Total Pageviews

Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)

by - September 21, 2018
Cara Report Video Youtube | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Haritu kecoh satu Malaysia dengan lirik video lagu Bobo Dimana. Sekarang kecoh kembali apabila official music video (MV) Bobo Dimana telah di-release-kan di Youtube kelmarin. #3 on trending right now with 0 comments, 85K dislikes & 13K likes. First time jumpa official MV with 0 komen walawehh hahaha. Tapi.. Kenapa kecoh? Kenapa 'hot' lagu ni? First, sebab dua penyanyi transgender yang berada di dalam video tu. Second, sebab pakaian dua 'wanita' itu yang sangat seksi dan 'menonjol'. So... apa kaitan tajuk entri 'Cara Report Video Youtube' dengan lagu Bobo Dimana? Ehem..
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Yesss! pandaiii! Iye.. kaitannya adalah saya nak ajar cara untuk melaporkan/report video youtube yang mengandungi perkara negatif atau perbuatan yang kurang baik contohnya video bobo dimana.

Ini bukan berniat untuk sabotaj mahupun menutup periuk nasi Dato Aliff Syukri dan lagi dua JEJAKA - Sajat & Lucinta. Tetapi bagi membantu mereka mereka di luar sana yang tak tahu macam mana cara untuk meng-report video bermasalah/negatif/tidak senonoh seperti lirik video Bobo Dimana (sehinggakan ada yang melabel video tu seperti soft porn).

So, lets!


Cara Report Video Youtube


Cara Report/Laporkan Video Youtube Tanpa Perlu View (by Mobile)

1. Search video yang kita nak report tu di Youtube

2. Klik tiga titik di tepi video tersebut
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile)
3. Klik the reason why kita nak report sama ada sebab:
- sexual content
- violent or repulsive content
- hateful or abusive content
- harmful or dangerous acts
- spam or misleading
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile)
4. Pilih antara satu. Then klik REPORT.

Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile)
5. Settle. Thanks for reporting!

Cara Report Video Youtube (by Laptop)

Jika nak report video youtube menggunakan PC atau lappy, nak tak nak kita kena view video tu walaupun tak suka. Tapi cara report by using lappy sebenarnya lagi precise and details berbanding report using hp.

So, takpelah. Walaupun click view kita tu akan menyumbang duit kepada owner channel video, tapi niat lah supaya kita buat sebab nak report. Sebab nak menghalang dari video tak senonoh/jijik/kejam tersebut dibiarkan begitu sahaja. Buatlah demi agama, bangsa dan negara gituw.

Cara-caranya:

1. Klik video yang kita nak report

2. Klik tiga titik di bawah tepi video. Then, klik Report.

Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Laptop)
3. Klik the reason why kita nak report sama ada sebab:
- sexual content
- violent or repulsive content
- hateful or abusive content
- harmful or dangerous acts
- child abuse
- promotes terrorism
- spam or misleading
- infringes my rights
- captions issue
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Laptop)
4. Pilih salah satu reason di atas. Then, choose which minute yang kita rasa menggambarkan reason why kita report video itu.

Contohnya kalau official MV lagu bobo dimana.. saya pilih minute yang ke 1:10 yang menggambarkan reason sexual content. Ketika itu Lucinta menayangkan dan menggoyangkan 'boobs' fake beliau.

Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Mobile & Laptop)
Cara Report Video Youtube Tanpa Perlu View (Laptop)
5. Kemudian, klik REPORT.

6. Done!

Semoga bermanfaat. Daa~ wassalam! :)



You May Also Like

7 comments

  1. dah lama report video ni. annoying sangat kot!

    ReplyDelete
  2. Thankyou awak. Sangat bermanfaat. :)
    Ika datang singgah sini.
    https://ikashoid.blogspot.com/2018/09/book-haul-september.html

    ReplyDelete
  3. sha dah start report masa mula keluar lagi video ni -_-

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p