Total Pageviews

Jom belajar maksud perkataan/ term law! (English jargon & Legal jargon)

by - September 25, 2018
maksud perkataan/ term law (English jargon & Legal jargon) | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Tiba-tiba cakap pasal law ni, sambung study dalam bidang perundangan ke Sayidah?

Eh takkkk. Saya ni memang tak ada bakat langsung nak berdebat atau melawan kata haha.

Saya share maksud perkataan or term law di entri ini adalah kerana selain daripada budak law, budak budak biasa pun boleh guna perkataan tersebut dalam perbualan harian atau penulisan. Malah, disarankan pelajar sekolah gunakan ia semasa membuat karangan peperiksaan UPSR, PT3 atau SPM.. mesti ada extra marks tau diberi!

Kita yang bukan student ni boleh juga belajar term term ni semua bagi menambahkan lagi kosa kata dan boleh meningkatkan lagi vocabulary kita. hehe.
Jom belajar maksud perkataan/ term law! (English jargon & Legal jargon)
Jom belajar maksud perkataan/ term law! (English jargon & Legal jargon)

Jom belajar maksud perkataan/ term law! (English jargon & Legal jargon)



Uish, bebudak law kena biasakan diri dengan perkataan-perkataan ini:

Herewith - Dengan ini
Hereinafter - Selanjutnya
Hereunder - Di bawah ini
Hereof - Di sini
Hereby - Dengan ini
Fortwith - Dengan segera
Thereafter - Selepas itu
Notwithstanding - Meskipun
Set Forth - Yang ditetapkan

English jargon

Shall - Hendaklah (wajib gila)
Must - Mesti (kurang sikit penekanan)
May - Mungkin / Bolehlah
Hereto - Kepada perkara ini
Thereof - Daripadanya
Heretofore - Sebelum sekarang
Hereafter - Akhirat / Dari sekarang

Legal jargon

Mala Fide - Niat jahat
Bona Fide - Niat baik
Ultra Vires - Melangkaui (macam melangkaui kuasa gitu)
Adjournment - Penangguhan mahkamah
Affidavit - Kenyataan bertulis yang orang buat tu dah bersumpah tentang kebenaran kenyataan yang dia buat
Allegation - Tuduhan
Plaintiff - Orang yang menuntut
Defendant - Orang yang dituntut

Appellant - Orang yang merayu
Respondent - Lawan kepada appellant
**Jangan tertukar dua ni. Biasa Pf/Df di mahkamah orang mula-mula bawa kes (magistrate court/ high court). Kalau dia merayu dia terus jadi appellant/respondent.

Bail - Kau bayar kat mahkamah nak kasi orang tu lepas sementara
Contempt of Court - Hang kuangajaq kat mahkamah/ tak hormat

Charged - Dituduh (belum bersalah)
Convicted - Kira dah bersalah la ni, mahkamah dah buat keputusan

Damages - Ni duit hang dapat sebagai pampasan

Ex parte - Bawa kes satu pihak
Inter parte - Bawa kes antara pihak - pihak
Obiter dictum - Pandangan hakim (tak binding/ bukan judgment kes)
Hearsay - Testimoni saksi yang bagi tahu second information/ 3rd information
Injunction - Arahan mahkamah suruh stop/mulakan buat benda

Benda-benda aku tweet tu confirmlah ada explanation details. Tu aku bagi basic understanding je. Budak-budak baru nak ambil law boleh la senang faham. Budak law dah graduate or lawyer yang baca tweet ni aku yakin korang lagi power.

Btw, betul, tak semestinya budak law yang kena paham atau boleh guna, budak budak lain pun if paham lagi bagus, benda-benda ni banyak dalam agreement (macam contoh korang nak beli kereta ke rumah ke), nak tulis dalam emel pun boleh, macam wow!

You May Also Like

6 comments

  1. Nice sharing.. Belajar perkataan baru hari ini..

    ReplyDelete
  2. selalu gak guna ayat hereby ngan herewith heheh...okeh ape..kite pon bole blaja sekali

    ReplyDelete
  3. tq for sharing..dulu masa keje pej peguam, byk jgk perkataan2 camtu kite belajar...dpt info dan ilmu baru... hehehe

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p