Total Pageviews

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop & Mobile Phone

by - May 22, 2018
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Kalau dah namanya blogger, sedikit sebanyak mesti kena tahu tentang ni. Tentang bagaimana cara ambil link facebook, instagram & twitter. What for? Sebab ada some situation yang memerlukan kita untuk beri link kepada orang berkenaan. Tapi untuk non-blogger pun boleh belajar cara-cara ini. Yela mana tahu nak share post or status untuk membawang ke hahaha. Aipp puasa ni jangan nak bawang sangat ye. Okay la.. kot-kot nak share link resepi or ceramah or video ke kan, haa kena la tahu macam mana nak ambil link.

For example, kalau blogger dapat job posting to FB/ig/twitter, kita mesti nak hantar link tersebut kepada client/PR. So, kalau tak tahu macam mana nak copy link social media, susah le. Mungkin ada yang dah tahu dan dah expert dah pun, tapi for those yang kurang arif, its okay. Kita sharing is caring ilmu yang ada.


Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop


FACEBOOK

Login FB > pergi ke status/post/photo yang kita nak ambil link tu > klik masa (date/time) > copy link di atas. Done!

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Facebook Melalui Laptop
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Facebook Melalui Laptop
INSTAGRAM

Login IG > pergi ke profile ig kita > klik gambar yang kita mahu > copy link di atas. Done!

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Instagram Melalui Laptop
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Instagram Melalui Laptop
TWITTER

Login twitter > pergi ke profile twitter kita > klik masa/date tweet yang kita mahu > copy link di atas. Done!

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Laptop
Cara Ambil Link Twitter Melalui Laptop

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone


FACEBOOK

Login FB > pergi ke profile FB kita > klik TITIK TIGA di post/status/photo berkenaan > copy link. Done!

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook Melalui Mobile Phone
INSTAGRAM

Login IG > pergi ke profile ig kita > klik gambar yang kita mahu > klik TITIK TIGA > copy link. Done!

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Instagram Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Instagram Melalui Mobile Phone
TWITTER

Login twitter > klik Home > profile > klik tweet yang kita nak ambil link tu > klik tanda kecil di tepi tweet tu > copy link to tweet

Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Facebook, Instagram & Twitter Melalui Mobile Phone
Cara Ambil Link Twitter Melalui Mobile Phone
Bila klik copy link to tweet, kita akan dapat link macam ni (contoh):
https://twitter.com/SayidahLOvechOc/status/924162269038100485?s=19.

So, ambil link tu tapi buang ?s=19 tu. Final link will become this: https://twitter.com/SayidahLOvechOc/status/924162269038100485. Done!

Semoga bermanfaat. Daa~ wassalam!

You May Also Like

3 comments

  1. thanks kc, selalu pakai henpon jarang pakai pc

    ReplyDelete
  2. thank you, KC..nk try la..selalu nk ambik link2 ni,k.fiezz guna handphone..guna pc/laptop tak tau nak ambil link tu kat celah mana...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p