strawberry coklat | credit: INDAH
5. Aiskrim strawberry

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim strawberry | credit: INDAH
aiskrim strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim strawberi | credit: Syasya Atiqah
Tadi askem Lavender, ni askem strawberry pula. Someone said that lokasi aiskrim ni boleh beli kat pasar Kea Farm. Kedai dia kecil je, ada freezer kecil dekat luar kedai, sebelah/berhampiran dengan kedai bunga. Kedai bunga yang ada letak rak besi & gantung pasu.

6. Sundae strawberry

Ni rasa sesuap, lepastu nak banyak banyak suap ! hahaha.

sundae strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - sundae strawberry
7. Waffle strawberry

Jangan disangka waffle strawberry rasanya biasa-biasa sahaja ye. Sedap woh! Sampai berebut rebut saya dengan kakak kahkahkahh.
waffle strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - waffle strawberry
Korang ada nak tambah makanan lain ke? Sila sila~ Kot-kot korang ada nak suggest tempat makan best dan sedap di Cameron Highland, jangan segan segan drop komen di bawah ye! Sharing is caring kan kann hehe.

Okay daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

6 comments

  1. rare tu aiskrim lavender.. mama x penah rasa

    ReplyDelete
  2. aiskrim lavender dh try. sambal strawberry tu mcm menarik

    ReplyDelete
  3. Nasik lemak tu tak pernah try lagi, nnt boleh cuba kot

    ReplyDelete
  4. tengok pun dah happy, kalau makan mesti berganda happy tu kan

    ReplyDelete
  5. MasyaAllah, entry ajak menternak lemak kat Cameron! Dah lah atas tu sejuk, maaakaaaannn lagi.

    Balik rumah fitam atas penimbang, hahaha :D
    But all the listed food mesti cuba, akak dah bookmark entry ni sesiap. next time senang.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p