Total Pageviews

10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas

by - September 20, 2018
10 Tips Hias Bilik Tidur | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pernah dengar tak orang yang lahir bulan Ogos ni suka berangan? Haaa saya lah tu hahaha. Saya suka berangan one fine day saya dapat hias bilik tidur sendiri (bergabung sekali dengan workspace). Saya nak hias cun cun. Baru lah semangat sikit nak buat kerja. Baru semangat sikit nak update blog. Ehh. Macam takde kaitan kan haha.

Saya jenis yang suka things simple tapi lawa. Tak suka ruang padat mampat atau sarat sangat. Kalau penuh sangat dengan perabot dan barang, susah nak kemas satu hal. Nak bersihkan pula kena guna banyak tenaga and take so much time. That's why kalau boleh, decorate seringkas yang mungkin tapi penuh dengan aura ketenangan dan kecantikan di situ.

Lebih kurang macam bawah ni. Ada seorang hamba Allah share tips hias bilik tidur yang bagi saya.. just nice and simple.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas


10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas



Lepas stress kerja, confirm nak lepak-lepak, rehat dekat tempat yang kemas  & selesa. Okay ni saya nak share tips hias bilik tidur.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
Barang-barang semua boleh dibeli dari ikea. Tak perlu nak beli semua sekaligus. Sedikit demi sedikit, inshaaAllah satu bilik penuh.

1. Pemilihan warna amat penting. Oleh itu, saya guna warna putih dan langsir yang berwarna gelap. Tetapi langsir tu jarang sikit, bagi cahaya menembusi halus-halus je.. hehe.

2. Langsir amat penting bagi menambah warna dan memastikan tahap penembusan cahaya yang maksimum/minimum. 

Untuk saiz, saya akan pasang hingga ke siling bilik, agar bilik nampak tinggi.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
3. Untuk featured wall, you guys boleh try pakai wallpaper, tapi kalau nak jimat budget, boleh buat sendiri gunakan pelbagai warna.

4. Untuk meja study, rona warna putih yang agak polos dengan design yang amat kemas boleh membangkitkan mood study.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
5. For those yang nak jimat ruang atau nak letak buku/makeup/barang hiasan dekat dinding. Boleh beli shelf ni. Murah dan senang dipasang. Warna pun nampak menarik.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
6. Untuk sejenis yang banyak kain tapi kalau beli almari tak muat. Boleh try beli ni. And u guys boleh beli asing-asing tau! Nanti bila nak beli minta tolong abang/kakak ikea tu guide.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
7. Untuk katil, yang jenis jimat budget tapi nak berkualiti boleh beli yang ni. Queen size ada, single size pun ada. Tapi tak best sebab ada warna hijau je. Kene pandai-pandai match dengan warna cat bilik ye.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
8. Untuk lantai pula, boleh try ni. Tapi kene pandai tahu nak letak kat mana, takut nanti jadi tangkap muat.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
9. Anddd kalau ada banyak barang-barang lama yang sayang nak buang. Boleh simpan dalam box dan masukkan bawah katil.. harga bergantung kepada saiz.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10. Untuk penambah perasa sikit, u guys boleh tambah decoration sikit.
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
10 Tips Hias Bilik Tidur | Mudah dan Ringkas
Haaa amacam? Simple but nice kan tips dia?

Walaupun harga some of it cekik darah dan terbeliak mata nengoknya, tapi IT IS JUST A GUIDE. Tak semestinya kena beli the exact item. Ikut kemampuan dan kehendak masing masing. Choose your own style berdasarkan panduan yang diberi gitchuw.

Goodluck!

Daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:

TIPS HIAS RUMAH | CARA SUSUN FRAME GAMBAR DI DINDING

19 Idea Hias Mini Office / Bilik Bacaan di Rumah

19 Idea Hiasan Wedding Photobooth. Boleh DIY Sendiri!

You May Also Like

7 comments

  1. perabot IKEA mmg sesuai utk mendapatkan ruang bilik yg kecil jd lbh luas

    ReplyDelete
  2. barang ikea kene kreatif, baru cantik

    ReplyDelete
  3. cantikkk sangat. mek pun teringin nk deco blik. kahkah

    ReplyDelete
  4. wah... simle n cantik sgt sesuai tuk student and anak2...

    ReplyDelete
  5. akak aim cuti skola nanti nak ke ikea.
    da ada list dah nak beli pe utk rumah baru.
    simple.
    produk ikea ni praktikal.
    d.i.y mostly. mudah.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p