Total Pageviews

perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS atau FAKTA?

by - May 18, 2018
perut buncit kalau baring & mandi lepas makan - MITOS atau FAKTA? | Sebenarnya sejak kecil dah saya kena tegur dengan umi abi "jangan baring lepas makan, nanti perut buncit" plus "jangan lah terus mandi lepas makan. nanti perut buncit. biar lama sikit dulu baru mandi.". And I was like believe it because yelah kan. Parents dah tegur kena la ikut. Anak solehah gituu hahaa.

Since benda tu macam dah masuk dalam kepala otak, so saya pun dah terbiasa. Dah macam mindset 'oh jangan baring lepas makan, tak elok'. Because of that, lepas makan memang saya akan elakkan daripada baring or mandi sebab takut perut buncit. Sehinggakan saya spread this thing to my friends without knowing it is a fact or just nasihat-orang-tua-tua-dulu. Alahaii.


perut buncit kalau baring & mandi lepas makan - MITOS atau FAKTA?

perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS atau FAKTA?
perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS atau FAKTA?
Recently I found the real answer of that 'larangan'. And guess what? Mitos je rupanya! hahaha adoii.

Q: Dr. betul ke orang cakap kalau mandi lepas makan boleh menyebabkan perut buncit? Kalau ye, mengapa?

A: Mandi & baring lepas makan tidak menyebabkan perut buncit. Kalau tak, ramai yang lebih buncit bukan puasa ini sebab biasa tidur balik atau mandi untuk bersiap pergi kerja. Mohon hapuskan mitos ini secepat mungkin.

perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS atau FAKTA?
perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS!
Q: Tapi baring selepas makan boleh menjadi penyebab pedih ulu hati & ketidakhadaman? Acid reflux akan berlaku kan, Dr?

A: Kalau memang ada masalah itu mungkin. Kalau tak ada, takkan ada masalah.

Q: Tapi bukan ke kalau baring lepas makan akan menganggu proses penghadaman sebab kedudukan macam tu? Ke mitos juga?

A: Mitos. Tak ada kena mengena. Proses penghadaman tetap berlaku walau apa posisi.

perut buncit kalau mandi & baring lepas makan - MITOS atau FAKTA?
baring lepas makan tidak menganggu proses penghadaman - Dr. Rafidah
sumber: twitter Dr. Rafidah Abdullah

Dah jelas? Yang sebelum ni percaya dengan mitos ini, kita geng haha. But its okay, better late than never kan tahu the truth.

Okay daaa~ wassalam!

You May Also Like

6 comments

  1. Pernah juga dgr..
    tp sebenarnya klu boleh lepas makan tu jgnla terus baring...
    kasi makanan tu hadam betul² dlu.....mandi tu ntah la..selalu ni buat ok je..kekeke

    ReplyDelete
  2. Tak tau lah betul kah tidak haha..tapi tabiat ni mmg tak elok lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sangat ni tak baca sampai habis haha. tak betul pun. MITOS sahaja.

      Delete
  3. Mitos kan!! Suka sekarang bila ramai doktor yang berkongsi ilmu mengenai mitos. Banyak sangat mitos sebenarnya.

    ReplyDelete
  4. Macam mitos aje.
    Tapi kalau mengandung perut jadi buncit tu betullah.

    ReplyDelete
  5. tulahhhh parents selalu sangat pesan jangan baring lepas makan tapi kadang tu punya lah malas sampai makan time baring. asal makanan masuk :P

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p